Afbeelding
Foto:

Kijkje nemen in bijzonder grafkapelletje

,,Vanaf mijn balkon kijk ik precies uit op het grafkapelletje. Toen ik hoorde dat het vandaag geopend zou zijn, greep ik mijn kans." Tientallen bezoekers kwamen net als Ton Hulsen tijdens Boxtel En Route naar het kerkhof van de Sint-Petrusbasiliek om een verborgen schat van binnen te bekijken: het kapelletje waar moeder en dochter Van Hartitzsch begraven zijn. Het monument is normaal altijd op slot...

Bestuurslid Wilbert Steenbakkers van Heemkunde Boxtel wachtte bezoekers op om het interessante verhaal van de familie Von Hartitzsch te vertellen die in de negentiende eeuw in kasteel Stapelen kwam wonen en later in villa Duinendaal, dat tegenover de huidige Sint-Petrusbasiliek lag. Vader Ludwig Georg was lutheraan, terwijl moeder Sidonie de Blois d'Arondeau het katholicisme aanhing. Dit hield in dat het echtpaar na de dood niet samen begraven mocht worden. ,,Bovendien was het vroeger regel dat de dochters op de plek werden begraven waar hun moeder lag en de zonen bij hun vader", aldus Steenbakkers. Elodie von Hartitzsch, dochter van Ludwig en Sidonie, stierf in 1844 op 21-jarige leeftijd aan longontsteking. Voor haar werd de grafkapel gebouwd. Moeder Sidonie werd in 1888 bijgezet.

Om een échte verborgen schat te tonen, besloot Heemkunde Boxtel de kapel zondag te openen. De laatste keer dat het monumentje geopend was, is zo'n tien jaar geleden, tijdens de renovatie van het kerkhof.