Het pamflet over bewonersinitiatieven wordt zondag 25 juni vanaf 16.00 uur nader toegelicht door de gemeenteraad. Dat gebeurt in spiegeltent Bon Salon (in kasteelpark Stapelen), bij de afsluiting van Boxtel En Route. (Foto: Marc Cleutjens).
Het pamflet over bewonersinitiatieven wordt zondag 25 juni vanaf 16.00 uur nader toegelicht door de gemeenteraad. Dat gebeurt in spiegeltent Bon Salon (in kasteelpark Stapelen), bij de afsluiting van Boxtel En Route. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

GEMEENTERAAD BOXTEL DAAGT BEVOLKING UIT IN SPIEGELTENT

'Boxtel, kom met eigen initiatieven'

HENK VAN WEERT

De Boxtelse gemeenteraad daagt inwoners uit om met eigen initiatieven op de proppen te komen, die de lokale gemeenschap nog mooier en fijner maken. De bevolking wordt gevraagd om zo de slogan Meewerkend Boxtel nóg meer handen en voeten te geven. Het unaniem genomen raadsbesluit van eind mei wordt zondagmiddag in spiegeltent Bon Salon vanaf 16.00 uur verder toegelicht.

De gemeenteraad vervult haar vertegenwoordigende taak door goed te kijken en te luisteren naar wat er in Boxtel speelt en dat te laten doorklinken in de besluitvorming. Maar de raad wil verder gaan, zo staat te lezen in een pamflet dat zondag wordt uitgereikt. De raadsleden willen uitgedaagd worden met initiatieven die bewoners zelf aandragen: groot en klein, duur en goedkoop, nieuw en anders. Dat uitdagen kan bijvoorbeeld door als burger aan te geven dat je lokale voorzieningen en taken zelf (beter) kunt organiseren. Dergelijke initiatieven kunnen mensen indienen via de wijkmakelaars via www.wijwerkenmee.nl.

De wijkmakelaar neemt contact op om het initiatief verder te bespreken. Daarbij is het belangrijk dat de indieners aangeven wat zij verwachten van de gemeente, van eventuele andere betrokkenen en wat zichzelf. De wijkmakelaar betrekt de juiste personen in het gemeentehuis en eventueel daarbuiten. De verdere bijzonderheden van het initiatief worden gezamenlijk in beeld gebracht; zoals het creëren van draagvlak, maar ook juridische en financiële aspecten. Als de gemeente denkt dat een initiatief kans van slagen heeft, wordt een plan van aanpak opgesteld dat uitgaat van oplossingen en niet van problemen.

'Dat wil niet zeggen dat alles kan. Daarover spreken we open en eerlijk. Er kunnen wettelijke beperkingen zijn of er is een besluit van ons als gemeenteraad nodig wanneer het gaat om grote bedragen. Deze randvoorwaarden en spelregels komen duidelijk aan de orde. Niet om het initiatief te blokkeren, maar juist om de slagingskansen te vergroten. De betrokken ambtenaren helpen u hierbij met maatwerk oplossingen', schrijft de raad in haar pamflet.

OPEN HOUDING

De gemeenteraad belooft dat zij, samen met bestuurders en ambtenaren, initiatieven met een open houding zal benaderen. Dat houdt in: ruimte creëren. Maar ook initiatieven ondersteunen, maar niet overnemen; verbindingen maken en expertise inbrengen; goed luisteren en doorvragen; zorgen voor goede en tijdige informatie zodat iedereen aangehaakt blijft tijdens het proces.

Grote initiatieven kunnen veel geld kosten. Soms kan dat geld in de gemeentelijke begroting al beschikbaar zijn, bijvoorbeeld als bewoners een lokale voorziening of taak van de gemeente willen overnemen. Is dat niet het geval, dan moeten gezocht worden naar financiële ruimte. Wanneer het gaat om relatief kleine bedragen, kan de raad ondersteunen vanuit een budget van 100.000 euro dat beschikbaar is voor wijkinitiatieven; een budget dat snel en flexibel inzetbaar is. 'We kunnen direct inspelen op ontwikkelingen en initiatieven, maar het budget is niet bedoeld als subsidie voor de uitvoering van een idee of plan'.

LOSLATEN

Burgemeester Mark Buijs zei er deze week trots op te zijn dat de gemeenteraad het aandurft om dingen 'los te laten'. ,,In vrijwel alle gemeenten zijn er afspraken over burgerparticipatie. Maar zover als hier gaat het nergens." Het pleidooi voor bewonersinitiatieven komt voort uit het project Right to Challenge waarvoor de fractie INbox zich vorig jaar sterk maakte. D66 kwam eerder al met een voorstel onder de titel G1000 een bewonerspanel te formeren. Een werkgroep uit de gemeenteraad werkte onder aanvoering van de raadsleden Marria van den Hoven en de inmiddels vertrokken Bart Louwers een initiatiefvoorstel uit dat op 30 mei unaniem door de acht raadsfracties werd vastgesteld.

Het pamflet over bewonersinitiatieven wordt zondag 25 juni vanaf 16.00 uur nader toegelicht door de gemeenteraad. Dat gebeurt in spiegeltent Bon Salon (in kasteelpark Stapelen), bij de afsluiting van Boxtel En Route.