Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

HARMONIE SCHENKT ARCHIEFSTUKKEN OP 'VAANDELCONCERT'

Hitte spelbreker tijdens open dag MuBo

Slechts enkele tientallen mensen maakten zondag van de gelegenheid gebruik om het Boxtelse museum MuBo te bezoeken. De tropische hitte hield het grote publiek weg van de open dag. Daar kon een buitenconcert van Boxtel's Harmonie noch de vendelgroet van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris iets aan veranderen. Zelfs de gratis toegang trok belangstellenden niet over de streep.

Het parkeerterrein achter MuBo, het schoolplein van de vroegere Bracbant Havo, heeft een mooi podium. En het is dus een uitgelezen locatie voor een buitenconcert. De hoge gevels van het vroegere klooster Sint-Ursula vormden samen met die van het enkele jaren geleden geopende nieuwe wooncomplex van Cello een prima klankbord voor de muziek die Boxtel's Harmonie ten gehore bracht tijdens haar 'vaandelconcert'. Die naam kreeg het optreden vanwege het feit dat MuBo sinds de opening in 2014 het kostbare, ruim een eeuw oude harmonievaandel conserveert en exposeert.

Naast het muzikale dankjewel dat het orkest liet horen, had de muziekvereniging ook een ander 'presentje' in petto voor


het museumbestuur. MuBo-voorzitter Maria Voets nam uit handen van harmoniearchivaris Henk van Weert kopieën in ontvangt van de aankoopnota van het vaandel uit 1910 én van de namenlijst van mensen die in 1909 geld doneerden voor de aanschaf van het pronkstuk. ,,We zijn er trots op dat we jullie vaandel in onze vaste collectie kunnen laten zien", benadrukte Voets. Het vaandel wordt door kenners omschreven als waardevol cultuurhistorisch erfgoed.

Onder leiding van dirigent Jules van de Loo vertolkte de harmonie een aansprekend programma met muziek van onder meer James Barnes (Alvamar Overture), Alfred Reed (The Hounds of Spring) en John Williams (The Cowboys). Voorafgaand aan het optreden en tijdens de pauze bracht het gilde een vendelgroet. Een workshop vendelen en trommelen bleef vanwege gebrek aan belangstelling achterwege.

WEEFGETOUW

In het museum zelf konden bezoekers onder meer demonstraties zien door leden van weefkring Tegendraads. Die hadden hun weefgetouw opgesteld in het kader van de huidige wisselexpositie over de opkomst en teloorgang van de Boxtelse damastweverijen in de 19e en 20e eeuw. Ook ontvouwde het museumbestuur haar plannen voor de herinrichting van de ontvangstruimte en de vaste collectie aan de hand van tekeningen.

BOVENSTE FOTO: De muzikanten van Boxtel's Harmonie namen zondagmiddag plaats op een podium dat is ingericht op de parkeerplaats achter museum MuBo. In de volle zon liep de temperatuur op tot boven de 30 graden Celsius... (Foto's: Gerard Schalkx).


Huldigingsconcert

Boxtel's Harmonie zet zondag 9 juli drie trouwe leden in het zonnetje. Stephan van Eijndhoven (hoorn), Arjen van der Steen (slagwerk) en Jos van der Velden (bas) zijn veertig lid van de muziekvereniging. Voor hen wordt een huldigingsconcert gehouden in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Dat begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk.

Leden van weefkring Tegendraads verzorgden demonstraties tijdens de open dag van MuBo. Dat gebeurde in het kader van de wisselexpositie over damastweverijen in Boxtel.