Na 61 jaar muziek maken stopt Hans van de Loo. Met een beetje pijn in het hart neemt hij afscheid van zijn Boxtel City Band. (Foto: Peter de Koning).
Na 61 jaar muziek maken stopt Hans van de Loo. Met een beetje pijn in het hart neemt hij afscheid van zijn Boxtel City Band. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HANS VAN DE LOO NEEMT AFSCHEID VAN MUZIEKWERELD

'Muziek is er echt voor álle mensen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Zeven jaar oud was Boxtelaar Hans van de Loo (68) toen hij zijn eerste muziekinstrument in handen kreeg. Hij was meteen verkocht en heeft sindsdien in talloze muziekkapellen en gezelschappen gespeeld. Na 61 jaar is het echter genoeg geweest en neemt Van de Loo afscheid van de muziekwereld. Maar niet helemaal...

De hoorn was het instrument waarmee Van de Loo als jochie van zeven jaar zijn muziekcarrière begon. Bij de Gildenbondsharmonie in Boxtel leerde hij noten lezen en de hoorn te bespelen. ,,Eén nadeel: het instrument vertoonde nogal eens kuren en moest dan gerepareerd worden. Uiteindelijk kwam ik amper aan spelen toe", blikt Van de Loo terug.

Hij gaf er de brui aan en stopte met musiceren. Tot hij drie jaar later werd gevraagd om bij Boxtel's Harmonie te gaan spelen. ,,Van Wim Hoffmans heb ik zoveel geleerd", vertelt de Boxtelaar enthousiast. ,,Ik had er toen echt heel veel plezier in." En ook tijdens de militaire dienstplicht bleef Van de Loo volop muziek maken. Maar toen het verzoek kwam om bij te tekenen, met de belofte nog meer te musiceren, keerde hij toch terug naar Boxtel. ,,Muziek was voor mij een hobby. Dat vond ik wel genoeg."

VEEL PAKKEN

Door een conflict bij de harmonie, koos Van de Loo ervoor daar te vertrekken. Inmiddels werkzaam bij een drukkerij in 's-Hertogenbosch, sloot de muzikant zich aan bij de blaaskapel van het bedrijf: De Dreuglopers. En toen ging het balletje pas écht rollen: ,,Via een collega begon ik als invaller bij een kapel in Vught. Daarna wisten meer muziekskes mij te vinden. Ik heb wat ingevallen door de jaren heen."

De invalbeurt in Vught duurde in totaal zelfs ruim twintig jaar. Zo lang zelfs, dat ook echtgenote Meintje besloot lid te worden. ,,Ze leerde klarinet spelen en daarmee ook saxofoon", vertelt Van de Loo, die zelfs inmiddels was overgestapt naar trompet en bariton. ,,Het was zo mooi en fijn om dat samen te kunnen doen. Een bijzondere tijd."

Een heel bijzondere periode zelfs, maar ook wel eens verwarrend. Van de Loo speelde inmiddels bij zoveel groepen, dat thuis in de kast veel verschillende pakken hingen. ,,Als ik moest optreden, reed Meintje altijd. Dan kon ik me in de auto verkleden voor de juiste blaaskapel. Dat leverde heel grappige momenten op", blikt de Boxtelaar terug.

VOORAL VEEL PLEZIER

Met de oprichting van de Boxtel City Band ging voor de muzikant een grote wens in vervulling. Al langer droomde hij ervan een muziekkapel te starten. Geen lidmaatschap, maar een groep mensen waarbij plezier in muziek het allerbelangrijkste was. ,,En in al die jaren hebben onze leden geen cent contributie hoeven te betalen", zegt Van de Loo trots. ,,Als we ergens optreden vragen we geen geld, maar een biertje achteraf en een vrijwillige bijdrage. Op die manier betalen we al jaren onze kleding en andere benodigdheden."

Hoewel de Boxtelaar nog altijd veel lol heeft in musiceren, wordt het hem nu toch te zwaar. Door ziekte is zijn conditie niet meer zo goed. ,,Blazen op een instrument gaat prima, maar sjouwen en trappen lopen lukken niet meer. Helemaal stoppen doe ik niet hoor, ik blijf mijn muzikanten aanmoedigen."

OPA POLKA

Tijdens het jubileum van zijn Boxtel City Band neemt Van de Loo zaterdag 1 juli afscheid. ,,Ik ben er trots op dat mijn zoon Johan in mijn voetsporen is getreden en actief is als muzikant bij allerlei groepen. En ook mijn kleindochters maken graag muziek. Dat is de grootste beloning." Zaterdag tijdens zijn afscheid hoopt Van de Loo samen met zijn kleindochter de Opa Polka te mogen spelen. ,,Dan is de cirkel rond. Het wordt vast het mooiste en meest speciale moment in mijn carrière."

FOTO BOVEN: Na 61 jaar muziek maken stopt Hans van de Loo uit Boxtel. Met een beetje pijn in het hart neemt hij afscheid van zijn Boxtel City Band. (Foto: Peter de Koning).