Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Boxtel in actie

tegen armoede

onder kinderen

MARC CLEUTJENS

Ruim 3,5 procent van alle kinderen in de gemeente Boxtel leeft momenteel onder de armoedegrens. Nog eens bijna 12 procent behoort tot een groep die in armoede dreigt te vervallen. Zorgelijk, vindt het gemeentebestuur, dat deze week een pakket extra maatregelen afkondigde en de strijd aanbindt met kinderarmoede.

Boxtel kan extra inspanningen doen dankzij de zogeheten Klijnsma-gelden die de rijksoverheid ter beschikking stelt. Landelijk biedt staatssecretaris Jetta Klijnsma 85 miljoen euro extra; Boxtel kan daardoor tot en met 2021 jaarlijks beschikken over een extra toelage van 130.000 euro. Dat geld wordt onder meer ingezet om samen met Voedselbank Boxtel, Vincentiusvereniging en de stichting Leergeld maatregelen te nemen. ,,Als we deze organisaties meer financiƫle armslag kunnen geven, kunnen ze rechtstreeks steun bieden aan kinderen in arme gezinnen", meent wethouder Eric van den Broek.

Boxtel wil komen tot een zogeheten 'kindpakket', een verzameling maatregelen en instrumenten om gezinnen en dus ook kinderen die in armoede (dreigen te) leven, hulp te bieden. Wethouder Marusjka Lestrade verwacht veel van de inspanningen die ook sportverenigingen, cultuuraanbieders en het onderwijs kunnen doen. ,,Het vroeg signaleren van armoede is belangrijk", zegt ze. ,,Niet alleen kan er een paragraaf in de schoolgids over armoedebestrijding komen, ook zouden alle leerkrachten mee moeten werken aan vroegsignalering." Stichting Brede Scholen Boxtel neemt hierin een voortrekkersrol en gaat ermee aan de slag met alle basisscholen. Ook buurtsport en jongerenwerk worden ingeschakeld.

Het is een uitdaging volgens Lestrade om nog meer bekendheid te geven aan de diverse regelingen die al bestaan en waarop arme gezinnen een beroep kunnen zoals het Welzijnsfonds. Inwoners die contributie van een sportclub of muziekonderwijs niet kunnen betalen, kunnen daar gebruik van maken. Er bestaat ook een bijzondere bijstandsregeling voor de aanschaf van computers voor leerlingen van het voortgezet onderwijs van 12 tot en met 17 jaar. De wethouder wil ook een talentenfonds oprichten dat alle kinderen in staat stelt om bijzondere talenten te kunnen ontplooien, ook al kunnen ouders dit niet betalen.


Minder beroep op

Participatiewet

in gemeente Boxtel

MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel zag het aantal inwoners dat een beroep doet op de Participatiewet in de eerste maanden van 2017 met 10 procent dalen. Momenteel zijn er 506 mensen die gebruik maken van een bijstandsuitkering, dat waren er aan het begin van dit jaar nog 557. Wethouder Eric van den Broek is lovend over de rol die werkgevers hierin hebben gespeeld.

Doordat minder inwoners een beroep doen op de Participatiewet, betekent dit dat Boxtel 13.000 euro per cliƫnt minder uitgeeft. De daling van het aantal bijstandsgerechtigden is volgens de wethouder het resultaat van een nieuwe werkwijze binnen de ambtelijke organisatie, hechte samenwerking met de WSD Groep, de inzet van een werkmakelaar en de bereidheid van werkgevers om mee te doen.

Van den Broek: ,,Werkgevers waren ook in moeilijke tijden, toen het economisch niet altijd meezat, bereid om mensen met een handicap of een andere afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Er zijn meerdere voorbeelden te noemen van bedrijven die de nek hebben uitgestoken, zoals Ecotap, MSB en Holland Recycling, dat zelfs een productielijn aanpaste om mensen met een beperking aan werk te helpen."

De wethouder verwacht dat het aantal inwoners dat een beroep doet op de Participatiewet zal blijven dalen omdat de 'integrale aanpak' van de gemeente met andere partners vruchten afwerpt. ,,Daarnaast zien we dat de economie verder aantrekt en er meer vraag is naar arbeidskrachten. De inspanningen van steeds meer werkgevers zijn succesvol. Daarnaast is de rol van de werkmakelaar belangrijk. Zij brengt vraag en aanbod van werk bij elkaar."

FOTO LINKS: Bij Holland Recycling zijn werkplekken gerealiseerd voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Wethouder Eric van den Broek en WSD-directeur Jan Simons hielpen een handje... (Foto: Gerard Schalkx).