Stofwolken zijn onontkoombaar tijdens de herinrichting van de oude boomgaard. (Foto: Peter de Koning).
Stofwolken zijn onontkoombaar tijdens de herinrichting van de oude boomgaard. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• AANLEG PARKEERPLAATSEN ZUSTERSPAD NA BOUWVAK • HERINRICHTING MARKT IN 2018

Boxtel maakt werk van aanpak centrum

MARC CLEUTJENS

De herinrichting van de oude boomgaard en de gazons rond de uitgebaggerde gemeentevijver is over enkele weken klaar. Meteen na de zomervakantie start de aanleg van extra parkeerplaatsen aan het Zusterspad en de Mgr. Bekkersstraat, later dit jaar worden op het binnenterrein van het gemeentehuis ook parkeervakken aangelegd. ,,Boxtel werkt voortvarend aan een nieuw centrum en we liggen prima op schema", stelt wethouder Eric van den Broek.

Momenteel wordt ondanks de extreem warme weersomstandigheden hard gewerkt aan een beter beleefbare oude boomgaard. Daarin worden paden aangelegd en komen ontmoetingsplekken. Enkele fruitbomen zijn verdwenen, nieuw groen wordt aangeplant. ,,Het wordt een heerlijk verblijfsgebied dat verfraaid wordt met een nieuw kunstwerk, dat in de gemeentevijver een plekje krijgt", aldus Van den Broek. Begin juli zijn de werkzaamheden rond de vijver en in de oude boomgaard klaar en zal dit stukje centrum weer officieel in gebruik genomen worden.

POORTJE

Belangrijk onderdeel wordt de verbinding die tussen de Markt en de Mgr. Bekkersstraat en het Zusterspad wordt aangelegd. Het poortje tussen het VVV-kantoor en restaurant En Garde! voert straks rechtstreeks naar de parkeerplaatsen die daar worden aangelegd. Deze week maakte de wethouder bekend dat de Liempdse aannemer Van den Boomen na de zomervakantie van start gaat met de aanleg van twintig parkeerplaatsen aan het Zusterspad. Ook aan de Mgr. Bekkersstraat komen meer parkeervakken. ,,En dat is nodig omdat de Markt volgend jaar autoluw wordt", aldus Van den Broek, die blij is dat een lokale aannemer de klus gaat klaren. Onlangs deed een groep aannemers, verenigd in de Keistampers Combinatie Boxtel, een klemmend beroep op het gemeentebestuur om lokale bedrijven bij de aanbesteding te betrekken.

De werkzaamheden gaan ongeveer zes weken duren. Van den Boomen heeft drie weken nodig om het Zusterspad opnieuw in te richten, ook de aanpak van de Mgr. Bekkersstraat zal die periode in beslag nemen. Vanwege de werkzaamheden wordt de ontsluiting van de woongebouwen Elisabethsdael, Vinckenrode en Cronenborg tijdelijk aangepast. Verkeersdeelnemers kunnen gedurende de werkzaamheden gebruik maken van een deel van het Zusterspad, de Kloosterweide, het Pelgrimspad en de Koppel.

BINNENTERREIN

In de tweede helft van 2017 begint de aanleg van parkeerplaatsen op het binnenterrein van het gemeentehuis. Die zijn na oplevering bereikbaar via de doorgang tussen de raadzaal en villa Phaff aan de Dr. Van Helvoortstraat. De wethouder spreekt over 'compensatieplekken' die het wegvallen van enkele tientallen parkeerplaatsen op de Markt moeten goedmaken. Ook hier wordt een rechtstreekse toegang tot de Markt gemaakt. Dat vereist de sloop van een klein deel van de publiekshal van het gemeentehuis.

De aanpak van de Markt staat gepland voor het tweede kwartaal van 2018, meteen na afloop van carnaval. Volgens wethouder Van den Broek zijn de werkzaamheden volgend jaar vóór de zomervakantie klaar en is de Markt weer beschikbaar als de kermis zich in augustus aandient.

Hij geeft aan dat de Markt een 'flexibel inzetbaar plein' wordt dat op vrijdag plaats biedt aan de weekmarkt maar ook als evenemententerrein gebruikt kan worden. Er komt ook meer ruimte voor terrassen.