SINT-JOSEPH PRESENTEERT JAARVERSLAG

Herwaardering woningen heeft veel voeten in aarde

HENK VAN WEERT

Enigszins gefrustreerd heeft directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph gisteren een toelichting gegeven op het jaarverslag van zijn organisatie. Zijn ergernis wordt ingegeven door het late tijdstip waarop de corporatie dat verslag kon publiceren. ,,Eind januari hadden we gegevens al paraat. Maar de accountants hadden heel veel tijd nodig de stukken goed te keuren. Allemaal omdat er landelijk gezien onduidelijkheid bestond hoe de wettelijke herwaardering van de woningvoorraad moest worden uitgevoerd."

De circa vierduizend huurwoningen die Sint-Joseph in bezit heeft, zijn gemiddeld 89.000 euro per stuk waard: dat is het dubbele van de waarde in 2015. ,,Ons vermogen is daardoor ineens flink gestegen, maar we zijn niet rijker geworden", benadrukt Dekker. Voorheen stonden woningen tegen de zogeheten bedrijfswaarde op de balans. Die was onder meer opgebouwd uit de levensduur en de te verwachten onderhoudskosten. In het jaarverslag 2016 zijn de woningen tegen de marktwaarde, gebaseerd op de de WOZ-waarde, opgenomen. ,,Maar denk nu niet dat voor elke woning een taxatie heeft plaatsgevonden. Dat zou onbetaalbaar zijn. Over de juiste manier waarop deze herwaardering moest plaatsvinden, bestond onduidelijkheid tussen het ministerie en de grote accountantskantoren. Daardoor heeft het allemaal zo lang geduurd", aldus Dekker.

Sint-Joseph is een gezonde organisatie, meldt de directeur-bestuurder. ,,We zijn te vergelijken met een huiseigenaar die een woning heeft ter waarde van vier ton en een openstaande hypotheekschuld van één ton. Bovendien hebben we 33 medewerkers en dat is een formatie die prima past bij een organisatie als de onze."

ZONNEPANELEN

Die gezonde financiële situatie biedt Sint-Joseph de gelegenheid om in de komende jaren versneld werk te maken van energiebesparende maatregelen. ,,Vorig jaar hebben we op hoogbouwcomplexen al tweehonderd zonnepanelen geplaatst en daar komen er in 2017 nog eens ruim vierhonderd bij. En tot aan 2020 moeten er dat zo'n duizend tot vijftienhonderd worden. Momenteel hebben we op onze woningen in totaal ruim 3.000 zonnepanelen geplaatst. Die leveren zoveel besparing op, dat we niet langer een huurverhoging hoeven te vragen om ze te installeren", zegt Dekker. Maar het gaat niet alleen om zonnepanelen, vervolgt hij: ,,Onze branche streeft ernaar dat in 2021 alle huurwoningen het energielabel B hebben. We hebben nu nog een flink aantal huizen met een D-, E- of F-label en die gaan we versneld isoleren."

NIEUWBOUW: MOEIZAAM

In het prestatiecontract dat Sint-Joseph heeft met de gemeente Boxtel en de Huurdersbelangenvereniging is afgesproken dat gewerkt wordt aan terugdringing van wachtlijsten voor starters op de woningmarkt. ,,Dat gaat echter moeizaam. We willen graag nieuwbouw realiseren, maar hebben geen bouwgrond in eigendom. En dat geldt eigenlijk ook voor de gemeente." Dekker geeft aan dat Sint-Joseph bezig is om grond te verwerven, maar om welke locatie dat gaat kan hij nog niet zeggen. ,,Maar het wordt een plek waar we op korte termijn kunnen bouwen."

Op drie plekken wil Sint-Joseph met medewerking van de gemeente nieuwbouw realiseren: De Kleine Aarde, het Ronduutje en de Albinonistraat (voormalige basisschool). ,,Het gaat om betrekkelijk kleine projecten van zo'n twintig woningen per locatie. Maar dat wil allemaal nog niet echt vlotten." Dekker geeft aan dat hij daar al jaren met de gemeente over praat, maar dat het probleem een tekort aan beschikbare ambtenaren is. En dus kijkt Sint-Joseph we ook naar mogelijkheden om bestaande panden over te nemen. Zoals bijvoorbeeld zorgcomplex Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstraat. Lees meer daarover op pagina 3.


Rechter verklaart installatiebedrijf Voermans failliet

De rechtbank Oost-Brabant in 's-Hertogenbosch heeft dinsdag het Boxtelse bedrijf Installatietechniek Voermans Boxtel BV failliet verklaard.

De rechtbank heeft Dirk School van het Boxtelse advocatenkantoor Bogaerts & Groenen aangesteld. Wat het faillissement voor gevolgen heeft voor de negen personeelsleden is volgens hem nog niet bekend. ,,Op dit moment ben ik aan het inventariseren en is het te vroeg voor een conclusie over de oorzaak van het faillissement. Ik onderzoek de mogelijkheden om tot een doorstart te kunnen komen", meldde School gisteren. Diverse bedrijven hebben volgens hem interesse getoond; in de loop van volgende week dient er duidelijkheid te zijn.

De firma Voermans is in 1965 opgericht en gevestigd aan de Schouwrooij in Boxtel. Eigenaar is Geert van den Biggelaar. Hij nam enkele jaren geleden het bedrijf over van Antoon Voermans, die jarenlang met zijn broer Henk aan het roer stond.