Beeld van de CarillonProm Toeters en Bellen, die op de zaterdag voor de Heilig Bloedprocessie ruim vijfhonderd bezoekers lokte. (Foto: Gerard Schalkx).
Beeld van de CarillonProm Toeters en Bellen, die op de zaterdag voor de Heilig Bloedprocessie ruim vijfhonderd bezoekers lokte. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

TOETERS EN BELLEN VERKRIJGBAAR TOT 6 AUGUSTUS

CarillonProm verschijnt op dubbel dvd

Het is nog maar enkele weken geleden dat meer dan zeshonderd bezoekers getuige waren van een voor Boxtel unieke muzikale gebeurtenis. Ter gelegenheid van de officiële heringebruikname van het carillon van de Sint-Petrustoren was de straat tussen de Oude Kerkstraat en de Sint-Petrusbasiliek omgebouwd tot een openlucht concertruimte met podium, een groot videoscherm en zo'n 550 zitplaatsen. Hier werd de CarillonProm Toeters en Bellen opgevoerd, die nu op dubbel dvd beschikbaar is.

De bezoekers waren getuige van een afwisselend en muzikaal hoogstaand programma met een verrassend begin. Dirigent Erik Somers van de Gildenbondsharmonie kon pas beginnen nadat zijn partituur vanuit de Sint-Petrustoren met een abseiler uit een van de galmgaten naar beneden was gebracht. Het ging om het openingsnummer 'Portantes Sanguinem Sacrum' van oud-Boxtelaar Mari van Gils.

De dragers van de Heilig Bloeddoek liepen tijdens de uitvoering voorbij het publiek. Iedereen kon de verrichtingen van de beiaardiers Rosemarie Seuntiëns, Arie Abbenes en Tommy van Doorn hoog in de toren uitstekend volgen op het grote LED-scherm. Het bleek zelfs mogelijk om, ondanks de grote afstand, muziek synchroon uit te voeren voor carillon boven en solisten en harmonieorkest beneden.

Voor deze gelegenheid had het orkest twintig gastmuzikanten uit de omgeving uitgenodigd om mee te spelen. De solisten Harry Hendriks, Fenne van Wuijtswinkel en Rob Hazenberg zorgden voor een optreden, daarbij beurtelings begeleid door carillon, gitaar of orkest. Vooral na de pauze kwam het lichtspel van Harry Hobbelen en zijn medewerkers door de toenemende duisternis volledig tot zijn recht. Met enkele daverende kanonschoten in de Ouverture 1812 van Tjsaikowski werd het concert beëindigd.

Belangstellenden kunnen de dubbel-dvd bestellen door 12 euro over te maken op bankrekeningnummer NL18 RABO 0162 4047 94 ten name van de H.Bloedstichting. Buiten Boxtel komt er 3,50 euro bij voor verzendkosten. Het aanbod geldt tot en met 6 augustus. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van het carillon en de Heilig Bloedprocessie.