De hulpdiensten waren donderdag 22 juni massaal aanwezig op de Broeksteeg tussen Esch en Haaren. Zij schoten de twee inzittenden van een sportvliegtuigje te hulp nadat zij een noodlanding maakten. Ze bleken ongedeerd. (Foto: Pål Jansen)
De hulpdiensten waren donderdag 22 juni massaal aanwezig op de Broeksteeg tussen Esch en Haaren. Zij schoten de twee inzittenden van een sportvliegtuigje te hulp nadat zij een noodlanding maakten. Ze bleken ongedeerd. (Foto: Pål Jansen) Foto: Pål Jansen

NOODLANDING SPORTVLIEGTUIG BUITEN ESCH ZONDER GEWONDEN

'Het toestel vloog rakelings langs...'

PÅL JANSEN

Een sportvliegtuigje maakte vorige week donderdag een noodlanding in een weiland aan Broeksteeg tussen Esch en Haaren. Op dat moment was Jan Pijnenburg op een steenworp afstand aan het maaien voor Brabants Landschap. Hij zag het voorval gebeuren. ,,Er zaten twee mensen in en die heb ik allebei gesproken. Ze waren goed aanspreekbaar en ze hadden nergens last van. Ze zaten ook goed in de gordels."

De hulpdiensten in de regio Boxtel-Haaren waren donderdagochtend kort na half twaalf massaal uitgerukt: verschillende grote brandweerwagens, politie-auto's en ambulances reden het landweggetje aan en af. Het sportvliegtuigje waar zij naartoe reden, bleek flink beschadig. Met name het onderstel, dat volledig was afgebroken. Desalniettemin maakten de twee inzittenden het goed vertelde ooggetuige Pijnenburg. ,,Ik was een stuk verder aan het maaien en zag plots tien meter boven mij het vliegtuigje voorbijkomen. 'Dat is niet normaal', dacht ik toen al.

STOFWOLK

Volgens Pijnenburg bleef het vliegtuigje nog een paar meters zakken en raasde al snel vlak over de grond. Hoewel de noodlanding uiteindelijk slaagde zonder gewonden, had dat volgens Pijnenburg ook heel anders kunnen aflopen. ,,Er wandelde een mevrouw. Daar ging 'ie rakelings langs."

Uiteindelijk verdween het toestel een moment uit het zicht omdat het een cirkel draaide rondom een groepje bomen, vertelde Pijnenburg. ,,Vervolgens zag ik een grote stofwolk en ging ik daar op af."

De twee inzittenden konden uiteindelijk zelf de hulpdiensten bellen, die zo rond half twaalf ter plekke verschenen. Het vliegtuig, een Diamond DA40 Diamond Start, was steeg rond 09.00 uur op van Eindhoven Airport en verdween uiteindelijk van de radar rond 11.00 uur. Waarom de piloot een noodlanding moest maken, is niet bekend.