Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

RAAD FIETST LANGS LIEMPDSE PROJECTEN EN AANDACHTSPUNTEN

'Prachtig wat ze voor elkaar krijgen'

PÅL JANSEN

De gemeenteraad en het college van B. en W. bezoeken jaarlijks één of meerdere Boxtelse wijken of kernen. Dinsdagavond werd Liempde aangedaan voor een fietstocht langs verschillende projecten die zijn opgepakt in het dorp, plekken waar plannen voor in de maak zijn en aandachtspunten.

Besturend Boxtel een beeld laten krijgen van leefbaarheid in Liempde, dat was het doel van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde, Stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde, Wijkorgaan Liempde en Dorpsberaad Liempde die de fietsavond organiseerden. Voorzitter Bert van Ruremonde van Dorpsberaad: ,,Maar wat is leefbaarheid? Volgens de letterlijke definitie betekent het 'hoe aantrekkelijk het wonen of werken is in een gebied'. Maar dat kader is niet vastomlijnd."

Met de fietstocht konden de bestuursleden dan ook zelf ervaren wat dat inhoudt. Het college, raadsleden, steunfractieleden en ambtenaren vertrokken in drie groepen om te zien waar er in het dorp aan gewerkt is, aan gewerkt wordt en welke aandachtspunten er nog liggen.

WONINGBOUW

Een van die aandachtspunten is sociale woningbouw. Onder meer om instroom van jongeren te bevorderen. De route voerde dan ook langs verschillende bouwlocaties. Zoals een gebied achter de Kerkheiseweg van 4.000 vierkante meter. Hier moeten minimaal twintig huizen komen waarvan negen energieneutrale sociale huurwoningen. Vier grondeigenaren zien de plannen alvast positief in.

De grootste locatie (voor 80 tot 120 woningen) echter, ligt tussen de Hamsestraat en Roderweg. Mocht de provincie overstag gaan met de vraag van de gemeente om op het gebied waar nu tomatenkwekerij Oerlemans zit woningen te bouwen, dan kan er ook een rondweg komen die parallel ligt aan de Groote Waterloop.

ROLSTOELVRIENDELIJK

Wat betreft de "openbare ruimte' was er met name veel aandacht voor rolstoelvriendelijke wegen. ,,Er is veel gedaan in het centrum, maar er valt nog veel te winnen", volgens Mario Knoops van het burgerinitiatief Rolstoel Vriendelijk Liempde. Op het kruispunt Nieuwe Erven-Oude Dijk liet hij samen met Harrie Raaimakers zien dat het lastig oversteken is en de stoepen nauwelijks begaanbaar waren. Binnenkort start dan ook een projectgroep om de situatie aan te pakken.

Daarnaast waren er voor de raadsleden en het college tal van dingen te zien die in Liempde al opgepakt zijn. Zoals het heringerichte centrum en opgeknapte Concordiapark, de generatietuin die in bloem en bloei staat en de opgeknapte sporthal Pius X. Onderweg naar een van de locaties stelde wethouder Marusjka Lestrade dan ook: ,,Prachtig om te zien wat Liempde voor elkaar krijgt, heel bijzonder."

FOTO BOVEN: Voorzitter Tossy de Man (SPPiLL) legt uit waarom de generatietuin bijzonder is. (Foto: Gerard Schalkx).


Sluiting dubbele overweg

In de raadsvergadering van 20 juni jl. zei wethouder Herman van Wanrooij tegen de verontruste raadsleden dat het met de verkeersmaatregelen Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) allemaal niet zo'n vaart liep. De vrees dat als eerste van de te nemen maatregelen de dubbele overweg wordt gesloten, is volgens hem ongegrond. Er moet eerst een alternatief komen voor de dubbele overweg, de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK).

Hier is geen woord van gelogen, maar als we kijken naar wat er exact tussen de betreffende partijen - Ministerie Infrastructuur & Milieu (het Rijk), provincie Noord-Brabant en de gemeente Boxtel - in de bestuursovereenkomst is afgesproken, dan ontbreekt er toch wel wat aan het antwoord van de wethouder. Uit de bestuursovereenkomst valt kort gezegd, maar wel met benoeming van alle cruciale punten, het volgende op te maken.

Het Rijk is voor het gehele project geen medefinancier, maar verleent alleen aan ProRail een subsidie van 19,2 miljoen euro voor de aanleg van een fietstunnel. De provincie Noord-Brabant verleent aan de gemeente Boxtel een bijdrage van 13,2 miljoen euro ten behoeve van de deelprojecten: aanleg VLK, reconstructie Keulsebaan en de verkeersmaatregelen voor Tongeren. De gemeente Boxtel verbindt zich op haar beurt door een bijdrage van 6 miljoen euro aan de deelprojecten toe te voegen. Zo lijkt er voor alle deelprojecten totaal 38,4 miljoen euro beschikbaar.

Verder is vastgelegd dat bij dreigende budgetoverschrijdingen van het gehele project (dus ook de fietstunnel) de gemeente Boxtel met oplossingen moet komen om het budget sluitend te krijgen. Eventuele bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van het sluiten van de dubbele overweg en de aanleg van de VLK. Wel moeten de provincie en de gemeente naar rato opdraaien voor eventuele meerkosten bij de aanleg van het laatste ProRail-deelproject: de fietstunnel. Indien de VLK niet wordt aangelegd en de dubbele overweg niet wordt gesloten, vordert het Rijk zijn volledige bijdrage - exclusief voorbereidingskosten - terug.

Uit de bestuursovereenkomst blijkt overduidelijk dat het sluiten van de dubbele overweg het gehele PHS-verhaal bepaalt. De sluiting is zelfs al een feit voor de reconstructie van de Keulsebaan. Dat is funest voor de bereikbaarheid van Kalksheuvel, Ladonk en Lennisheuvel.

Het zal toch niet zo zijn dat we, net als bij het recentelijk met veel aplomb aangekondigde MOVE '31, bij Rijkswaterstaat om een aansluiting op de A2 en vervolgens bij ProRail om een dubbele overweg moeten smeken.

        G. BASTINGS

Mario Knoops (links, wijzend) en Harrie Raaimakers (rechts) vroegen aandacht aan de bestuursleden voor een rolstoelvriendelijk Liempde. (Foto:Gerard Schalkx).