GEVAARLIJKE VERKEERSSITUATIES IN ESCH:

'Met simpele ingrepen kom je al een heel eind'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ik ben boos. Mijn vader is een aantal maanden geleden gevallen bij de basisschool in Esch. (...) Het wegdek is verschrikkelijk en ik ben niet de enige die dat vind. Mensen uit de buurt ook." Toen haar vader Jos van Bragt drie maanden geleden uit zijn rolstoel werd 'gelanceerd' en weinig gehoor kreeg van de gemeente om de wegen in Esch veiliger te maken, klom Alysée (11) zelf in de pen. Dat heeft geresulteerd in een gesprek met de gemeente Haaren én een uitnodiging voor Jos om zitting te nemen in de verkeersdenktank die nieuw leven wordt ingeblazen.

Zeventien jaar woont de familie Van Bragt nu aan de Dorpsstraat in Esch. ,,Vanwege het geluid en de trillingen hebben we onze slaapkamers toen bewust al aan de achterkant van het huis ingericht", vertelt Jos. Toen hij drie jaar geleden in een rolstoel terechtkwam, werd hem duidelijk dat de wegen in het dorp niet ingericht zijn op mindervaliden, senioren en mensen met kinderwagens. ,,De trottoirbanden zijn ongelijk en dat geldt ook voor de stoepstenen. Bovendien is het trottoir op sommige plekken zó smal, dat mensen vaak genoodzaakt zijn de rijbaan op te draaien vanwege een container of geparkeerde auto op de stoep." Niet alleen voor wandelaars en mindervalide mensen is de weg gevaarlijk, óók voor fietsers is het oppassen, voegt dochter Alysée toe. ,,Ik vind het soms eng om in de Dorpsstraat te fietsen, met al die vrachtwagens en auto's die hard rijden. Dan let ik éxtra goed op."

Drie maanden geleden ging het mis. Jos was op weg naar de Sint-Willibrordusschool en werd uit zijn rolstoel gelanceerd toen hij over een verkeersdrempel reed op de kruising van de Vinkenheuvel met de Postelstraat. ,,De voorwieltjes van mijn rolstoel blokkeerden vanwege een opstaande rand. En voor ik het wist, lag ik op de grond..." Hij hield er schaafwonden, hoofdpijn en een pijnlijke nek aan over. ,,Ik heb contact opgenomen met de gemeente en aangegeven dat ik ze aansprakelijk hield vanwege het randje in de drempel", legt Jos uit. Hij kreeg een e-mail terug van de gemeente Haaren met juridische uitleg. ,,Het kwam er op neer dat de gemeente pas aansprakelijk was bij stoepranden van twee à drie centimeter. De betreffende rand was 1,6 centimeter. Deze uitleg maakte me behoorlijk boos. Ik had gehoopt op excuses en dat de gemeente verder zou kijken dan mijn val. De verkeerssituatie in Esch is voor veel meer mensen gevaarlijk."

SYSTEMEN

Alysée liet het er niet bij zitten, pakte een A4-tje en schreef een brief naar de gemeente. ,,Er worden zoveel e-mails verstuurd, een brief valt tenminste op", zei de verstandige tiener. En dat bleek ook. Vorige week vond een gesprek plaats in huize Van Bragt met tweede gemeentemedewerkers. ,,Toen kreeg ik wel excuses", aldus Jos. ,,Ook werd gezegd dat de gemeente nog te vaak in systemen denkt, waardoor mijn brief bij een jurist belandde. Terwijl ik juist hoop dat er voor heel Esch iets verandert. Dat kan al met simpele ingrepen, zoals fatsoenlijke oversteekplekken, een parkeerverbod in enkele straten en aanpassing van de stenen die schots en scheef liggen." Ook de komst van flitspalen in de Dorpsstraat juichen Alysée en hij toe. ,,Dan kun je de bakken weghalen."

Jos is uitgenodigd voor de verkeersdenktank en geeft daar graag gehoor aan. ,,Ik hoop dat de gemeente in een oplosmodus komt. Wat mij betreft mag Alysée ook aanschuiven. Zij denkt nog niet in systemen..."