Docenten op de Molenwijkschool maakten met leuzen van 'Loesje' duidelijk aan de leerlingen en ouders waarom zij staakten. (Foto: Peter de Koning)
Docenten op de Molenwijkschool maakten met leuzen van 'Loesje' duidelijk aan de leerlingen en ouders waarom zij staakten. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

• BASISONDERWIJS VOOR EEN UURTJE PLAT • OOK OUDERS KOMEN OP VOOR LEERKRACHTEN

'Wij staan achter onze juffen en meesters'

PÅL JANSEN EN CARRY DIRKX

Bijna het complete basisonderwijs in Boxtel en de rest van Nederland lag afgelopen dinsdagochtend tussen 08.30 en 09.30 uur plat tijdens de zogeheten 'prikactie' van PO in Actie. Op verschillende scholen gingen leerkrachten met ouders in gesprek over de staking, zoals de Molenwijkschool in Boxtel en de Sint-Willibrordusschool in Esch. Op basisschool De Spelelier verzamelden ouders een dag eerder handtekeningen voor de landelijke petitie PO-Front. Hiermee doet PO in Actie samen met onderwijsorganisaties een oproep aan het nieuwe kabinet om meer te investeren in basisonderwijs: de werkdruk moet omlaag en het salaris eerlijker.

,,Ik hoop dat ik straks alleen maar ouders tegenkom die de actie ondersteunen", grapte Kim van Son onderweg naar het schoolplein van basisschool De Spelelier. Zij is als ouder lid van de activiteitenraad, die op de school van haar kinderen handtekeningen verzamelde voor de petitie PO-Front. ,,Wij lopen rond met een tablet zodat andere ouders de petitie online kunnen tekenen." Bovendien hing er een groot spandoek: 'Wij staan achter onze juffen en meesters'. ,,Ouders en kinderen zetten hier hun handtekening op. Dat bieden we aan bij het schoolbestuur."

Ook ouder Remy Pattiwaël zette de actie mee op touw. ,,We willen hiermee docenten laten weten dat wij als ouders achter de prikactie staan. Voor de leerkrachten van De Spelelier is het ook erg spannend. Staken is sowieso nooit fijn. Maar zij hebben gewoon veel te weinig tijd."

SCHOOLBESTUREN

Voorzitter Esmée Smit stuurde namens het schoolbestuur van De Spelelier, Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij, op 15 juni een brief rond naar alle ouders waarin ook hun zorgen verwoord staan: te weinig instroom van Pabo-opleidingen, te weinig handen in de klas, te laag salaris, te hoog verzuim en een tekort aan invallers. Zij riep daarom de ouders op om de actie te steunen.

Schoolbesturen in Boxtel stonden achter de leerkrachten op deze dag. Alleen sbo-school Hub, locatie Boxtel deed niet mee aan het stakingsuur. ,,Wij zouden teveel problemen opwerpen bij ouders en het taxivervoer. Maar als er een vervolgactie komt, zijn we erbij", vertelde directeur Petra Pashouwers. Het schoolbestuur steunt de actie namelijk wél. ,,Ook voor ons geldt een te hoge werkdruk. De discussie over het lage salaris is in het speciaal onderwijs iets minder aan de orde. Maar je kunt niet de administratieve werklast blijven verzwaren en daar tegenover stellen dat de docenten dezelfde kwaliteit onderwijs kunnen blijven bieden."

ACTIEPUNTEN

De kernpunten van PO in Actie zijn een eerlijkere salariëring en een lagere werkdruk. Docenten starten met een bruto salaris dat 250 euro lager ligt dan in het voortgezet onderwijs. Ook het salarisplafond ligt circa 1.000 euro lager, terwijl de kwalificaties gelijk zijn. ,,Ik kan wel begrijpen dat als je meer verdient in het voortgezet onderwijs, daar eerder aan de slag gaat als docent", zei ouder Mario van den Boogaard, die het spandoek op het plein van De Spelelier ondertekende.

De salarisverhoging moet het beroep van basisschoolleraar dan ook aantrekkelijker maken. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker informeerden de Tweede Kamer in februari over het dreigende lerarentekort in Nederland van maximaal 10.000 fte in 2025. Directeur Van de Ven: ,,Het gaat ons niet om een dikkere boterham, maar dat het beroep aantrekkelijker wordt. Gelukkig lossen we alles nog intern op, maar we splitsen klassen soms ook op omdat er niemand beschikbaar is. Als dat langer duurt, gaat dat ten koste van de onderwijskwaliteit. Dat baart me zorgen."

Wat ook niet helpt bij het imago van het beroep, is de hoge werkdruk; 21,3 procent van de leerkrachten kampt met burnout-klachten volgens onderzoek van CBS/TNO uit 2014. ,,Een juf die na de rekenles is uitgeteld = nooit leuk", berekende docente Elise van Kessel van de Molenwijkschool. Zij sprak dinsdagochtend samen met haar collega's de kinderen en ouders toe op het plein. De leerkrachten gingen 'de barricade op' door via de welbekende leuzen van 'Loesje' uit te leggen waarom zij staakten. Zij ontvingen luid applaus. ,,We wilden niet dat de leerlingen alleen maar dachten: 'Leuk, een uurtje extra vrij'", lichtte docent Nicole Durlinger toe.

Onderwijzers van de Sint-Willibrordusschool in Esch verzamelden zich om 08.30 uur in de koffiekamer om te praten over de problematiek. Het schoolplein was leeg, maar achter de ramen van de lokalen hing met grote letters 'Ook voor de toekomst van de kinderen in Esch, geven wij één uur geen les'. Over het grootste probleem zijn ze eensgezind: dat ze kinderen niet dát kunnen geven - passend onderwijs - wat ze nodig hebben. ,,En dat vreet", zei juf Manon van Ruremonde.

Zij zijn niet de enige leerkrachten die daarmee worstelen. In de krant van vorige week besteedde Brabants Centrum al uitgebreid aandacht aan de administratieve rompslomp die passend onderwijs met zich meebrengt. ,,Passend onderwijs, is dat passend voor het kind of voor de maatschappij?", klonk het dan ook op het plein van de Molenwijkschool.

OUDERS

Ouders lijken in Boxtel en omgeving massaal achter de docenten te staan. Het leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs werd opgepakt door de ouders en scholen kregen voornamelijk positieve reacties binnen. ,,Wij hebben één brief gehad van een ouder die er ontevreden over was", vertelde directeur Liesbeth Prinsen van De Spelelier. Directeur Linsey van Gansewinkel van de Sint-Lambertusschool in Gemonde: ,,Het was veel in het nieuws en ouders erkennen de problematiek: ze zijn goed meegenomen in het 'waarom'." Directeur Van de Ven van de Molenwijkschool. ,,Wij kregen zelfs reacties van ouders die vroegen of ze konden helpen. Dus we vroegen ze de petitie te ondertekenen."

'GEEN TIJD'

Bijna de helft van de mensen die de petitie ondertekenden, bestond uit ouders volgens PO in Actie. Dinsdag overhandigden docenten Jan van de Ven en Thijs Roovers van de actiegroep 351.860 handtekeningen aan de onderhandelende partijen en de vermoedelijke toekomstige oppositievoerders. Bovendien schatten de Algemene Onderwijsbond en PO in Actie in dat 90 procent van de basisscholen meedeed aan de prikactie. Al met al een serieus signaal naar het nieuwe kabinet om te investeren in primair onderwijs.

,,We hopen dat de bazen in Den Haag er nu iets aan gaan doen", vertelde leerkracht Durlinger. Juf Thijske Verdaasdonk van de Sint-Willibrordusschool: ,,Echt staken vonden we overdreven." Het is ironisch genoeg precies die inzet waardoor de werkdruk jarenlang opliep: nooit iets doen ten koste van leerlingen, erkende Verdaasdonk. ,,Nu willen we echt een signaal geven. Het is tijd iets van ons te laten horen." Of er nog iemand deze middag van Esch naar de manifestatie in Den Haag ging? ,,Nee, geen tijd!", reageerde juf Lotte van Gerven gevat.

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker stuurden maandag een Kamerbrief waarin staat dat zij niet extra in het basisonderwijs kunnen investeren door tegenvallers op de begroting, hogere prijzen en meer leerlingen. Om de werkdruk weg te nemen, kwamen zij met een set maatregelen. Zo willen ze een 'stille reserve' activeren: van onderwijsbevoegde professionals die niet in de sector werken en 6.000 onderwijsbevoegden die momenteel een uitkering krijgen. Samen met gemeenten, opleidingen en schoolbesturen wordt 'op regionaal niveau' gekeken hoe zij moeten worden overgehaald. Of dat voldoende is, valt te betwijfelen: investeringen in hogere salarissen en werkdrukverlichting zijn noodzakelijk volgens PO in Actie. De actiegroep kondigde al aan na de zomervakantie langer te staken wanneer het nieuwe regeerakkoord niet bevredigend is. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

,,Wij staan achter onze juffen en meesters
'Voor de toekomst van de kinderen in Esch, geven wij één uur geen les.' Deze leus was dinsdag te lezen op de ramen van de Sint-Willibrordusschool. (Foto: Carry Dirkx).