Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ENTHOUSIASTE REACTIES OP INITIATIEF ROB STRIK IN BOXTEL

Fluistersloep vaart. Nu nog een naam...

MARC CLEUTJENS

Boxtel heeft er een heuse attractie bij: de fluistersloep. Na ruim drie jaar plannen maken, vergunningen regelen en natuurlijk een geschikte elektrisch aangedreven sloep aanschaffen, is het moment daar en kan ondernemer Rob Strik de trossen los gooien. De wethouders Peter van de Wiel en Eric van den Broek hadden dinsdag de primeur, met ambtenaar toerisme en recreatie Marloes van de Wetering. Die had de fluistersloep - als enige dame aan boord - kunnen dopen...

Binnen enkele weken gaat de fluistersloep varen over de Dommel in Boxtel en Liempde. Dinsdagmiddag werd de eerste officiële vaartocht gehouden met beide wethouders en een delegatie van de lokale media aan boord. ,,Maar het is ook een testvaart", benadrukte Strik, die zelf aan het stuurwiel zat. ,,We hebben al een paar tochtjes gemaakt. Nu voor het eerst met negen personen aan boord. Dat is toch weer anders en vergt weer andere stuurmanskunst."

De gemiddelde snelheid van de 6,5 bij 2 meter metende boot is zo'n 5 kilometer per uur. Stroomafwaarts gaat het iets harder omdat de Dommel sinds het uitbaggeren sneller stroomt.

DOMMEL DOOR BOXTEL

Het idee voor de fluistersloep leeft al even in de familie Strik, die al vele jaren kanotochten organiseert over de Dommel. ,,Toen het project Dommel door Boxtel klaar was, ontstond het eerste plan om met fluisterbootjes te gaan varen. Dat plan is steeds verder verfijnd en na de nodige hobbels eindelijk werkelijkheid geworden." Strik gaf aan dankbaar te zijn voor de inspanningen die het huidige gemeentebestuur heeft geleverd.

BBO volley

Uitslagen dinsdag 20 juni

EERSTE KLASSE

Oude Ballen - FAC Hypotheken        0-3

2e Glas: DaNie - NulVier        3-0

Xieoe Meubel Idee - VanderlandeNetnie        1-2

Effe Tikke - Discovloerboxtel        1-2

TWEEDE KLASSE

Arie's - Fassbender Auto's        2-1

Erfgoed Brabant - The Brain quizzen        2-1

Burned Volleybal - Fireballs        1-2

Van Olphen - Hoppenbrouwers        3-0

DERDE KLASSE

VOF c.s. - Van Oirschot        2-1

Brabant Sports - Becoloth        2-1

Als Voorheen 2a - Jesse v.d. Sande        0-3

Clic Visuals - Smit & Dorlas        3-0

VIERDE KLASSE

VCH Schijndel - Arteway        1-2

Jan van Erp - Bonyxblok        2-1

Zonder Naam - Magic X        3-0

Tojato Industries - De Braken        3-0

Programma dinsdag 27 juni

EERSTE KLASSE

Discovloerboxtel - Veldsink De Lind        19.30

Oude Ballen - VanderlandeNetnie        20.30

Effe Tikke - NulVier        21.30

Xieoe Meubel Idee - FAC Hypotheken        22.30

TWEEDE KLASSE

Hoppenbrouwers - Hart van Boxtel        19.30

Arie's - Fireballs        20.30

Van Olphen - The Brain quizzen        21.30

Burned Volleybal - Fassbender Auto's        22.30

DERDE KLASSE

Smit & Dorlas - Unlimited        19.30

VOF c.s. - Jesse v.d. Sande        20.30

Clic Visuals - Becoloth        21.30

Als Voorheen 2a - Van Oirschot        22.30

VIERDE KLASSE

De Braken - Baldadig        19.30

VCH Schijndel - Magic X        20.30

Tojato Industries - Bonyxblok        21.30

Zonder Naam - Arteway        22.30

,,Er waait duidelijk een andere wind op de Markt en er is oog voor initiatieven van ondernemers die het centrum en het toerisme een warm hart toedragen." De fluistersloep gaat op reguliere tijden varen, maar kan ook gereserveerd worden voor arrangementen, die momenteel door Strik uitgewerkt worden. Hij denkt aan kleinschalige feesten en partijen - misschien zelfs een bruiloft - of combinaties met een etentje of een borrel in een plaatselijke lokaliteit. ,,De accu heeft genoeg capaciteit om acht uur te varen", zegt de ondernemer. ,,Maar bedenk dat een retourtje Kasteren in Liempde drieënhalf uur varen is. Dus het aantal vaartochten per dag is beperkt."

NIEUWE ATTRACTIE

Ondernemer Strik overweegt ook kortere tochten te houden, die anderhalf uur duren. Alle mogelijkheden gaat hij via een nieuwe website presenteren, als ook via Beleef Boxtel en VisitBrabant. ,,Het belangrijkste is dat we met de fluistersloep een nieuwe attractie bieden om Boxtel te bekijken. Vanaf de Dommel! En dat is een bijzondere en vooral rustgevende gewaarwording. Kanoën is ook leuk, maar inspannend. Meevaren in de fluistersloep is ontspannend."

De wethouders Van de Wiel en Van den Broek toonden zich enthousiast over de eerste vaartocht. Van de Wiel herinnerde aan de hobbels die soms moesten worden genomen, onder meer om waterschap De Dommel en Brabants Landschap over de streep te trekken. De fluistersloep vaart immers door kwetsbare natuurgebieden, onder meer in Kasteren. ,,Mede dankzij een nieuwe kijk op toerisme, economie en landschap is het gelukt om de fluistersloep te verwelkomen als een economische drager", aldus Van de Wiel.

Wethouder Van den Broek vertelde tijdens de eerste vaartocht dat de fluistersloep - net als bijvoorbeeld de app Dino Hunter en tuktuk De Zilverexpress - ondersteund wordt door het economisch stimuleringsbudget van de gemeente Boxtel. ,,De fluistersloep is een impuls voor het centrum van Boxtel en ook dit is een initiatief dat bijdraagt aan de versterking van ons winkelhart."

ROUTEBOEK

Ondernemer Strik heeft zich uitstekend voorbereid op zijn nieuwe activiteit in het centrum van Boxtel. De technisch ingenieur heeft niet alleen kennis van alle ins en outs van de elektrisch aangedreven sloep, hij heeft ook een uitgebreid routeboek geschreven om onderweg niet voor onaangename verrassingen te komen staan. ,,De Dommel is niet overal even diep. De sloep heeft een diepgang van maximaal 65 centimeter, maar hier en daar is het oppassen voor zandbanken. Ik heb dus op heel veel plekken de diepte gepeild en in kaart gebracht, zodat ik precies weet hoe diep de Dommel is."

Strik gaat de boot niet alleen besturen. Hij wil nog enkele vrijwilligers werven en hoopt bovendien in de toekomst meer fluisterboten in te kunnen zetten. ,,De aanlegsteiger bij de Zwaanse Brug is lang genoeg voor vier bootjes", lachte hij deze week. Binnenkort wordt bekend hoe duur een vaartochtje zal zijn met de fluistersloep.

ONGEREPTE NATUUR

Instappen is een bijzondere ervaring, zo bleek dinsdagmiddag. Binnen tweehonderd meter is de dorpskom van Boxtel uit beeld en vaar je door een stukje ongerepte Dommelnatuur nabij kasteel Stapelen. ,,Een unieke belevenis", noemde wethouder Van den Broek de 'maiden voyage' van de fluistersloep.

Wat was het het mooi geweest als ambtenaar Van de Wetering de boot had kunnen dopen met champagne. Helaas is glaswerk aan boord verboden. En moet ondernemer Strik nog een passende naam voor de Boxtelse fluistersloep bedenken. Beleef Boxtel wil vast een prijsvraag uitschrijven...

FOTO BOVEN: Rob Strik (tweede van links) vaart met de fluistersloep over de Dommel en passeert het bruggetje bij de Raaphof. Naast hem wethouder Eric van den Broek (links), vader Toon Strik, wethouder Peter van de Wiel en ambtenaar toerisme en recreatie Marloes van de Wetering. (Foto: Peter de Koning).


Toneelworkshop

Ria Willers, regisseur van toneelclub Nooit Gedacht uit Lennisheuvel, organiseert op donderdag 6 juli van 09.00 tot 12.00 uur een toneelworkshop in gemeenschapshuis Orion. Alle aspecten van toneelspelen komen voorbij. Iedereen die ouder is dan vijftig jaar, is welkom. Aanmelden voor 1 juli is mogelijk bij Ria Willers, telefoonnummer (0411) 67 41 68 of e-mailadres casparwillers@zonnet.nl. Ook mensen die een bijdrage willen leveren aan de bouw van decors, kleding maken, souffleren of het schenken van koffie zijn welkom.