Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TUNNEL VISION 2.0 VOOR JONG EN OUD

Graffiti: van verguizing naar grote bewondering

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bezoekers keken zondag tijdens Boxtel En Route hun ogen uit in de spoortunnel onder rijksweg A2, een van de verborgen schatten tijdens Boxtel En Route. Voor Michel de Haan en Elmer Tuinstra is het bijzondere er al een tijdje af. De graffiti-kunstenaars uit Drachten hebben bijna wekelijks een 'jam' waarbij ze hun ontwerpen in de openbare ruimte mogen schrijven en andere artiesten uit binnen- en buitenland tegenkomen. ,,Het is geweldig om met z'n allen mooie dingen te maken. Niet op illegale plekken hoor. Die tijd hebben we allang achter ons gelaten..."

Tuinstra maakte op de basisschool begin jaren negentig al kennis met graffiti. Inmiddels is het een uit de hand gelopen hobby die hij wekelijks uitoefent. ,,Het is leuk om jezelf constant te verbeteren. Ik heb sneller en netter leren werken. Soms krijg ik opdrachten, soms komen we met meerdere artiesten samen om onze ontwerpen op loodsen en bouwschuttingen te zetten." De Fries legde in Boxtel de laatste hand aan een portret van een meisje dat haar tong uitsteekt. ,,Vandaag heb ik gekozen voor grijstinten, dat gaat stukken sneller dan een kleurontwerp. Al ben ik dan nog steeds lang bezig. Ik blijf een perfectionist. De schaduw, het licht: dat moet allemaal goed zijn." Zoals bijna alle artiesten heeft ook Tuinstra een graffiti-naam. ,,Sperm", grinnikt hij. ,,Puur om te choqueren. Al zet ik tegenwoordig steeds vaker mijn initialen onder een ontwerp. Dat past tegenwoordig beter bij me."

KAPJE

Het was tijdens Tunnel Vision niet alleen toekijken hoe de ideeën van de artiesten uitgroeiden tot kleurige tags. Jonge bezoekers kregen ook de kans de spuitbus ter hand te nemen. Isa (10) en Sem (7) liepen trots rond met hun schilderijen onder de arm. ,,We kregen een kapje op en mochten kiezen wat we maakten", vertelde Isa enthousiast. Zij koos, net als haar broertje, voor kleurige lijntjes. ,,Daaroverheen staan onze voornamen gespoten. Daar heeft een meneer ons bij geholpen." En na al met een spoorfiets over het Duits Lijntje te hebben gefietst en met een metaaldetector attributen te hebben gevonden in Liempde, was het nu tijd voor een picknick...

Rikie van Amelsfort en Tilly Burg uit Boxtel liepen bewonderend onder de spoortunnel door.,,Het lijkt me wel ongezond, hele dagen in die verflucht", aldus Burg. ,,Maar het is leuk dat graffiti in een positiever daglicht staat. Waar het eerst verguisd werd, wordt het nu bewonderd..."

FOTO BOVEN: Elmer Tuinstra kwam zondag vanuit Drachten naar Boxtel om te werken aan een graffiti-ontwerp in de spoortunnel onder rijksweg A2: een portret van een meisje. (Foto: Peter de Koning).