Burgemeester: 'Geen vuur in onze mooie natuur'

MARC CLEUTJENS

De Veiligheidsregio Brabant Noord heeft gisteren vanwege de aanhoudende tropische weersomstandigheden code rood afgegeven. Dat betekent dat hulpdiensten extra alert zijn op het uitbreken van natuurbranden. Burgemeester Mark Buijs roept op tot grote waakzaamheid.

Buijs sprak gisterochtend als 'klimaatburgemeester' en deed een klemmend beroep op alle inwoners om vooral niet te roken in de Boxtel omringende natuurgebieden. Ook het gebruik van vuur of ondernemen van andere activiteiten die risicovol zijn, dienen volgens hem beslist vermeden te worden. Hij draagt de titel klimaatburgemeester nu enkele maanden omdat Boxtel zich extra inspant voor het klimaat. Buijs erkent dat het oproepen tot waakzaamheid ook risico's met zich meebrengt. Berichtgeving over bosbrandgevaar heeft in het verleden wel eens een averechts effect gehad. Dat was ook de toon van lezers die reageerden op berichtgeving over code rood. ,,Maar ik maak nu de afweging om mensen op het hart te drukken om aan onze natuur te denken. Code rood betekent dat er een serieuze dreiging is waarvan iedereen op de hoogte moet zijn."


Boxtel stelt eisen

aan dienst Welzorg

Wethouder Eric van den Broek heeft een aantal 'correctiegesprekken' gevoerd met zorgaanbieder Welzorg. Dat heeft geresulteerd in een herstelplan waarin Welzorg - aanbieder van hulpmiddelen op het gebied van wonen, werken en mobiliteit - belooft alle huidige cliënten op juiste wijze te ondersteunen.

Enige tijd geleden werd duidelijk dat Welzorg kampte met problemen en dat de dienstverlening tekortschoot. ,,Inmiddels hebben we voor nieuwe cliënten een andere aanbieder gevonden: Medipoint", aldus Van den Broek. ,,Maar de bestaande cliënten blijven verbonden aan Welzorg en we zitten er bovenop.