Thomas Sijtsma (links) en Koen de Kort signeren 'Renner met rede' in fietsenwinkel Cycle Works in Utrecht. (Foto: Gerard Schalkx).
Thomas Sijtsma (links) en Koen de Kort signeren 'Renner met rede' in fietsenwinkel Cycle Works in Utrecht. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

JOURNALIST THOMAS SIJTSMA PRESENTEERT BOEK 'RENNER MET REDE' OVER LIEMPDSE TOPSPORTER

'Koen de Kort, wielrenner met verstand van zaken'

MARC CLEUTJENS

Er waren momenten dat Thomas Sijtsma het woord 'kutboek' in de mond nam. De journalist van Het Parool en AD Sportwereld die vrijdag in fietsenwinkels Cycle Works in Utrecht het boek 'Renner met rede. Fietsen volgens Koen de Kort' presenteerde, werkte twee jaar aan de publicatie en beleefde samen met de Liempdse wielrenner hoge pieken en diepe dalen. Het is een eerlijk boek geworden, over de passie voor de fiets maar ook de gevaren in de koers en natuurlijk... doping.

Om maar met de deur in huis te vallen. De Kort is clean. ,,Ik durf te stellen dat Koen een geloofwaardige wielrenner is", zei Sijtsma tijdens de drukbezochte boekpresentatie. ,,Ik heb alle bloedwaarden mogen zien." De Kort liet zich in het verleden vaak uit over dopinggebruik in het peloton en stak zijn afkeer niet onder stoelen of banken. ,,Maar natuurlijk twijfel je wel eens", erkende Sijtsma. ,,Iedereen weet dat Jörg Jaksche zijn kamergenoot was en doping gebruikte op de badkamer. Hoe kan het dat Koen dat niet heeft gemerkt?" De journalist onderzocht het en ontdekte, ook door de dopingzondaar zelf te interviewen, dat niemand ervan wist. Ook De Kort niet.

De Liempdenaar (34) vertelde vrijdag in Utrecht trots te zijn op het boek. ,,Ik heb natuurlijk een duidelijke mening over veel dingen in de wielersport", zei hij. ,,Ik praat over doping, bemoei me met de gevaren in de koers die soms heel heftig zijn. Een boek is dan een uitstekend middel om een boodschap naar buiten te brengen. Ik denk dat Thomas (Sijtsma - red.) daar uitstekend in geslaagd is." Of De Kort het boek heeft geautoriseerd? ,,Haha, je bedoelt of ik passages heb aangepast enzo? Nee hoor. Ik heb het wel van tevoren gelezen en hier en daar wat feitelijke onjuistheden genoemd. Maar het is Thomas' boek. En er staan dus ook uitspraken van anderen in waarvan ik vind dat ze niet kloppen. Zoals woorden van mijn vroegere ploegleider Iwan Spekenbrink. Klopt niet wat hij zegt. Maar het zijn zíjn woorden."

ECHT ONMOGELIJK

Volgens De Kort is de wielersport bezig aan een revival, na alle dopingschandalen. ,,Neem de winst van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia. Iedereen in Nederland is weer gek van wielrennen. Hij is een ambassadeur voor onze sport." Maar er is meer goed nieuws, volgens de Liempdenaar. ,,Doordat er zo scherp op doping wordt gelet, zie je dat jonge renners mee kunnen doen om de prijzen en ook eendagswedstrijden of etappes kunnen winnen. Geloof me, dat was in mijn tijd echt onmogelijk. De jonkies konden toen nooit winnen..."

De wielersport kan en zal nog aantrekkelijker worden, zo verwacht De Kort. ,,Deze week is bekendgemaakt dat in de toekomst acht in plaats van negen renners per ploeg gaan rijden in grote wedstrijden. Dat komt de veiligheid beslist ten goede. Want geloof me, de risico's zijn soms echt heel groot. Doordat het publiek nu ook op het televisiescherm onze wattages kan zien, wordt het nóg interessanter wedstrijden te volgen. En vergeet die camera's niet die we straks allemaal op de fiets hebben. Liefhebbers gaan nu echt met ons mee in de koers."

GEWOON RUK

Auteur Sijtsma trok twee jaar intensief op met De Kort. ,,Ik beleefde veel hoogtepunten, zoals de winst van Koens maatje John Degenkolb in Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Maar ook het verlies in een ploegentijdrit in de Tour de France." De auteur beschijft in het eerste hoofdstuk hoe De Kort woest zijn fiets wegsmijt als de ploeg - zijn ploeg - door hem veel tijd heeft verspeeld. ,,Zijn dag is klote. Veel meer dan klote zelfs. Gewoon ruk."

Drie weken lang, vanaf de proloog in Utrecht, zat Sijtsma hem op de huid. ,,Ik trok elke dag op met de ploeg, at mee in hotels, hield interviews op de kamer. Ik reserveerde dan een halfuur of een uur, maar het werd vlot twee uur." De Kort lacht: ,,Ja, zelfs John Degenkolb kon eraan wennen dat je er was. En geloof me, die kan soms best zeuren hoor."

De rode draad van 'Renner met rede' is dat De Kort passie heeft voor zijn sport en ondanks zijn niet altijd opvallende prestaties een onmisbare schakel is, in elke ploeg waarin hij rijdt. ,,Je ziet het aan alles", meent Sijtsma. ,,Met de stem die ik hem geef in dit boek zul je ontdekken dat Koen een wielrenner is met verstand van zaken."

Thomas Sijtsma, 'Renner met rede. Wielrennen volgens Koen de Kort' is verkrijgbaar in de boekhandel.

Koen de Kort vertelt over zijn samenwerking met auteur Thomas Sijtsma. ,,Hij zat me drie weken op de huid in de Tour de France.
Koen de Kort in de proloog van de Tour de France in Luik in 2012. (Foto: Marc Cleutjens).