Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VIERDE EDITIE VAN DE GROENE DRAAD OP ZONDAG 2 JULI

Route langs gezond en lokaal voedsel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De moestuin van volkstuinvereniging Ceres in het buitengebied van Boxtel, de pluktuin van basisschool De Vorsenpoel in Oost en een Liempdse boomgaard met historische fruitrassen. Wie meer wil weten over wat er in de gemeente gebeurt op het gebied van gezond en lokaal voedsel, doet er goed aan deel te nemen aan fiets- en wandelroute De Groene Draad. Zondag 2 juli wordt op zeven plekken in Boxtel en Liempde open huis gehouden.

De eerste drie edities van De Groene Draad werden steevast gekoppeld aan de bijen- en plantenmarkt van de Boxtelse


Muziektheaterorkest

Sinds enkele weken repeteert in Boxtel een muziektheaterorkest. Op projectbasis kunnen mensen (jong én oud) die minimaal één jaar een muziekinstrument bespelen hieraan meedoen. Een groepje leerlingen van de plaatselijke harmonieën en fanfares oefenen momenteel op drie liedjes uit de familievoorstelling Het geheim van de Torenkruiers van de plaatselijke musicalschool F-Act. Samen met jeugd van F-Act laat het orkest zaterdag 1 juli in Muziekhuis Boxtel (Passage Riche 4) een voorproefje horen van de musical. Deze gratis toegankelijke uitvoering begint om 20.00 uur.

vereniging Sint-Ambrosius die jaarlijks in de lente wordt georganiseerd. Dit jaar is bewust gekozen de wandel- en fietsroute later te organiseren. ,,Dat had een simpele reden: er is dan meer te zien in de tuinen", vertelt Yvonne Hopstaken van Eetbaar Boxtel. De werkgroep wil mensen samenbrengen en hen inspireren om vaker gezond en duurzaam voedsel in eigen regio te produceren, oogsten, kopen en bereiden. ,,Dat doen we op allerlei manieren", legt Hopstaken uit. Zo wordt al enige jaren een buurtplantdag georganiseerd waarbij wijkbewoners en leden van Eetbaar Boxtel op meerdere plekken eetbaar groen plantten. Ook vinden regelmatig 'foodwalks' plaats: wandelingen waarbij een gids uitleg geeft over eetbare planten in de openbare ruimte.

Inmiddels staat ook De Groene Draad vast op de evenementenkalender. ,,We hopen dat de olievlek zich steeds verder verspreidt", aldus Hopstaken. ,,Zo zijn er dit jaar voor het eerst locaties in Liempde in de route opgenomen. Hopelijk kunnen we er volgend jaar nóg meer dorpen bij betrekken." In Liempde toont tuinarchitect Marja Gijben haar tuin aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 22 en kunnen mensen ook terecht bij de boomgaard van het Groot Duijfhuis, fruithof Belle-Fleur (Hoevedreef 8), permacultuur tuin Klein Duijfhuis (Savendonksestraat) en generatietuin Onzen Hof (Smidsepad).

In Boxtel kunnen bezoekers op drie plekken terecht: volkstuinvereniging Ceres op Onrooi, de pluktuin tussen de Robert Schumanlaan en Dommeloord en de openbare tuin nabij basisschool De Vorsenpoel. ,,Het is leuk om te merken dat er tegenwoordig meer aandacht is voor gezond en goed voedsel", stelt Hopstaken. ,,Dat gebeurt overigens op allerlei manieren. Waar de een een appelboom plant, legt de ander een volledige moestuin aan. Eetbaar Boxtel wil alle grotere initiatieven die ontplooid worden in kaart brengen."

FOTO BOVEN: Eind vorig jaar werd naast basisschool De Vorsenpoel een pluktuin geopend, ontworpen door Marja Gijben. Deze tuin aan de Dr. De Brouwerlaan vormt een volgende schakel in de zogeheten Foodwalk. Een wandeling die start bij de moestuin nabij Hoogheem en eindigt bij de rijksweg A2 en liefhebbers van natuur langs verschillende plantsoenen met openbaar 'eetbaar groen' leidt. (Archieffoto: Gerard Schalkx).


Boxtel vaak

doelwit van

fietsendiefstal

In Boxtel worden veel fietsendiefstallen gepleegd. Dat meldt wijkagent Jack van Rijs in een bericht waarin hij melding maakt van 65 fietsendiefstallen in 2017.

De diefstallen vinden vaak plaats in het centrum, de wijkwinkelcentra, sportparken en het NS-station. Vaak vindt dit plaats bij centrum, winkelcentra, sportparken en het station, dat Van Rijs omschrijft als een hotspot. De wijkagent roept inwoners op alert te zijn en vooral op te letten bij de fietsenstalling nabij het station. Als fietsendieven worden betrapt, dient meteen 112 gebeld te worden. ,,Vaak worden duurdere fietsen ingeladen in bedrijfs- of bestelauto's", zegt de wijkagent. ,,Het verzoek is om dan meteen met de politie te bellen, signalementen op te nemen en kentekens te noteren."

Fietsendiefstal kan voorkomen worden door naast een normaal slot ook een hangslot te gebruiken.