Afbeelding
Foto: WTG Malaga

VOLLEYBALLER WINT OP WORLD TRANSPLANT GAMES

Rogier Veltrop pakt goud in Malaga

LINDA VAN DE WIEL

Ambities waren er op al voorhand. Rogier Veltrop wilde met het Nederlands volleybalteam voor mensen met een donororgaan tijdens de World Transplant Gamer in Malaga de gouden medaille die in Argentinië in het hol van de leeuw werd gewonnen, prolongeren. En dat lukte. ,,Ik word sinds de winst geleefd, ik heb mijn vrouw nog nauwelijks gezien...", jubelt de Boxtelaar die enkele jaren geleden een donorhart kreeg.

In de poulefase werd gespeeld tegen Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Tijdens de eerste wedstrijd werd al snel duidelijk hoe goed het Nederlands team dit jaar is, de Engelsen werden redelijk makkelijk aan de kant gezet. De wedstrijd tegen de VS was zwaarder. Vooral in de tweede set konden de Amerikanen goed meekomen en moest een tandje bijgezet worden door het Nederlands team. Deze set werd uiteindelijk gewonnen met 25-21.

De Canadezen zagen de bui na deze twee overwinningen van Oranje al een beetje hangen en dat bleek ook in de wedstrijd die met overtuiging door het Nederlands team werd gewonnen. De halve finale was bereikt. Die werd gespeeld tegen Italië; Argentinië en Hongarije troffen elkaar in de andere halve eindstrijd.

In de halve finale tegen volleybalgrootmacht Italië moest een hoger niveau gehaald worden dan in de poulewedstrijden. Het Nederlands team begon geconcentreerd aan de wedstrijd en de tegenstander was na de eerste fout van de arbitrage al behoorlijk gefrustreerd. Dat resulteerde in minder sterk spel. Met daarna een paar rake smashes van het Nederlands team, was het verzet al snel gebroken. Oranje won met Veltrop in de gelederen met 2-0. Argentinië was in de finale de tegenstander; die ploeg klopte Hongarije.

Het Nederlands team opende de finale meteen voluit. Door de servicedruk, goede passing en de prima spelverdeling - die de aanvallers vaak voor een eenmansblok zette - kon de eerste set met op het laatst nog wat verzet van Argentinië binnen gesleept worden.

GENADEKLAP

In de tweede set ging het gelijk op tot 11-11. Na de time-out waarin de spelers op scherp gezet werden, liep het Nederlands team onder luide aanmoediging van de in groten getale aanwezige supporters - waaronder de ouders en vrouw van Veltrop - uit naar 18-11. Dit was voor de Argentijnen de genadeklap. Zonder hoop op de overwinning sputterden ze nog even tegen maar dit mocht niet baten. De Argentijnen maakten op matchpoint een fout en hiermee was de overwinning een feit. Nederland nam het goud mee naar huis.

En Rogier? Die zweeft nog op een roze wolk... ,,We hebben het heel leuk onderling. Het is geweldig en onwerkelijk om wereldkampioen te zijn."

FOTO BOVEN: Met Rogier Veltrop als stralend middelpunt juicht de selectie van het Nederlands volleybalteam. De ploeg heeft zojuist goud gewonnen op de World Transplant Games in het Spaanse Malaga. (Foto: World Transplant Games).


Dubbeltjesmarkt

Traditioneel wordt in de eerste en laatste week van de vakantie de dubbeltjesmarkt gehouden in de generatietuin tegenover Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad in de wijk Oost. Daar kunnen kinderen hun gebruikte speelgoed verkopen op een kleedje.

De dubbeltjesmarkten worden gehouden op de woensdagen 19 juli en 23 augustus van 14.00 tot 16.00 uur. Toegang en deelname is gratis.

De WTG-kampioenen poseren met de zilveren en bronzen medaillewinnaars in het sportstadion van Malaga. (Foto: World Transplant Games).