Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDENAAR MAAKT ZICH OP VOOR ZESDE TOUR DE FRANCE

'Koen de Kort steunpilaar voor kopman met winstambities'

Dat De Kort door zijn ploeg Trek-Segafredo is geselecteerd voor deelname aan de 104e editie van 'La Grande Boucle' was vrijdagmiddag misschien wel de mooiste surprise. Want met zeventien toprenners in de formatie was het beslist geen zekerheidje dat de Liempdenaar geselecteerd zou worden. Vorig jaar viel De Kort op de valreep buiten de boot bij Giant-Alpecin en leverde dat veel frustratie op. Uiteindelijk besloot de wielrenner te verkassen en zijn maatje John Degenkolb te volgen naar Trek-Segafredo.

Waar De Kort vorig jaar nog boos was, toonde hij zich vrijdag vooral realistisch. ,,Met bijna twintig renners in de ploeg die allemaal goed kunnen fietsen, weet je dat het lastig kan worden." Daags voor de presentatie van zijn boek - in aanwezigheid van veel familieleden, vrienden en bekenden - kwam er witte rook van Trek-Segafredo en hoorde de Liempdenaar dat hij zaterdag 1 juli in Düsseldorf aan zijn zesde Tour de France kan beginnen. ,,Natuurlijk ben ik blij en denk ik dat ik er klaar voor ben", zei hij. ,,Ik heb veel ervaring, word ondanks mijn leeftijd (34 jaar - red.) fysiek niet minder en heb een heel goede Ronde van Zwitserland achter de rug."

KOERSKAPITEIN

De Kort krijgt binnen Trek-Segafredo een nieuwe rol in de Tour de France, zo maakte hij duidelijk. In voorgaande jaren was hij als de laatste man van de sprinttrein onmisbaar; hij verwierf faam als lead-out. ,,Dit jaar zal het anders gaan en ben ik niet meer de laatste in de sprinttrein", vertelt hij. ,,Alberto Contador is onze kopman. Ik ben een soort koerskapitein, die alle informatie in de wedstrijd terugkoppelt naar de ploegleiding. Dat vereist dat ik onderweg ook op basis van ervaring beslissingen moet nemen. Dat deed ik tot vorig jaar vooral in de eindsprint, nu moeten ook eerder in de koers knopen doorgehakt worden."

Naast Contador en De Kort bestaat de Tour de France-ploeg van Trek-Segafredo uit Bauke Mollema (Nederland), John Degenkolb (Duitsland), Fabio Felline (Italië), Michal Gogl (Oostenrijk), Markel Irizar (Spanje) en Jarlinson Pantano (Colombia). Contador geldt als de kopman, maar hij zal ook rekening moeten houden met de ambities van Mollema. André Cardoso (Portugal) viel deze week af; hij wordt in verband gebracht met dopinggebruik en is geschorst.

Degenkolb is met knecht De Kort de man voor de sprintzeges, het liefst een beetje bergop. Tijdens de boekpresentatie in Utrecht werd de nieuwe rol van de Liempdenaar omschreven als 'steunpilaar van een kopman met winstambities'. En dat is de Duitser zeker, al heeft hij geen geweldig voorseizoen achter de rug en bleven grote prestaties uit.

Tijdens de boekpresentatie in Utrecht legden bestuurslid Celes van Zuijlen van stichting Woudbloem Liempde en voormalig voorzitter Willy van Zuijlen De Kort een poster voor waarmee hij zich als ambassadeur als eerste kon aanmelden voor het Tourspel Liempde. De wielrenner vulde voor het Extra Tourspel de positie in waarop hij denkt te eindigen op de Champs-Elysées op zondag 23 juni. De Kort koos voor plek 68. Over iets meer dan drie weken zal blijken of dat klopt en wie dat juist geraden heeft.

FOTO BOVEN: Koen de Kort vult het deelnameformulier in van het Tourspel Liempde. Naast hem auteur Thomas Sijtsma, daarachter Celes (links) en Willy van Zuijlen. (Foto: Gerard Schalkx).


Inschrijving

Tourspel op

29 en 30 juni

Meedoen aan het Tourspel Liempde is eenvoudig. Deelnemers kiezen uit het peloton van de Tour de France vijftien renners naar keuze. Als een gekozen renner in de top tien van een etappe eindigt, scoren ze punten voor het Tourspel. Een etappewinnaar levert vijftien punten op, een renner die tiende wordt, scoort één punt.

Daarnaast voorspellen deelnemers voor extra punten wie na drie weken in Parijs de gele, de groene en de bolletjestrui winnen voor extra punten. Wielrenner Koen de Kort uit Liempde is ambassadeur van het Tourspel en speelt ook een rol. Deelnemers moeten raden op welke plek in het klassement de renner van Trek-Segafredo eindigt. Wie dat goed raadt, verdient honderd euro. Wie wil meedoen aan het Tourspel Liempde, dient het inschrijfformulier in te vullen en heden, donderdag 29 juni (19.00-24.00 uur) of vrijdag 30 juni (14.00-24.00 uur) in te leveren bij café De Durpsherberg in Liempde. Hier vindt zondag 23 juli om 20.00 uur de prijsuitreiking plaats.

Meer weten?
Kijk op www.tourspelliempde.nl.