Afbeelding
Foto: Sandra Janssen

BOXTELSE TURNVERENIGING IMPONEERT OP NK IN ROTTERDAM

Tabitta oogst elf medailles in Ahoy

De Boxtelse turnvereniging Tabitta heeft afgelopen weekend met succes deelgenomen aan het Nederlands kampioenschap in sportpaleis Ahoy in Rotterdam. De delegatie die bestond uit zestien turnsters en vier coaches veroverde liefst elf medailles; Shadé van Oorschot won de Nederlandse titel op de brug.

De Tabitta-coaches Dorina Afari, Pien en Noortje Vorstenbosch en Ingrid de Cort zijn de afgelopen periode 25 tot 30 uur per week samen met de sporters bezig geweest met de voorbereidingen voor de titelstrijd in Rotterdam en toonden zich na afloop trots op de prestaties.

Shadé van Oorschot en Yuna van de Wiel kwamen bij de jeugd in actie in de eredivisie. Shadé was een favoriet voor het erepodium. Ze wist haar hoofd koel te houden tijdens de enorme druk en turnde een topwedstrijd. Ze straalde zichtbaar tijdens de finale en won allround brons. Een mijlpaal: de eerste Boxtelse medaille op eredivisie niveau.

Yuna turnde mee op vloer en sprong en genoot van deze ervaring, volgend jaar zal ze verder turnen in de eerste divisie. Nienke Langenhuizen, lid van Jong Oranje, had een minimale voorbereiding wegens haar voetbreuk. Ze deed toch mee voor een plek op het erepodium, maar moest genoegen nemen met de vierde plaats.

TOESTELFINALES

Op zondag waren de toestelfinales waar alleen de beste zes sporters per toestel in actie kwamen. Shadé en Nienke turnden op de onderdelen brug, balk en vloer. Shadé turnde op de brug haar droomoefening en was veruit de beste en won verdiend het Nederlands kampioenschap. Na deze zege moest ze snel weer op scherp staan voor de oefeningen op de balk en op de vloer. Ook hier liet ze zichzelf niet uit het veld slaan. Ze pakte zilver op de vloer en greep brons op de balk.

Nienke excelleerde op het onderdeel brug. In het sterke deelnemersveld van de Nederlandse junioren veroverde ze eveneens brons. Op de balk werd de spanning haar iets te veel, ze moest eenmaal de balk vroegtijdig verlaten. Desondanks werd de Boxtelse turnster vierde. Op de vloer kreeg Nienke vleugels; ze turnde een prachtige oefening en won het zilver in de eredivisie voor junioren.

ONDERBOUW

Tabitta was in Rotterdam met tien onderbouwturnsters vertegenwoordigd bij de allround finales voor pupillen en jeugd. In de toestelfinales werden drie medailles gewonnen. Mijke Jansen turnde een brugoefening met hoge moeilijkheid en mooie lijnen en won hiermee knap het zilver in de categorie jeugd N1. Liz van Eijndhoven (pupil 1 N1) pakte tweemaal brons op de brug en in de sprongfinale.

Ook in de allround onderbouwfinales liet Tabitta van zich horen. De jonge pupillen 1 turnden strakke lusjes oefeningen en eindigden allround op de volgende plaatsen: 16. Liz van Eijndhoven, 22. Pien van Daal, 27. Wiese van den Eertwegh en 32. Floor Melssen.

In de categorie pupil 2 kwamen Marilène Liem (14) en Ava Taberima (24) in actie, ze lieten mooie oefeningen met veel uitstraling zien. Bij de jeugd N1 werd ook goed gepresteerd met mooie salto's achterover op de balk en sterke optredens op brug. De turnsters eindigden allemaal in de Nederlandse top tien: 6. Mijke Janssen, 7. Floor de Wolf, 8. Sam Sieben en 9. Fenne van Haaren.

0.001 TE KORT

Tabitta deed mee aan meer toestelfinales. Liz van Eijndhoven (pupil 1 jeugd N1) kwam naast de sprong en de brug in actie op de vloer en werd zevende. Pien van Daal werd in de vloerfinale achtste. Sam Sieben (jeugd N1) kwam in maar liefst drie finales in actie. Op de balk en de vloer werd ze zesde, op de brug was er een achtste plaats voor haar weggelegd. Mijke Jansen kwam ook op de sprong in actie en kwam met haar vierde plaats slechts 0.001 te kort voor een medaille. Fenne van Haaren werd vierde in de finale op het onderdeel brug.

Vanuit district Zuid-Nederland werd een team met de beste vijf instappers samengesteld. Beide Tabitta-instappers, Imke Schellekens en Lizzy Stolwijk, werden uitgenodigd door de turnbond om in dit team deel te nemen. Ze namen het op tegen de vier andere districten en wonnen met team Zuid goud tijdens de nationale titelstrijd.

FOTO BOVEN: De turnsters van Tabitta tijdens hun podiumtraining in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy. De deelname aan het NK verliep succesvol voor de Boxtelse delegatie. (Foto: Sandra Janssen).