NIEUWE VERORDENING VANAF 2019

Ontvangers van subsidie delen ervaringen in Esch

CARRY DIRKX

De gemeente Haaren is bezig met een nieuwe subsidieverordening. Om de verenigingen en andere betrokkenen daarover in te lichten, worden in alle dorpen van de gemeente informatieavonden gehouden. Behalve informeren, wil de gemeente óók informatie ophalen: wat zijn de ervaringen van subsidieontvangers en wat zouden ze anders willen? Gisteravond was Esch aan de beurt.

In dorpshuis De Es verzamelden zich zo'n twintig mensen, waaronder vertegenwoordigers van tennisvereniging D'Oggelen, de EHBO-vereniging en de organisatie van het evenement Op Drift. Ze kwamen luisteren naar de uitleg van wethouder Johan van den Brand en de betrokken beleidsmedewerker over de nieuwe algemene subsidieverordening (ASV) van de gemeente Haaren. Die moet er in 2018 komen, zodat de subsidies vanaf 2019 daaronder vallen. ,,De nieuwe ASV is geen bezuiniging", benadrukte Van den Brand meerdere malen. Sterker, na jaren bezuinigen is er waarschijnlijk de komende jaren juist meer geld voor verenigingen en projecten die de leefbaarheid in de dorpen vergroten, zei hij.

Waarom dan wel een nieuwe ASV? Daarvoor zijn drie redenen: de maatschappij is veranderd, met daarbij de toename van allerlei burgerinitiatieven en -participatie. De oude ASV sloot daar niet voldoende op aan. Ook nieuwe thema's, zoals duurzaamheid, waren moeilijk in te passen. Ten slotte: de subsidieverordening moet eenvoudiger. De nieuwe verordening had er eigenlijk al moeten liggen, daarom is komend jaar een overgangsjaar. De waarderingssubsidie, die normaal gesproken voor vier jaar wordt toegewezen, geldt in dit overgangsjaar voor één jaar: 2018. Daarna, in 2019, gaat de nieuwe ASV gelden.

Het was de beurt aan de aanwezigen om ervaringen en ideeën te spuien. Er waren complimenten - 'subsidie zorgt voor continuïteit'- , vragen en kritische noten. Bijvoorbeeld: Waarom evenementen enerzijds subsidie krijgen en anderzijds leges moet betalen voor een vergunning? Kan dat niet in een keer afgerekend worden? En: moet het aantal leden de basis zijn voor de hoogte van de subsidie? De EHBO-vereniging heeft bijvoorbeeld niet veel leden, maar die zetten zich wél in voor alle evenementen in het dorp. En dan was er natuurlijk nog de vraag: over een paar jaar horen we toch bij een andere gemeente? Wat dan? De wethouder deed een goede poging de perikelen rond de mogelijke opsplitsing uit te leggen. Hij wees erop dat de inwoners daarin een belangrijke stem hebben, met de volksraadpleging op 4 oktober.

Een nuttige avond? ,,We weten nu van de eenjarige regeling en natuurlijk dat de tijd van bezuinigen voorbij is. Prima", zei Jan Kloosterman, bestuurslid van Tovido. ,,Het was goed er te zijn", zei Jan van der Aa, penningmeester van D'Oggelen. ,,De waarderingssubsidie die we krijgen voor de jeugdleden: dat draait goed. Wij zijn wel tevreden." De input van de avond wordt gebruikt voor het ontwerpen van de nieuwe ASV.

SINT-MICHIELSGESTEL

In Sint-Michielsgestel zou de notitie Subsidieprogramma Maatschappelijk Domein 2018-2021 in juli op de agenda van de gemeenteraad komen, maar dit is uitgesteld. Om verenigingen een extra kans te geven om hun licht te laten schijnen over het voorstel legt het college van B. en W. de conceptnotitie vier weken ter inzage.