Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

EERSTE PROJECT NATUUREXPERIENCE IS AFGEROND

Genieten van Lennisheuvel in 't groen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

11.500 vaste planten in 1.450 vierkante meter berm, 18 esdoorns, 2 krentenbomen en 1 eik: dat de kern Lennisheuvel er groener op is geworden, kan niemand ontkennen. Vrijdag werd dit project officieel afgerond. En er staan nog méér plannen op stapel om te komen tot een groene, veilige wandelroutes tussen NS-station Boxtel richting natuurgebied Kampina en het edelhertengebied tussen Best en Liempde.

Wethouder Peter van de Wiel en voorzitter Jarko van Nunen van stichting Rond Kerk en Orion namen vrijdag nabij eetcafé Meneer Klaver een tuinschepje in de hand om de laatste smeerwortels, een vaste plantensoort, in te graven in een plantvak. ,,Een belangrijk moment", aldus wethouder Van de Wiel. ,,We kunnen nu niet zeggen dat project Natuurexperience Lennisheuvel geheel is afgerond, maar er is wél een belangrijke stap genomen."

Natuurexperience Lennisheuvel is een van de projecten die deel uitmaken van het programma Landschappen van Allure en heeft als doel de NS-wandeling tussen Boxtel en Oisterwijk aantrekkelijker te maken. De vergroening van het dorp maakt hier deel van uit. ,,Dat was zeker niet gemakkelijk, maar goed werk heeft tijd nodig", blikte Van de Wiel terug, mede doordat Rond Kerk en Orion, die de belangen van de gemeenschap Lennisheuvel vertegenwoordigt, graag de inwoners bij het project wilde betrekken. ,,Daar zijn we trots op", zei voorzitter Van Nunen van Rond Kerk en Orion. ,,De inwoners hebben zelf de bomen uitgekozen die de 21 zuileiken hebben vervangen. En ik heb het vermoeden dat ze de bomen hebben omarmd. Ik zag menig bewoner in deze tropische week de bomen water geven met een tuinslang..."

VROUWENMANTEL

Naast de 21 bomen, die verspreid tussen de entree van Lennisheuvel en de monumentale boerderij Den Eijngel staan, zijn ook tegelstroken verwijderd. Die zijn samen met de bermen beplant. Op enkele plekken zijn speciale plantvakken aangelegd, onder meer op de oprit van de Sint-Theresiakerk.

Van geraniums en asters tot de vrouwenmantel en de eendagslelie: in totaal zullen tientallen soorten planten Lennisheuvel gaan sieren. ,,Er is het hele jaar iets te zien", lichtte Peter van der Velden van de gemeente Boxtel toe. ,,Zelfs dít jaar nog, ondanks dat we redelijk laat waren met planten."

Nu het eerste project is afgerond, wordt door de gemeente Boxtel en Rond Kerk en Orion alweer vooruitgekeken naar de volgende fasen. Zo zal ook de route tussen NS-station Boxtel en de komgrens van Lennisheuvel een groener karakter krijgen en zowel natuurpark Boscheind als het park nabij de Theresiakerk veranderen in 'belevingsplaatsen'. Er komen extra ommetjes in het dorp, waaronder een kortere route vanuit Lennisheuvel naar de Kampina via een nog te plaatsen bruggetje over de Beerze. ,,Mensen kunnen hier gaan genieten van Lennisheuvel in het groen", zei wethouder Van de Wiel. En mensen zullen de komende tijd, met alle plannen op de agenda, nog veel meer genieten in het dorp...

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel (midden) en voorzitter Jarko van Nunen (links) van stichting Rond Kerk en Orion rondden vrijdag officieel het eerste project van Natuurexperience Lennisheuvel af, onder toeziend oog van gemeentemedewerker Hein Hoppenbrouwers. Het straatbeeld van het dorp is de afgelopen maanden behoorlijk groener geworden. (Foto: Gerard Schalkx).


Theaterkamp voor kinderen
in buitengebied van Gemonde

Theaterboerderij Op 't Hogt aan de Vogelenzang 2 in Gemonde organiseert tussen 17 en 21 juli een kamp voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Een week lang wordt gewerkt aan een voorstelling, afgewisseld met spelletjes en workshops.

Ivo van Megen regisseert de voorstelling, die is gebaseerd op 'De drie zusters' van Anton Tsjechov. Het is een stuk over verlangen naar wat ver weg is, waardoor de schoonheid van dichtbij verloren gaat. Tijdens het kamp wordt iedere ochtend

Liempde

Zomerconcert Liempde

Het blaasorkest en de slagwerkgroep van fanfare Concordia Liempde verzorgen zondag 2 juli het jaarlijks zomerconcert. Onder het genot van een drankje bij 't Wapen van Liempde aan Raadhuisplein is tussen 14.00 en 16.00 uur een breed repertoire te horen. De toegang is gratis.

gerepeteerd voor de opvoering. In de middag zijn er workshops en spellen, zoals een speurtocht, zwemmen, het maken van een decor en schminken. In de avond is er een kampvuur, karaoke of een film. Op de laatste dag wordt de voorstelling opgevoerd.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie en aanmeldingen contact opnemen met Els Verschuren van theaterboerderij Op 't Hogt via telefoonnummer (073) 54 79 973 of e-mailadres info@ophethogt.nl.


Terrasconcert Voices

Popkoor Voices Liempde presenteert zondag 9 juli een concert in zomerse sferen op het terras van café 't Wapen van Liempde aan Raadhuisplein 4. De enthousiaste groep van zangers die begeleid wordt met keyboard, drums en gitaarspel, brengt Nederlands- en Engelstalige popmuziek ten gehore. Het concert begint om 11.00 uur, de entree is gratis.

Voices was vorige week met andere zanggroepen uit Boxtel en Esch te gast in spiegeltent Bon Salon in Boxtel.