Afbeelding
Foto: Dik Bol

VERLOTING GRATIS METAALDETECTOR IN SPIEGELTENT

Zoektocht naar heel veel schatten

HENK VAN WEERT

Samen met vluchtelingen muziek maken. Speuren naar bodemvondsten en kans maken op een gratis metaaldetector. Een blik werpen in de brandweerkazerne, waar de deur op een kier staat. Op een spoorfiets over het Duits Lijntje rijden en meteen ook nog een kijkje nemen bij graffitifestival Tunnel Vision 2.0 in de spoortunnel onder de rijksweg A2. Het is slechts een greep uit de bijna veertig 'verborgen schatten' die het publiek zondag 25 juni kan bezoeken tijdens Boxtel En Route.

,,Misschien moet ik maar in een Formule 1-auto stappen. Anders zou ik niet weten hoe ik álle locaties kan bezoeken", lacht burgemeester Mark Buijs, die maandag samen met de stuurgroep Boxtel En Route het programma toelichtte. Om serieus verder te gaan: ,,Er zijn zóveel plekken dat het eenvoudigweg onmogelijk is alle activiteiten te bezoeken. En dat is jammer. Van de andere kant toont het maar weer eens aan hoeveel er in Boxtel gebeurt en waarvan het bestaan niet of nauwelijks kennen. Bijvoorbeeld omdat er doorgaans het bordje 'verboden toegang' staat of hangt."

AFSLUITING SPIEGELTENT

Buijs hoopt dat veel inwoners van de gemeente er komende zondag, net als het voltallige college van B. en W., op uit trekken tussen 11.00 en 15.30 uur. ,,Om vervolgens om 16.00 uur allemaal samen te komen in kasteelpark Stapelen, waar spiegeltent Bon Salon voor de laatste dag is geopend. Met een drankje sluiten we niet alleen Boxtel En Route af, maar ook de serie activiteiten die de afgelopen drie weken werden georganiseerd in de tent. Alweer zo'n initiatief dat aantoont dat Boxtel bol staat van de leuke, interessante en bijzondere mensen en groepen."

MUZIKALE ASIELZOEKERS

De stuurgroep die Boxtel En Route opzette is vooral 'niet-georganiseerd', benadrukt Wim Ketelaars, die namens evenementenstichting Boxtel Vooruit meewerkte aan de samenstelling van het programma. ,,We hebben geen voorzitter of secretaris; elk lid van de stuurgroep droeg zelf ideeën aan." Jan de Vreede van de Kinderboerderij knikt: ,,Aanvankelijk kwamen de voorstellen niet echt op gang, maar op een gegeven moment liep het echt storm."

Jeroen Pennings (Modern Classic Music School) benadrukt dat Boxtel En Route ook mensen wil verbinden. Geïnspireerd door de opvang van vluchtelingen op de bovenverdieping van het schoolgebouw aan de Tijvert, besloot hij met enkele gitaren contact te zoeken met de asielzoekers. Samen muziek maken bleek inderdaad een internationale taal. ,,Die mensen gaven een kijkje in hun cultuur en leerden via de muziek ook iets van onze cultuur. Dat willen we komende zondag graag laten horen."

SCHATZOEKEN

Heemkunde Boxtel is een van de deelnemers aan Boxtel En Route. Wil Schut en Rien Poirters, die er wekelijks op uittrekken met hun metaaldetector, laten kinderen in een veldje nabij het vroegere spoorwegstation Liempde aan het Duits Lijntje in Liempde letterlijk en figuurlijk schatgraven. ,,Ze leren hoe een metaaldetector werkt, maar vooral ook welke regels je in acht moet nemen. Want je kunt natuurlijk niet zonder toestemming op iemands grond gaan speuren", vertelt Schut.

Leden van Heemkunde Boxtel verstoppen 'bodemvondsten' die na afloop weer ingeleverd moeten worden om volgende groepen aan de gang te zetten. Wie aan de activiteit deelneemt, kan een metaaldetector winnen. ,,Een leverancier uit Rosmalen heeft zo'n apparaat geschonken. In de spiegeltent trekken we uit de ingevulde bonnen de winnaar", aldus Schut.

TUNNEL VISION 2.0

Vanaf het Liempds stationnetje vertrekt ook een spoorfiets waarop zes mensen in circa twintig minuten via het Duits Lijntje op en neer naar de spoortunnel onder de rijksweg A2 kunnen trappen. ,,Daarvoor hebben we deze week wel heel veel snoeiwerk moeten verrichten", lacht Heemkundevoorzitter Dik Bol terwijl hij de schrammen op zijn onderarmen toont. ,,De spoorbaan is helemaal overwoekerd, onder meer door bramenstruiken."

In de spoortunnel aan de Laarakkerweg wordt zondag voor de tweede keer een grootschalig graffitifestival gehouden. Paul Jongsma, Mitch Koningstein en Jan Pennings van Tunnel Vision 2.0 ontvangen zestig streetart-kunstenaars die met hun spuitbus op de tunnelwanden aan de slag gaan.

In de afgelopen drie edities blikte Brabants Centrum al vooruit naar Boxtel En Route. Kijk voor een volledig overzicht van alle activiteiten op de schatkaart met toelichting elders in deze krant. Kinderen die op minimaal vijf plekken een sticker halen, worden na afloop van het evenement in spiegeltent Bon Salon getrakteerd op iets lekkers.

FOTO BOVEN: Het voormalige goederenspoor Duits Lijntje is flink overwoekerd. De bramenstruiken zijn deze week gesnoeid zodat mensen er zondag met een spoorfiets overheen kunnen. Die vertrekt vanaf Kasterensestraat 4 in Liempde. (Foto: Dik Bol).