Van grondoefeningen tot spelvormen: fitgym voor ouderen wordt wekelijks op maandag- en woensdagochtend aangeboden in sportcomplex De Braken. Iedere les is anders. (Foto's: Peter de Koning).
Van grondoefeningen tot spelvormen: fitgym voor ouderen wordt wekelijks op maandag- en woensdagochtend aangeboden in sportcomplex De Braken. Iedere les is anders. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OUDEREN VANAF 55 JAAR WELKOM BIJ LAAGDREMPELIGE SPORTLESSEN IN DE BRAKEN

Fitgym voor ouderen: van kop tot teen...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Spieroefeningen op een matje, bewegen op muziek, een potje soft-tennis of badminton: in sportcomplex De Braken wordt op maandag- en woensdagochtend laagdrempelige fitgym voor ouderen aangeboden. ,,Mensen van álle leeftijden moeten de kans krijgen om te sporten", stelt Martien Pennings van De Braken, die project GALM (Gronings Actief Leven Model), zoals fitgym voor ouderen eerder bekend stond, overnam van de gemeente Boxtel. Belangstellenden vanaf 55 jaar kunnen op beide dagen binnenwandelen voor een proefles.

Met een kop koffie of thee voor zich puffen de deelnemers van de woensdaggroep even uit in de kantine van De Braken. Van negen tot tien uur hebben zij in de sporthal onder leiding van Sandra Kraakman fitgym voor ouderen gevolgd. ,,Geen les is hetzelfde", vertelt Bert den Braven. ,,Dan weer badminton, dan weer een parcours waarbij we frisbees in een ring moeten gooien." ,,En vergeet de spelvormen niet", voegt Alphons van der Heijden toe. ,,Bij veel mensen zit nog een groot gevoel van competitie. Iedereen gaat elke week voor goud..."

In 2002 ging in Groningen het GALM-project van start en een jaar later werd dit uitgerold in Boxtel. Het project richt zich op ouderen die in beweging willen komen óf blijven. ,,Iedereen is welkom", stelt Pennings van De Braken. ,,Vaak denken mensen: 'Ik ben te oud om te sporten en kan het niet meer'. Niets is minder waar. Hier wordt op verantwoorde wijze lesgegeven. Bovendien kunnen mensen instromen op verschillende niveaus. Waar de ene groep bestaat uit fanatieke sporters, doet de andere groep het wat rustiger aan. Zo is er voor ieder wat wils, veertig weken per jaar. Ik raad mensen aan gewoon eens te komen kijken, dan zien ze vanzelf wat bij hen past. Wie kan bewegen, moet sporten, zeg ik altijd." Pennings hoopt dat het bekende test- en bewegingsprogramma, dat met enige regelmaat in Boxtel werd aangeboden aan ouderen vanaf 55 jaar, weer terugkeert. ,,Dan komen ouderen er pas achter hoe leuk het is om te bewegen."

SOCIALE ASPECT

Instructeur Sandra Kraakman uit Eindhoven is al sinds 2003 actief in Boxtel. ,,Ouderen zijn enthousiast, assertief én komen regelmatig. Ik probeer iedere les te variëren in spelvormen en grondoefeningen. Iedereen doet wat hij kan. Niets moet, alles mag." Ze hoopt dat andere Boxtelse ouderen hun weg naar De Braken vinden. ,,Bewegen is gezond. Bovendien is hier ook het sociale aspect erg belangrijk. Iedereen wordt in de groep opgenomen."

De woensdagochtendgroep is daar inmiddels al achter. ,,In de zomer hebben we een aantal weken geen sportlessen. Dan mis ik het wel, hoor", aldus Giny Prinsen. ,,Alle delen van het lichaam komen immers aan bod: van kop tot teen", lacht ze. ,,Het is gezellig en gezond", voegt Hanny van der Schoot toe. ,,Zo moest ik onlangs met mijn linkerhand het badmintonracket vasthouden. Even de linkerhersenhelft trainen..." Giny, Hanny, Bert, Alphons, Tonny den Braven, Henriëtte Luther, Ellen Vendel, Riet van de Ven en Tiny Bax raden nieuwe mensen aan eens een bezoekje te brengen aan De Braken op maandag- of woensdagochtend. ,,En dan niet kijken, maar meteen meedoen!"

De kosten bedragen 3,25 euro per les. Het is mogelijk enkele proeflessen te volgen. Neem voor informatie contact op met Martien Pennings, telefoonnummers 06-53 29 99 57 of (0411) 68 40 84.

Afbeelding