Andy O'Connor, Pete Riley Sr., Mathew Colfar en Pete Riley Jr.  brengen op het zebrapad in de Kerkstraat in Liempde een eerbetoon aan The Beatles. Een knipoog naar het legendarische album 'Abbey Road'. (Foto: Peter de Koning).
Andy O'Connor, Pete Riley Sr., Mathew Colfar en Pete Riley Jr. brengen op het zebrapad in de Kerkstraat in Liempde een eerbetoon aan The Beatles. Een knipoog naar het legendarische album 'Abbey Road'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZANGER PETE RILEY EN ROCKBAND SHAMONA VERZORGEN CONCERTEN IN LIEMPDE

'Liverpudlians hebben Beatles in de genen'

MARC CLEUTJENS

Verbaasde blikken van passanten in de Kerkstraat. Op het zebrapad laten vier Britse muzikanten zich op de foto zetten, voor de deur van basisschool De Oversteek. Het zijn singer-songwriter Pete Riley Sr. en de drie bandleden van Shamona, allen afkomstig uit Liverpool en deze week te gast in Liempde. Zondag verzorgden ze vier optredens tijdens de derde editie van Live in Liempde, vrijdag en zaterdag staan ze in de huiskamer van Arjan en Judith Terlouw aan de Vendelstraat. ,,Als je uit Liverpool komt, is het moeilijk om níet beïnvloed te zijn door The Beatles."

Op het terras van café 't Wapen van Liempde geniet Pete Riley Sr. met Andy O'Connor, Mathew Colfar en Pete Riley Jr. - inderdaad, de zoon van - na van Live in Liempde. De singer-songwriter en de leden van de driekoppige Britse band zijn overdonderd door de opzet van het kleinschalige muziekfestival waarbij ze viermaal een optreden verzorgden in een idyllische Liempdse achtertuin. ,,Een concept dat we niet eerder gezien hebben", glundert Riley Sr., die onder meer was verbonden aan de band Treehouse, een platendeal sloot met het grote Atlantic en een nummer schreef voor een film met Miley Cyrus. ,,We hebben elk optreden een paar andere nummers gespeeld", vult Riley Jr. aan. ,,En natuurlijk mochten een paar liedjes van The Beatles niet ontbreken. 'A Hard Day's Night' en 'I've Just Seen A Face'."

JONGE TWINTIGERS

Waar Riley Sr. gepokt en gemazeld is in de muziekwereld, komen Riley Jr., O'Connor en Colfar net kijken. De jonge twintigers timmeren echter al enkele jaren aan de weg. ,,Andy en ik spelen al samen sinds onze veertiende verjaardag", vertelt Riley Jr. ,,Mathew is onze nieuwe drummer en trekt nu zes maanden met ons op." Samen vormen ze de band Shamona, die in het Verenigd Koninklijk veel optreedt in clubs en op festivals, maar ook bekend is van radio-optredens. ,,We hebben al eens gespeeld bij BBC Radio Merseyside. Na BBC London een van de grootste radiostations", zegt O'Connor trots.

Shamona bracht inmiddels drie EP's uit; de laatste plaat werd opgenomen in de Parr Street Studios in Liverpool waar ooit Genesis kind aan huis was en nu grootheden als Coldplay en Rihanna muziek opnemen. ,,Net als mijn vader is het ook ons doel om van de muziek te leven", vertelt Riley Jr. ,,Pete is een grote inspiratiebron voor ons", vult O'Connor aan. ,,Hij weet hoe lang en uitdagend de weg naar succes kan zijn en welke tegenslagen je onderweg ontmoet."

Met die tegenslagen valt het tot dusverre wel mee. De clip van het prachtige 'Just Like You' wordt veel bekeken op sociale media. Het nummer 'Game Is Yours' is een van de veel gedraaide platen in Goodison Park, het stadion van Everton, in de ogen van de vier muzikanten dé voetbalclub van Liverpool. ,,Dat nummer is gebruikt om seizoenkaarten te promoten. Het is te gek als je zelf in het stadion zit en jouw nummer wordt gedraaid", straalt Riley Jr.

AKOESTISCH

Tijdens de tiendaagse tournee door Nederland verblijven de vier Liverpudlians in Liempde, in de gezellige bed & breakfast De Hopbel aan de Pastoor Dobbeleijnstraat. ,,Een prachtige plek", zegt Riley Sr. ,,We kunnen er samen genieten van de rust die we in Liverpool wel eens missen." Lachend: ,,We worden omringd door kippen én een dove hond. Handig omdat we soms ook wel eens wat moeten repeteren." Alle shows kennen een ingetogen en akoestisch karakter. ,,Een bewuste keuze", zegt O'Connor. ,,Door akoestisch te spelen gaan we terug naar de essentie van het lied. We hebben niets te verbergen en kunnen ons helemaal geven."

De inspiratiebronnen van de muzikanten van Shamona zijn naast The Beatles - 'Liverpudlians hebben The Beatles in de genen' - andere artiesten die graag verhalen vertellen. Bruce Springsteen en Bob Dylan dus, zegt Colfar. Maar ook de Red Hot Chili Peppers. En Simon & Garfunkel. ,,Het mooie van Liverpool is dat heel veel troubadours naar onze stad komen. Voor velen is het nog altijd het Mekka van de popmuziek", zegt Riley Sr. ,,Weet je dat we vroeger op school les kregen over 'Strawberry Fields Forever' en 'Penny Lane'?"

Bezoekers van Live in Liempde hebben al kennis kunnen maken met het songbook van Pete Riley Sr. en Shamona. De bezoekers van Vendel Live gaan het vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli beleven. Dan staan de vier muzikanten uit Liverpool op het podium bij Arjan en Judith Terlouw, de ambassadeurs van de betere popmuziek in Liempde. Hopelijk is Pete Riley Jr. dan ook fit. Hij had deze week zo'n last van kiespijn dat een ingreep bij tandarts Stolk in Liempde noodzakelijk was...

Afbeelding