Afbeelding
Foto:

Reus Jas feliciteert petekinderen in Bergen op Zoom

De Boxtelse reus Jas de Keistamper vierde zondag in Bergen op Zoom, samen met Hanne mî de Moor uit Liempde én zjin Jasband en dansgroep, de dertigste huwelijks- én geboortedag van zijn petekinderen: Trui van de Toren en Jan metten Lippen. En uiteraard liepen Jas en Hanne mee in de internationale reuzenstoet.

In 1987 was Jas er al bij toen de Bergse stadsreuzen het levenslicht zagen. Sindsdien heeft het koppel twee reuzenkinderen voortgebracht: Toontje en Marieke. Samen met tal van andere Nederlandse reuzen vierde de stratenmakersgigant, zijn metgezel Hanne en hun gevolg het zesde lustrum mee. Net als reuzen uit België, Frankrijk en Spanje. Ter ere van het lustrumfeest trok de vijfde Internationale Reuzenstoet door Bergen op Zoom onder het motto: Sint-Gertrudis, bron van inspiratie. Trui van de Toren verbeeldt deze heilige die volgens de overlevering met haar staf het zoute water van de Schelde zou hebben veranderd in drinkwater.

AFVALREUSJES

Daags voor optocht vond een primeur plaats in Bergen op Zoom. ,,Leerlingen van diverse basisscholen hadden van afvalmateriaal duurzame reusjes gebouwd. De winnaar van deze scholenwedstijd liep zondag prominent voorop in de internationale stoet die, ondanks het extreem warme weer, toch ongeveer 45.000 toeschouwers op de been bracht", vertelt Paul Hermans van de Boxtelse reuzencommissie.

Hij was zaterdag al in de West-Brabantse stad om de jaarvergadering van de Nederlandse Reuzenfederatie mee te maken. Die nam afscheid van voorzitter Paul Spapens uit Oisterwijk.

De Boxtelse delegatie, die naast Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor, bestaat uit Jasband De Keiknoepers, dansgroep De Keigoeikes én de Kleinkeinder zorgde zondag tijdens de stoet, maar zeker ook op de Grote Markt bij de genodigden voor een mooie presentatie. ,,Het was mooie pr voor Keistamperdorp", blikt Hermans terug.

FOTO ONDER: Reus Jas de Keistamper en reuzin Hanne mî de Moor poseren met hun gevolg voor de Gevangenpoort in Bergen op Zoom. Het gezelschap liep mee in de vijfde editie van de internationale reuzenstoet, Die werd gehouden ter ere van de dertigste huwelijks- en geboortedag van Trui van de Toren en Jan metten Lippen, de Bergse stadsreuzen. (Foto: S. van Meulebrouck).