Martien van Abeelen, Toon van Kasteren en Bart van den Bosch: drie trotse jubilarissen van fanfare Sint-Arnoldus in Lennisheuvel. Zondag 9 juli wordt het drietal in het zonnetje gezet tijdens een bijzonder concert. (Foto: Peter de Koning).
Martien van Abeelen, Toon van Kasteren en Bart van den Bosch: drie trotse jubilarissen van fanfare Sint-Arnoldus in Lennisheuvel. Zondag 9 juli wordt het drietal in het zonnetje gezet tijdens een bijzonder concert. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FANFARE SINT-ARNOLDUS ZET JUBILARISSEN IN HET ZONNETJE

'Samen muziek maken: heel gezellig!'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Drie jubilarissen bij één vereniging, dat vraagt natuurlijk om een passend feestje. Bij fanfare Sint-Arnoldus in Lennisheuvel is het reden om Martien van Abeelen (40 jaar lid), Bart van den Bosch (50 jaar) en Toon van Kasteren (60 jaar) flink in het zonnetje te zetten. Tijdens een bijzonder concert rond het thema Amerika op zondag 9 juli wordt het drietal gehuldigd.

,,Samen muziek maken en dan ook nog eens met veel gezellige mensen. Dan is het niet moeilijk om zo lang lid te blijven." Toon van Kasteren sloot zich als negenjarig jochie aan bij de Lennisheuvelse fanfare en daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad. Hij startte op de bugel maar is inmiddels bespeler van de bastuba. ,,Als je ouder wordt, verandert de stand van je mond", legt de jubilaris uit. ,,Daarom moest ik de overstap maken. Het staat wel mooi, zo'n groot instrument..."

Toen hij tien jaar was begon Bart van den Bosch met percussie. Want meelopen tijdens de intocht van Sinterklaas, dat zag hij wel zitten. ,,Dat ging uiteindelijk niet door en toen ben ik meteen gestopt", blikt hij terug. Een paar jaar later ging het toch weer kriebelen en werd Van den Bosch lid van de drumband van de Lennisheuvelse fanfare. ,,De fanfare vond ik toch leuker en inmiddels zit ik er al vijftig jaar bij."

OP DE TAFEL

Het rijtje met jubilarissen wordt compleet gemaakt door Martien van Abeelen. Hij was een laatbloeier, zegt hij lachend. ,,Ik was pas 26 toen ik ging musiceren. Ik verhuisde naar Lennisheuvel en meldde me aan na een wervingsactie." Van Abeelen begon als trompettist en kwam via de bugel bij de hoorn terecht. ,,De eerste jaren waren heel bijzonder. Mijn kinderen hadden plastic trompetjes en kwamen erbij zitten als ik les kreeg."

Maar wat maakt fanfare Sint-Arnoldus nou zo'n leuke club? Het drietal is eensgezind: ,,Natuurlijk is het leuk om samen muziek te maken. Maar het is vooral de sfeer en gezellige club mensen die ervoor zorgen dat we met plezier naar de repetities gaan." Ook zijn de jubilarissen enthousiast over de vele evenementen en concerten waar ze in de loop der jaren aan mee hebben gedaan.

Het drietal bewaart warme herinneringen aan de jubilea van de vereniging. Tijdens het veertigjarig bestaan werd bijvoorbeeld contact gezocht met een Tsjechisch orkest. ,,Op een gegeven moment stonden ze op de tafels te spelen", vertelt Van Abeelen lachend. ,,En ook nog in het donker, want het licht viel steeds uit." Van Kasteren: ,,En bij de Tsjechen gold de regel: hoe meer drank, hoe beter ze werden. Dat is bij ons zeker niet het geval..."

WEINIG JEUGD

Door de jaren heen heeft het drietal het aantal leden sterk zien dalen. In de hoogtijdagen telde Sint-Arnoldus maar liefst 58 muzikanten en werd de vereniging zelfs een keer Nederlands Kampioen. Nu zijn dat er - mede door het verdwijnen van de drumband - nog zo'n 25. ,,Dat komt vooral omdat er weinig aanwas is van de jeugd", legt Van den Bosch uit. ,,Ze hebben het te druk met sporten, school en andere activiteiten." Van Kasteren vult aan: ,,Ook wordt musiceren minder gestimuleerd door ouders én door de school. Het muziekonderwijs is bijna helemaal verdwenen, echt een gemis."

Met een speciaal concert op zondag 9 juli om 13.30 uur worden de drie jubilarissen in het zonnetje gezet. Rond het thema Amerika worden diverse muziekstukken ten gehore gebracht, ook is er zang van Kees Berkelmans uit Liempde. ,,Het wordt vast een geweldige middag", denkt Van Kasteren. ,,We hebben er zo'n zin in. En over tien jaar? Dan is het weer feest!"


Repair Café Gemonde

Mensen met spullen die gerepareerd moeten worden, zijn op woensdag 5 juli welkom in dorpshuis De Kei. Daar wordt tussen 10.00 en 12.00 uur het Repair Café georganiseerd. Een naaister, elektricien en algemeen reparateur (ook voor sieraden) zijn aanwezig om kapotte items te repareren. De reparatie is kosteloos, met uitzondering van benodigde materialen.