Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Gymnasium-leerling uit Liempde verrast ook zichzelf

Hugo Kroonen slaagt summa cum laude

Hugo Kroonen zakt eens lekker onderuit. Dat heeft de 17-jarige Liempdenaar wel verdiend, na het behalen van zijn gymnasiumdiploma summa cum laude. Zelf blijft hij nuchter en kan hij prima relativeren: ,,Anderen werken misschien harder, maar worden niet extra genoemd. Dat vind ik jammer."

Het Jacob Roelandslyceum telt vijf leerlingen die cum laude zijn geslaagd en Hugo met het zeldzame predicaat summa cum laude. Op zijn cijferlijst staat één 10 en verder alleen maar 9 en 8. Tevreden? ,,Jazeker!", lacht Hugo. ,,Vooraf stond ik een 8,6 gemiddeld en hoopte op de examens gemiddeld 7,3 te halen. Dan zou ik cum laude zijn geslaagd. Ik vond de examens onverwacht moeilijk, maar mijn punten vielen mee. Cum laude zat er in, dat wist ik wel. Maar summa cum laude was een verrassing. Ik scoorde gemiddeld een 8,4 op de eindexamens."

Lang voordat de examens begonnen, wist Hugo al dat hij zou gaan slagen. Toch kon hij zich makkelijk motiveren. ,,Bij alles wat ik doe, wil ik de beste zijn", bekent hij. De afgelopen jaren haalde hij altijd goede punten, die lijn wilde hij doortrekken tot en met de examens. ,,Het gymnasium goed afsluiten en het maximale eruit halen, zonder hele dagen te blokken. Dat was mijn doel en dat is gelukt." Die 8 voor Latijn zit hem nog een beetje dwars. Daar staat tegenover het onverwachte succes bij Management & Organisatie. ,,Ik verwachtte hooguit een 8, het werd een 9,5. Eigenlijk ook weer jammer, want ik stond een 9,4. Ik kwam een tiende puntje te kort voor een 10 op de eindlijst."

Hugo zit geen dagen in de boeken. Leerstof blijft makkelijk bij hem hangen, weet hij ook zelf. ,,Anderen steken net zoveel energie in hun examens en krijgen geen felicitaties. Daarom hoef ik ook geen speciale behandeling tijdens de diploma-uitreiking. Leuk als ze het even noemen, maar meer niet. Vrienden van me dachten dat ze het niet zouden halen en zijn toch geslaagd. Dat is eigenlijk veel leuker, en misschien nog wel knapper."

Nu eerst feesten en werken voor zijn vakantie in Portugal. Na de zomer start Hugo de studie International Business Administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een brede Engelstalige studie van drie jaar. ,,Een goede basis om me daarna te specialiseren, bijvoorbeeld met masters in het buitenland. Lijkt me mooi." (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding