Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (2) De Zalm van Lugh

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september uiteenlopende kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biënnale Kunst op Stapel. In Brabants Centrum verschijnt een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunst Stichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij het kunstwerk 'De Zalm van Lugh' van André Boone. Dit fraai beschilderd beeld van ruim vier meter hoog wijst naar de ingang van kasteel Stapelen. Daar is een gratis flyer af te halen met extra informatie over de beelden die samen de tentoonstelling Kunst Op Stapel vormen.

De Zalm van Lugh is een verticale vis met uitgestoken arm. Op de duim draait een 'windmolen' alle kanten op, alsof het wil zeggen dat kennis niet statisch is maar altijd in beweging. Het is een oud-Keltisch verhaal over Lugh als leerling van een wijze. De wijze wist dat Loci, de god van de listen, zichzelf had veranderd in een zalm.

Als je de zalm wist te vangen en je at deze vervolgens op, dan nam je alle kennis tot je en was je de alwetende. Lugh kreeg de opdracht om de zalm te vangen en daarna te bakken. Tijdens het bakken van de vermomde god Loci spatte vet uit de pan op de duim van Lugh. Door de pijn stak Lugh de duim in zijn mond en toen... wist hij alles. Je zou kunnen zeggen: hier wordt ongelogen de waarheid uit de duim gezogen.

Volgens kunstenaar Wassily Kandinsky is de kunstenaar geen zondagskind in het leven. Hij heeft een zware taak te volbrengen die vaak zijn kruis wordt. Hij moet weten dat elk van zijn daden, gevoelens en gedachten het fijne onaantastbare maar stevige materiaal vormt waaruit zijn werk ontstaat en dat hij daarom niet vrij is in het leven, maar enkel in de kunst. (Foto: Huub Thorissen).