SPIN: 'PROEFAFSLUITING DUBBELE OVERWEG'

Al veertig zienswijzen tegen verkeersplan PHS

PÅL JANSEN

De sluiting van de dubbele overweg in de Tongersestraat blijft de gemoederen bezig houden. De Boxtelse bevolking komt steeds meer op stoom als het gaat om te ageren tegen de verkeersmaatregelen omtrent het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering: zo'n veertig zienswijzen zijn al ingediend tegen de deelplannen volgens wethouder Herman van Wanrooij.

De wethouder beantwoordde daarmee een van de vragen die raadslid Mariëlle van Alphen (Balans) stelde. Belangengroepen die te maken krijgen met de maatregelen omtrent het sluiten van de dubbele spoorwegovergang en de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), geven in een zienswijze aan wat zij vinden van de vijf deelplannen. Hoeveel er per besluit zijn binnengekomen, is onbekend.

Ook over de inhoud van de reacties werd niet veel bekend tijdens de raadsvergadering. Brabants Centrum kreeg echter een document in handen waarin bestuurslid Patrick van Loosbroek namens werkgeversvereniging SPIN zijn teleurstelling uitspreekt richting de klankbordgroep PHS over de 'door de gemeente gevolgde procedure voorafgaand aan de plannen'. ,,Wij zien ons genoodzaakt een zienswijze in te dienen tegen onder andere de onttrekking van de dubbele overweg omdat de flankerende maatregelen nog niet gedefinieerd zijn en de bereikbaarheid van Ladonk dus vooraf niet verzekerd is", aldus Van Loosbroek.

Van Alphen (Balans) vertaalde dit dinsdag in een vraag aan wethouder Van Wanrooij: ,,Heeft u hen (SPIN, red.) uitgelegd waarom u nu al het verkeersbesluit tot sluiting van de dubbele overweg voor gemotoriseerd verkeer genomen hebt en wat was hun reactie?"

MISVERSTAND

Door de brief van SPIN aan de klankbordgroep en de vraag van Balans, lijkt het alsof er elders in Boxtel nog geen maatregelen genomen worden terwijl de dubbele spoorwegovergang al sluit voor gemotoriseerd verkeer. Oftewel: door het verkeersbesluit wordt eerst de Tongersestraat afgesloten en dan pas komt er de VLK, verbreding van de Keulsebaan, enzovoort. Maar dat klopt niet volgens Van Wanrooij. ,,De dubbele spoorwegovergang wordt nooit als eerste afgesloten voor gemotoriseerd verkeer", aldus de wethouder. ,,Aangezien dat momenteel ook een belangrijke verkeersverbinding is, moet er eerst een goed alternatief zijn voor het autoverkeer, dus de VLK. Deze voorwaarde is ook juridisch gekoppeld aan het ontwerpverkeersbesluit dat tot en met 22 juni ter inzage ligt."

Met het verkeersbesluit kan gemotoriseerd verkeer er nog altijd overheen volgens Van Wanrooij, ondanks dat het op papier een 'geslotenverklaring' is. ,,Die verklaring is een belangrijke voorwaarde van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om 19 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de deelprojecten, waaronder de VLK en de Keulsebaan."

PROEFAFSLUITING

SPIN twijfelt daarnaast of de verkeerscijfers die de gemeente gebruikt wel kloppen. Volgens die cijfers moet de Keulsebaan verbreed worden, maar niet de tunnel die naar Ladonk leidt. De organisatie vraagt aan de klankbordgroep om een 'proefafsluiting' te steunen: de dubbele overweg gaat dan twee weken dicht.

Wethouder Van Wanrooij vindt dat zonder VLK een proefafsluiting geen goed plan is; dan 'wordt de chaos compleet'. Bovendien moet verkeer altijd een periode wennen aan een nieuwe situatie. Twee weken is daarvoor te kort. ,,Een goed beeld krijg je na realisatie van de VLK."

Partijen kunnen tot en met vandaag een zienswijze indienen. De raad besluit naar verwachting op 26 september of deze zienswijzen tot veranderingen moeten leiden in de verkeersplannen. In november worden alle besluiten ter inzage gelegd. Wie het daar niet mee eens is, kan in beroep bij de Raad van State.


D66 Boxtel

in gesprek met

Boxtelaren

De voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn in volle gang. Ook D66 Boxtel is al volop bezig met het vormgeven van het verkiezingsprogramma voor de periode 2018-2022. Zaterdag 24 juni gaan partijleden in gesprek met Boxtelaren.

De leden van D66 Boxtel zijn vertegenwoordigd in werkgroepen en bespreken met elkaar de plannen die ze de komende jaren met en in Boxtel hebben. Deze plannen gaan over de gemeente Boxtel met al haar inwoners. ,,En dus willen wij graag van de inwoners horen wat zij belangrijk vinden", licht bestuurslid Wiebe de Leijer toe. ,,Natuurlijk kunnen belangstellenden ons altijd benaderen via social media of per e-mail. Maar nog liever gaan we face-to-face in gesprek."

's Middags zijn gemeenteraadsleden, wethouder Marusjka Lestrade en bestuursleden in het centrum van Boxtel om in gesprek te gaan met inwoners. Antwoorden en reacties worden gebruikt voor het opstellen van het verkiezingsprogramma.