DEMONSTRATIE BIJ VION IN BOXTEL

'Ons doel: mensen bewust
maken van dierenleed'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Eindhoven, Rotterdam, Nijmegen, Limburg: uit alle hoeken van Nederland kwamen dierenliefhebbers gisterochtend naar bedrijventerrein Ladonk om de varkens die naar slachterij VION gebracht werden een laatste hart onder de riem te steken. ,,Veel mensen willen niet weten wat er is gebeurd met het dier dat op hun bord ligt. Wij proberen met onze acties mensen hiervan juist wél bewust te maken."

Vanuit Numansdorp reisde Petra Spoor naar Boxtel. ,,Als kind nam ik al gewonde dieren mee naar huis. Die liefde is altijd blijven bestaan." Na een tijd als dierenarts-assistent te hebben gewerkt, houdt Spoor zich nu fulltime bezig met dierenleed. Zo is ze aangesloten bij de groepering Burning Souls, die aandacht vraagt voor het toenemende aantal dierenslachtoffers bij stalbranden. ,,We houden demonstraties, maar ook wakes op plekken waar dieren door brand zijn omgekomen. En als er een vergunning voor een megastal, klimmen we in de pen."

Al sinds de eerste actie Boxtel Pigs Save is Spoor van de partij. ,,Voor mij is het deze keer moeilijker om hier te staan. Ik heb namelijk sinds anderhalve maand zelf een varken als huisdier: Lollipop. We hebben haar gered uit de bio-industrie. Hoe we dat gedaan hebben, kan ik uiteraard niet melden. Maar door mijn nieuwe huisdier ben ik er wel achtergekomen hoe slim en lief varkens zijn. Deze dieren hebben een persoonlijkheid en zijn ook nog eens uitermate stressgevoelig. Dat merk je hier ook. Je hoort de varkens gillen. Een vreselijk geluid."

COMPASSIE

Pascal Thomasse is vanuit Eindhoven naar VION afgereisd. ,,Het is eigenlijk ongelooflijk. 95 procent van Nederland sponsort slachterijen door vlees te eten, maar het overgrote deel wil niet weten wat er met deze dieren is gebeurd. Dat kan toch niet?" Hij hoopt dat de beelden die gisterochtend gemaakt zijn door de demonstranten volop gedeeld worden. ,,Je moet mensen bewust maken. Ik ken bijna geen mensen zonder enige compassie. Dit moet ze toch iets doen? De beelden van die slachterij in België zorgden ook voor veel ophef."

Boxtel

Familiemusical F-Act

Musicalschool F-Act startte vijf jaar geleden een Boxtelse vestiging. De leerlingen oefenen elke woensdag in De Wilgenbroek. In het Oirschotse theater De Enck tweemaal de familievoorstelling Het Geheim van de Torenkruiers op: zaterdag 8 juli om 20.00 uur en zondag 9 juli om 14.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te koop via www.musicalfact.com/torenkruiers.