Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BURGERS DOEN MEE BIJ UITWERKING DUURZAAMHEIDSAGENDA

Ambitieus Boxtel geeft kleur aan een duurzame toekomst

Natuurlijk, de gemeenteraad moet op 11 juli nog instemmen met 'Visie Duurzaam Boxtel 2030', zoals de agenda officieel heet. Maar wethouder Van de Wiel lijkt al overtuigd van een politiek succes, mede doordat een handjevol raadsleden nauw betrokken was bij de totstandkoming.

De rode draad van de duurzaamheidsagenda is dat Boxtel op veel fronten keuzes moet gaan maken. Zo staat vast dat de gemeente om écht energieneutraal te kunnen worden er niet aan ontkomt om windmolens en/of weilanden vol zonnepanelen te plaatsen. De kengetallen zijn indrukwekkend. Om energieneutraal te zijn, heeft Boxtel 77 windmolens of 486 hectare zonnepanelen nodig. Een hele opgave die naast ruimte ook veel politiek lef vereist.

DUURZAME INNOVATIE

Niet alle 64 nieuwe actiepunten in de duurzaamheidsagenda zijn zo verregaand. Verdeeld over vier thema - samen leven, groen leven, ondernemend leven en energiek leven in Boxtel - zijn maatregelen op papier gezet die bij kunnen dragen aan een duurzaam en energieneutraal Boxtel.

Sommige actiepunten vergen grote investeringen, zoals 100.000 euro die elk jaar beschikbaar is voor innovatie. Voor het aanbieden van duurzaamheidsleningen aan bedrijven wordt dit jaar 250.000 euro beschikbaar gesteld, in 2018 en 2019 nog eens 200.000 euro. Ondernemers kunnen hun bedrijf onderwerpen aan een duurzaamheidsmeting om in beeld te krijgen welke maatregelen nodig zijn om energiezuinig of zelfs -neutraal te produceren.

OPERATIE STEENBREEK

Andere actiepunten zijn minder ingrijpend maar dragen ook bij aan een duurzamer Boxtel. Zoals de bijdrage van 1.000 euro aan de eerste tien huiseigenaren die hun woning energieneutraal maken. Voor het jaarlijks organiseren van een maatschappelijke beursvloer is 3.000 euro beschikbaar. Op die vloer kunnen materialen en diensten voor bedrijven, organisaties en inwoners uitgewisseld worden.

Sympathiek is Operatie Steenbreek, die inwoners moet verleiden om de tuin niet meer vol te leggen met klinkers, steentjes en grind, maar te kiezen voor groen. ,,Beter voor de biodiversiteit en de afvoer van water", aldus wethouder Van de Wiel. Met 'Steenbreek' wil hij bereiken dat inwoners in ruil voor elke tegel een vlinderplant cadeau krijgen en zo de verstening terugdringen.

Boxtel ambieert ook de aanleg van duizend bomen per jaar of de aanleg van een voedselbos - ook wel aangeduid als tiny forest - in zowel de dorpskom als in het buitengebied. Voor het verduurzamen van daken is jaarlijks 30.000 euro beschikbaar. Andere kleinere projecten in de duurzaamheidsagenda zijn de aanleg van geveltuintjes, het bestrijden van voedselverspilling en het stimuleren van thuis composteren.

De Binnendommeltjes keren ook terug in dit werkstuk. De oude waterstructuur van de Boxtelse dorpksom - lees: de aanwezigheid van Binnendommeltjes - verdient weer aandacht. In de agenda staat nadrukkelijk dat verkend moet worden of de slootjes terug kunnen keren.

Ook herstel van de oude slotenstructuur van Liempde wordt opgevoerd als maatregel.

VLIEGWIELFUNCTIE

Met de duurzaamheidsagenda toont wethouder Van de Wiel, gesteund door ambtenaar Maaike de Wijk en vele tientallen betrokken inwoners moed. Ondernemer Tammo Bieze, een van de betrokkenen, verwoordde het woensdagavond prima: ,,Ik denk niet dat er in Nederland een andere gemeente van 30.000 inwoners is die zoveel werk maakt van duurzaamheid dan Boxtel. Op veel plekken blijft het bij mooie woorden, hier proef ik dat er grote bereidheid is om tot actie over te gaan."

Van de Wiel toonde zich dankbaar voor de betrokkenheid van de tientallen inwoners. ,,Jullie zijn een inspiratiebron voor de andere mensen in onze gemeente. Samen moeten we ervoor zorgen dat deze duurzaamheidsagenda het vliegwiel wordt waarmee we de route naar een energieneutraal Boxtel in 2030 plaveien."

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel (links) en ambtenaar Maaike de Wijk kleuren samen met kartrekkers van de duurzaamheidsagenda een poster van Maarten Melis. Daarmee geven ze kleur aan de ambities van Boxtel. Van links naar rechts staan Agnes Räkers, Jan van der Weijden, Patricia van Rooij en Tammo Bieze. (Foto: Peter de Koning).