Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DERDE EDITIE TREKT 32 KOPPELS

Esch Kookt: verrassende
culinaire ontmoetingen...

CARRY DIRKX

Aspergebavarois, een stamppotje van verse doperwtjes, een gerecht gegarneerd met bloemetjes of een chique versie van kip, friet en appelmoes. Het kwam zaterdag allemaal voorbij tijdens de derde editie van Esch Kookt!. 32 koppels deden mee aan dit culinaire, maar vooral verrassende evenement in Esch. Het kookfestijn heeft inmiddels een vaste plek op de lokale evenementenkalender.

Hoewel bijna niemand het kan laten om culinair flink uit te pakken, zit het plezier van Esch Kookt! vooral in de verrassende ontmoetingen. Van tevoren weet je namelijk niet voor wie je kookt en ook niet bij wie je gaat eten. Je weet alleen welke gang je bereidt (een voor-, hoofd-, of nagerecht) en dat je dat voor zes mensen doet.

HOOIMIJT

Tijdens de avond hoor je pas waar je de volgende gang nuttigt. Dit jaar was dat regelmatig op bijzondere plekken. Zo deden meerdere koppels mee die op Sancta Monica wonen, zo gonsde het rond in de loop van de avond, en daar wilde iedereen graag een kijkje nemen. De meest bijzondere locatie was echter te vinden bij Ilse van Schijndel en Anne Trappel. Zij serveerden hun voorgerecht in de hooimijt bij het ouderlijk huis van Van Schijndel. Nog een verrassing was de deelname van Jeannette Zwijnenburg-van der Vliet, burgemeester van Haaren, en sinds kort woonachtig in Esch. ,,Maar vanavond ben ik gewoon Jeannette, hoor", zei ze. Esschenaar en hobbykok Kees Stigter vroeg haar tijdens het Bierpompfeest om samen mee te doen en ze maakte met plezier gebruik van die uitnodiging.

Hannie Breukhoven, medeorganisator van Esch Kookt!, blikte tevreden terug op de derde editie. ,,Toen de inschrijving net geopend was, kregen we veel aanmeldingen van nieuwe mensen. Daardoor dachten we dat we dit jaar veertig inschrijvingen zouden halen. Dat was niet zo: met 32 koppels deed er precies één meer mee dan vorig jaar." De datum voor de volgende editie van Esch Kookt! staat al vast: zaterdag 16 juni 2018.

FOTO ONDER: Jeannette Zwijnenburg-van der Vliet serveert samen met haar culinaire maatje Kees Stigter een gerecht met asperges. De burgemeester, sinds kort woonachtig in Esch, werd door Stigter gevraagd om deel te nemen aan Esch Kookt! (Foto: Peter de Koning).