Afbeelding
Foto:

Swimstream: groot zwemmen tot in de allerkleinste ruimtes...

Het idee om zogenaamde 'tegenstroomzwembaden' te ontwikkelen ontstond jaren geleden, toen Barth Ninaber van Eyben in Amerika was. Inmiddels staat de 72-jarige ondernemer alweer 20 jaar aan het roer van Denem BV. Zijn onderneming ontwerpt, bouwt en installeert door het hele land tegenstroombaden van zijn eigen merk Swimstream. Daarnaast worden zwemmachines van Swimstream wereldwijd verkocht. ,,Ik wil graag mooie en kwalitatief goede dingen maken."

Ninaber van Eyben is – zoals hij het zelf omschrijft – een jongen van de ambachtsschool. ,, Mijn vader Toon, die kunstenaar was, vond het belangrijk dat wij zelf iets konden maken. Met onze handen. Daar hebben mijn broers en ik later veel aan gehad." De broers, waar Ninaber van Eyben over spreekt, zijn de in 2003 overleden Joris Ninaber van Eyben, die een gerespecteerde meubelfabriek had, en industrieel ontwerper en hoogleraar Bruno Ninaber van Eyben, die onder meer.tekende voor het ontwerp van de gulden- en de euromunten ten tijde van koningin Beatrix.
Na zijn opleiding werkte de Boxtelse ondernemer lang in de horeca en had zelfs tijdelijk een eigen kroeg in Spanje. Via verschillende omzwervingen ontmoette hij op Bermuda zijn vrouw. Teruggekeerd in Boxtel startte hij op 32-jarige leeftijd met 'Barth Lijsten', een bedrijf dat hij wist uit te bouwen tot een internationaal gerespecteerde onderneming. ,,Op een gegeven moment waren er 100 mensen voor het bedrijf aan het werk. Maar na negentien jaar was de uitdaging weg en heb ik de aandelen verkocht."

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Ninaber van Eyben bleef ondernemen. Hij begon in de handel van zeilboten, maar dat wordt niet het succes waar hij op hoopt. ,,Ik bleef maar denken aan het tegenstroomzwembad dat ik jaren eerder zag. Daar kon veel aan verbeterd worden en dus besloot ik mijn eigen zwemmachines te gaan ontwerpen." Zo werd Swimstream geboren. ,,Ik ontwerp baden waarin je door stromend water eindeloos kunt zwemmen, zonder de kant te raken. Daarnaast leveren wij overal ter wereld onze op maat gemaakte zwemmachines", legt de Boxtelaar uit.


De klantenkring van Ninaber van Eyben bestaat onder andere uit particulieren, zwembadbouwers en befaamde Nederlandse jachtwerven. Ook voor de medische wereld biedt Swimstream uitkomst.
Dromen heeft Ninaber van Eyben nog immer: ,,Door de almaar toenemende vraag naar onze hoogwaardige zwemmachines verschuiven onze activiteiten steeds meer van het bouwen van tegenstroomzwembaden naar het produceren van deze machines. Deze tendens wil ik de komende jaren graag doorzetten." Stoppen met werken? "Nee dat niet. Ik kan niet niks doen."