Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

GENIETEN VAN MUZIEK, CABARET EN GOOCHELTRUCS TIJDENS STIJF UITVERKOCHT LIVE IN LIEMPDE

Cultuur snuiven in de mooiste achtertuinen van Liempde

LONNEKE HOONDERT

Cultureel verantwoord gluren in Liempdse achtertuinen, leuke wetenswaardigheden en grappige anekdotes opdoen over het dorp zelf, nieuwe mensen ontmoeten en vooral genieten van uiteenlopende voorstellingen van hoogstaand niveau. Live in Liempde heeft het allemaal. Zondagmiddag trokken tweehonderd gasten van deur naar deur om door de organisatie vier keer verrast te worden met cabaret, muziek én een heuse goochelshow.

Paul Saris doopte zichzelf zondag voor de gelegenheid tot GPS. Gids Paul Saris. Hij was één van de gidsen die zondag met de deelnemers een 'rondje Liempde' maakte. ,,Ik had gehoopt op minder Liempdenaren", bekende Saris. Hij wilde de groep verrassen met allerlei onbekende historische feitjes, maar had niet gerekend op doorgewinterde dorpelingen. ,,Nou, als ik iets verkeerd zeg, corrigeer me dan maar. Want als ik érgens een hekel aan heb, is het aan zwetsen." Hoongelach viel de voormalige Prins Carnaval vervolgens ten deel. Met deze ludieke start - de rondleiding was een voorstelling op zich - was de toon voor de rest van de middag gezet.

Door het prachtige weer transformeerde het huiskamerfestival tot een openluchttheater. In de achtertuin van Arthur en Margo Brands krabde het publiek zichzelf eens flink achter de oren bij het zien van een zwevend tafeltje. Illusionist Tim Slaats verbaasde zijn gasten keer op keer met allerlei goocheltrucs. Zo liet hij een dobbelsteen verdwijnen in een traditionele hoge hoed met het magische woord 'Simsalabim'.

MUZIKALE REIS

Bluesmuzikant Big Bo Brocken - gezeten tussen katoentakken, een verwijzing naar de katoenplantages - nam zijn luisteraars mee naar het diepe zuiden van de Verenigde Staten en maakte hen even deelgenoot van één van de zwartste pagina's van de Amerikaanse geschiedenis met liedjes als 'Grinning in my face' over de vernederende slavernijmarkten. Bo speelde in de tuin van Martine en Peter van der Heijden en daar was met name de gastvrouw héél blij mee. ,,Vorig jaar heb ik zelf meegelopen en toen fantaseerde ik al heimelijk om mijn huis beschikbaar te stellen als gastlocatie. Ik was dan ook heel gelukkig toen ik gevraagd werd door de organisatie."

VIP

Cabaretier Andries Tunru maakte zijn hilarische debuut in, zoals hij het zelf noemde, het carré van Liempde: de achtertuin van Jan en Conny Claassen. Hij nam zichzelf, zijn vriendin, maar ook het publiek en zelfs de verslaggever van deze krant op de hak. Die mocht samen met een andere geluksvogel - na het trekken van een lootje - plaatsnemen in de speciale vip-stoelen die Jan en Conny hadden geposteerd naast het houten podium. Champagne en hapjes werden geserveerd, maar daar stond tegenover dat Tunru zijn improvisatietalent los mocht laten op de winnaars. En die zaten - ondanks de vorstelijke behandeling - toch ietwat ongemakkelijk in de luxe loungestoelen.

VERSTANDSKIES

Het Britse trio Shamona en muzikant Pete Riley Sr. veroverden de harten van het publiek in de parkachtige tuin van Stan en Hannie Schoenmakers. Of het nu kwam door de betoverende setting - de band speelde op een vlonder aan de rand van een vijver omgeven door een gordijn van treurwilgen - óf door de rauwe stem van zanger Pete Riley Jr., het optreden ontroerde alle luisteraars. Ondanks een ontstoken verstandskies, die de avond daarvoor nog met spoed door Liempdse tandarts Stolk getrokken werd, zong Pete Junior de sterren van de hemel. Zijn stem werd geflankeerd door het perfecte samenspel van gitaren én de meerstemmige zang van de rest van de band. Vader Pete Riley Sr. was de 'special guest' en ook zijn stem en gitaargeluid smolten moeiteloos samen met de klanken van de band uit Liverpool. Dat vond óók het publiek: Shamona werd tot twee keer toe teruggeroepen voor een toegift. De band staat vrijdag en zaterdag nog in de huiskamer van Arjan en Judith Terlouw, ook in Liempde.

INTERACTIE

Live in Liempde wist niet alleen dorpelingen te trekken. Deelnemers uit het hele land zaten tijdens de voorverkoop startklaar om een ticket te bemachtigen voor het huiskamerfestival dat al drie jaar op rij bijna meteen uit weet te verkopen. Marco van der Stelt uit Leiderdorp is een trouwe bezoeker. ,,Ik volg de huiskamerconcerten van organisator Arjan Terlouw met interesse en zodoende kwam ik bij Live in Liempde terecht. Ik vind het mooi om nieuwe artiesten te ontdekken. Bo Brocken was verrassend en Shamona had een prachtig gitaargeluid. Hoewel ze op gelijke hoogte staan, springt de Britse band er voor mij uit. Ze hebben een hele goede interactie onderling én met het publiek."

Arko Dieden uit Liempde liep voor het eerst mee en was enthousiast. ,,Ik wist eigenlijk niet waar ik aan begon. Ik dacht dat het alleen een festival was, maar dankzij de gids ben ik ook nog een stuk wijzer geworden over Liempde. Andries Tunru vond ik erg goed. Het is moeilijk om grappig uit de verf te komen bij een klein publiek en dat lukte hem aardig." De organisatie van het festival toonde zich tevreden en maakte meteen de datum voor de volgende editie bekend: zondag 10 juni 2018. ,,Je kiest vier artiesten uit en hoopt maar dat het in de smaak valt. Dat bleek gelukkig het geval te zijn. Daarnaast waren de gastgezinnen enthousiast en de geserveerde hapjes heerlijk. Alles klopte", besloot Trees van Nunen, een van de organisatoren.

FOTO LINKS: Cabaretier Andries Tunru waande zich in het carré van Liempde.

FOTO RECHTS: Britse band Shamona stal de harten van het publiek. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding
Afbeelding