Doorstart voor denktank over verkeer Esch

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Verkeersgevoelens en -ervaringen van inwoners van Esch benoemen en komen met initiatieven of ideeën richting het college van B. en W. van Haaren. Dat is het doel van de verkeersdenktank in Esch. De gemeente heeft het overlegorgaan nieuw leven ingeblazen en hoopt eind juli met een gemêleerd gezelschap uit Esch aan tafel te schuiven.

De Sint-Willibrordusschool, heemkundekring De Kleine Meijerij, woonzorgcentrum Het Buitenhuis, enkele inwoners van Esch: zij hebben vorige week een brief ontvangen van de gemeente Haaren met de vraag of ze een bijdrage willen leveren aan de verkeersdenktank. Een verkeersdeskundige en de dorpsnetwerker, een nieuwe functie in Haaren waarbij een medewerker als directe contactpersoon tussen de gemeente en de burger fungeert, gaan met de betreffende partijen in gesprek over verkeerssituaties in Esch. ,,,We willen vooral peilen wat de gevoelens en ervaringen van mensen zijn op het gebied van verkeer", aldus een woordvoerster van de gemeente Haaren. ,,Bij kleine aanpassingen zou er snel gehandeld kunnen worden. Mochten er grotere maatregelen nodig zijn, dan zal de normale weg bewandeld moeten worden via het college van B. en W."

MEEPRATEN

De verkeerssituatie in Esch is al jarenlang onderwerp van discussie, met name het sluipverkeer door Esch en de overlast van vrachtwagens in de dorpskom. Paaltjes werden vervangen door bloembakken in de Dorpsstraat, maar omwonenden gaven eerder in deze krant aan dat het gevoel van onveiligheid hierdoor is toegenomen. Voordat de paaltjes in de straat werden neergezet, lagen er verkeersdrempels in de straat, maar die zijn ook verwijderd na klachten van bewoners. Ook over de paaltjes ontstond commotie. Met name de chauffeurs van transportbedrijven klaagden hierover.

Niet alleen sluipverkeer, ook de staat van de wegen in Esch zal aangestipt worden in de verkeersdenktank, zo is de verwachting. Jos van Bragt, woonachtig aan de Dorpsstraat in Esch, werd enkele maanden geleden uit zijn rolstoel gelanceerd door een opstaande rand na een drempel en ging in gesprek met de gemeente Haaren. Ook hij kreeg een uitnodiging om deel te nemen aan de verkeersdenktank. ,,Wie klaagt, moet óók meepraten als die kans hem geboden wordt. Het is bovendien belangrijk voor de toekomst van Esch. Er staat ons behoorlijk wat te wachten. Kijk maar naar de N65, die naar alle waarschijnlijkheid acht maanden op slot gaat. Reken maar dat dit verkeer door Esch zal komen. En wat te denken van de nieuwe woonwijk aan de Reigerskant in Esch? Als daar nieuwe gezinnen komen wonen, moet de verkeerssituatie in Esch op orde zijn."

Op pagina 27: 'Met simpele ingrepen kom je al een heel eind'.