Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit, Bon Salon-eigenaren Cees de Wildt en Wies Vissers en burgemeester Mark Buijs beloofden het allemaal: de spiegeltent komt over twee jaar opnieuw naar Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit, Bon Salon-eigenaren Cees de Wildt en Wies Vissers en burgemeester Mark Buijs beloofden het allemaal: de spiegeltent komt over twee jaar opnieuw naar Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL EN ROUTE LEGT TIENTALLEN VERBORGEN SCHATTEN IN GEMEENTE BLOOT

Bon Salon: een cadeautje voor héél Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met de afsluitingsbijeenkomst van Boxtel En Route bij spiegeltent Bon Salon kwamen zondag twee evenementen bij elkaar waarvan de missie hetzelfde was: mensen van alle leeftijden verbinden op laagdrempelige wijze. Beide missies zijn geslaagd. Waar Bon Salon in drie weken tijd 6.500 bezoekers trok, bestond Boxtel En Route uit liefst 39 verborgen schatten die allemaal positief ontvangen werden.

Kleinschalige evenementjes, plekken waar mensen nog nooit geweest waren, voor ieder wat wils: dat was het beeld dat de stuurgroep had bij Boxtel En Route. Deze voorstelling kwam volledig uit. Tientallen mensen die meer wilden weten over het grafkapelletje op het kerkhof van de Sint-Petrusbasiliek en interessante uitleg kregen van Wilbert Steenbakkers, gelukkige kinderen die zich voor even brandweerman waanden in de kazerne aan de Brederodeweg en een uniek kijkje in het museum van de familie Scheutjens met spullen uit grootmoeders tijd: overal werden verborgen schatten voor één dag blootgelegd. Burgemeester Mark Buijs, die zelf een bezoek bracht aan zo'n tien plekken, noemde de missie geslaagd tijdens de afsluitende bijeenkomst in Bon Salon, die tientallen mensen naar het kasteelpark lokte om met een borreltje na te praten. ,,Ik hoop dat mensen Boxtel, Lennisheuvel en Liempde op een andere manier hebben leren kennen."

Met de afsluiting van Boxtel En Route kwam ook een einde aan drie weken Bon Salon. Evenementenstichting Boxtel Vooruit herinnerde het gemeentebestuur een half jaar geleden aan een belofte die eerder werd gedaan: de spiegeltent, die in 2015 neersteek in Stapelen vanwege het eeuwfeest van de paters assumptionisten, zou terugkomen.

En zo geschiedde. Bon Salon trok twee jaar geleden tienduizend bezoekers in zes weken en Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit kon zondag opnieuw fraaie bezoekerscijfers melden: 6.500 in drie weken. De spiegeltent vormde het decor voor ruim vijftig evenementen. Ketelaars: ,,Het mooie was dat iedereen hier de voorbije drie weken zijn eigen feestje hield en dit tot in de puntjes had voorbereid. En zo moet het zijn. Bon Salon is een cadeautje voor Boxtel. Van nul tot honderd jaar: er was voor iédereen wat te doen. We kunnen niet anders dan constateren dat dit buitengewoon geslaagd is." Ketelaars riep vervolgens burgemeester Buijs 'op het matje' om opnieuw de belofte te doen dat de spiegeltent zal terugkeren. Dat deed hij. Over twee jaar keert Bon Salon terug. ,,Enkel en alleen in kasteelpark Stapelen", voegde Buijs er veelbetekenend aan toe.

ENERGIE

Bij Wies Vissers en Cees de Wildt staat 2019 in ieder geval al in de agenda. ,,Alle activiteiten zijn een groot succes geweest", aldus De Wildt. ,,Er heeft zich geen enkel punt van narigheid voorgedaan, dus wij komen over twee jaar weer terug. Bon Salon is echt een hobby voor ons, we werken er nog naast. We krijgen veel aanvragen, maar bouwen de tent zelden op. Zo zijn we dit jaar alleen in Boxtel te vinden. De maand juni voelde voor ons als twee maanden, omdat we ernaast nog werken. Maar al die evenementen hebben ons enorm veel energie gegeven. Of ik een persoonlijk hoogtepunt heb? Ik vond het gevarieerde aanbod geweldig. De ene dag zaten er ouderen te genieten van muziek, het andere moment was er een vluchtelingenavond. En bij álle evenementen hing een goede sfeer."

Anja van den Einden, vicevoorzitter van de gemeenteraad, vroeg tijdens de afsluitende bijeenkomst in kasteelpark Stapelen nog even aandacht voor het unanieme raadsbesluit dat eind mei werd genomen. Inwoners worden uitgedaagd om zelf initiatieven te ontplooien in hun straat of wijk. ,,Er zijn genoeg mensen die de weg naar de gemeente al weten te vinden. We hopen dat ook andere inwoners met initiatieven komen." Zij kunnen onder meer terecht bij de wijkmakelaars van de gemeente Boxtel.

JOHAN CRUIJFF

Burgemeester Buijs zette tijdens de afsluiting van Boxtel En Route nog wel 'een grote fout' recht. Het Johan Cruijff Museum van Rien van Doleweerd had op de schatkaart nummer 13 gekregen. En dat had natuurlijk nummer 14 moeten zijn...