Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Vergunninghouders en werkgevers ontmoeten elkaar

'Werken aan werk' in De Kooktuin

PETER DE KONING

Vijf werkgevers en vijf statushouders uit Noord-Brabant kwamen vorige week donderdag samen in kookstudio De Kooktuin op Hal in Esch. Samen een Syrische lunch bereiden en nuttigen was niet het enige doel. Belangrijker was elkaar leren kennen, zodat de vergunninghouders een volgende stap richting werk kunnen zetten.

De vijf vergunninghouders maakten kennis met vertegenwoordigers van de bedrijven Hexspoor en Holland Recycling uit Boxtel, SBA Flex uit Tilburg, Progress Uitzendbureau uit Sint-Oedenrode en De Archipel uit Eindhoven. Gastvrouw was Catrien Kuijpers, eigenaresse van De Kooktuin. Zij werd bijgestaan door Omar Sbeini uit Syriƫ, die sinds enige tijd twaalf uur per week bij haar werkt en haar ondersteunt bij alle activiteiten.

NETWERK

Ook aanwezig was trainer/coach Debby van Dalen van Werkpartners, een onderdeel van de WSD Groep. ,,We helpen vergunninghouders een start te maken op de Nederlandse arbeidsmarkt", vertelde ze tijdens het tafel dekken in de fraai gelegen tuin achter de kookstudio. ,,Ze zijn allemaal gewend te werken, omdat ze in hun eigen land zonder werk geen bestaan kunnen opbouwen. Toch is het moeilijk voor deze mensen om aansluiting te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Heel belangrijk daarbij is een goed netwerk, dat moeten ze hier weer opnieuw opbouwen. Wij helpen daarbij, onder andere op deze manier."

En het bleek te werken. Toen de werkgevers en vergunninghouders net aankwamen, was de sfeer nog wat onwennig, merkte Debby. ,,Maar eenmaal in de keuken vallen rangen en standen weg en wordt het samen eten koken een sociale, laagdrempelige en heel plezierige manier om elkaar te leren kennen." Een blik in de keuken bevestigde dat. De gezellige geluiden van kookgerei en conversatie mengden zich met de heerlijkste geuren en het gepruttel van een frituurpan. Op 7 juli en in september vinden een tweede en derde workshop plaats.

FOTO ONDER: Elkaar leren kennen gaat veel makkelijker in een keuken, merkten werkgevers en vergunninghouders in De Kooktuin. Later dit jaar volgen nog twee workshops. (Foto: Peter de Koning)