Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ESSCHE FANFARE VERZORGT BIJZONDERE MUZIEKLESSEN

Jeugd aansteken met 'muziekvirus'

CARRY DIRKX

'De trombóne en de trompét zijn de stóe-re jongens van het blaas-ór-kést!', zing-schreeuwen zo'n vijftig kinderen enthousiast. De leerlingen van groep 5 en 6 van de Sint-Willibrordusschool in Esch volgden zes wekenlang muzieklessen op school met de titel 'Blaasmuziek is chill'. Deze lessen, georganiseerd door muziekvereniging Sint-Willibordus, leidden vorige week donderdag tot een vrolijke slotuitvoering. En tot maar liefst zestien inschrijvingen voor een proefles bij de fanfare.

Er moesten extra stoelen neergezet worden in dorpshuis De Es, waar de muzikale uitvoering van de kinderen, samen met het opleidingsorkest van de fanfare, plaatsvond. Het was volle bak, met ouders, familie en andere belangstellenden. Corné van Groesen verzorgde de muzieklessen voor de kinderen gedurende de zes weken. Hij is eveneens docent 'klein koper' voor leerlingen van de Essche fanfare. ,,Ik verzorg dit blaasmuziekproject vaker op scholen, ook in andere dorpen", zegt hij. ,,Voor de fanfare is het een manier om nieuwe leden te werven." De Essche basisschool maakte onder schooltijd graag ruimte voor het project. ,,Vooral het kennismaken met en het aanraken en uitproberen van de verschillende blaasinstrumenten vonden de kinderen erg leuk", zegt Onno Merkx, leerkracht van groep 6. ,,Ze waren enthousiast over de lessen. Niet alle kinderen, natuurlijk, maar dat kan ook niet."

MUZIEKVIRUS

Dat enthousiasme en de energie spatte van de uitvoering af, onder leiding van Van Groesen af. De kinderen lieten zien wat ze allemaal geleerd hadden. Ze zongen, dansten, klapten, beeldden met geluid en gebaren een achtbaan uit, dirigeerden en deden een onderlinge quiz: welk instrument maakt dit geluid? Dat viel nog niet mee. Sara (8) uit groep 5 mocht als eerste een instrument uitkiezen om op te blazen, terwijl de andere kinderen hun ogen dicht hielden. Ze koos de bugel uit, maar die werd in eerste instantie voor een cornet aangezien. Ingrid Kloosterman is de moeder van diezelfde Sara uit groep 5 en van Sjoerd uit groep 6. Allebei haar kinderen zijn sinds de lessen aangestoken door het muziekvirus, vertelde ze. ,,Hun belangrijkste vraag voor deze avond was: 'Mam, neem jij je agenda mee, want we moeten inschrijven voor een proefles. Sara wil bugel gaan spelen en Sjoerd trompet." Ze waren twee van de zestien kinderen die zich na afloop van het optreden inschreven voor zo'n les.

CULTUURBELEID

De muziekvereniging in Esch kan nieuwe leden goed gebruiken. Dit jaar beleeft de fanfare wat dat betreft een dieptepunt: er heeft zich niet één nieuwe leerling aangemeld. De net afgetreden voorzitter van de vereniging, Fred Bergman, wijdt dat onder andere aan het verdwijnen van muziekschool MIK. Toen ontstond er een gat in het muziekonderwijs - en de subsidiëring daarvan - in de gemeente Haaren, wat nog niet opgevuld is. De muziekverenigingen binnen de gemeentegrenzen, waaronder de Essche fanfare, klopten al in 2016 aan bij de gemeente, om te kijken of er gezamenlijk opgetrokken kon worden. Pas nu ligt er een 'kaderplan cultuurbeleid jeugd' , wat in juli in de gemeenteraad besproken wordt. Dat het zolang moest duren, komt ook omdat de gemeente het jeugdcultuurbeleid breder wil trekken dan muziek, zegt wethouder Johan van den Brand. Ook cultuuruitingen als zang, dans, toneel, spelen op een instrument dat niet binnen de fanfare past, of een plaatselijk gilde zouden subsidie voor jeugddeelnemers moeten kunnen krijgen.

Het jeugdcultuurbeleid wordt in het kaderplan geënt op drie pijlers: subsidie aan Haarense cultuurverenigingen (zoals de fanfare); cultuursubsidie aan Haarense scholen en cultuursubsidie aan jongeren. De laatste twee pijlers zijn nieuwe subsidievormen. Bergman is voorzichtig enthousiast. ,,Inhoudelijk is het plan best mooi. Maar het is ook veelomvattend en vraagt nog om concrete uitwerking en invulling. Voordat dat af is, zijn we zomaar weer een jaar verder." Afgelopen week had hij nog overleg met de gemeente. ,,Ik merk wel dat ze graag iets voor onze vereniging wil betekenen, ook op korte termijn", zegt Bergman. Daar hoopt hij op. Voor dit schooljaar heeft de fanfare maar zelf actie ondernomen met het 'Blaasmuziek is chill'-project. ,, Superleuk!", zegt Bergman. ,,Zo mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn over muziek maken. En ik ben al blij als we van de zestien kinderen die een proefles gaan doen, straks één lid overhouden."

FOTO BOVEN: 'Blaasmuziek is chill', het zes weken durende muziekproject op de Sint-Willibrordusschool werd vorige week in dorpshuis De Es afgesloten met een vrolijke slotuitvoering. (Foto: Gerard Schalkx).


Negen gilden vieren kringdag in Gemonde

De negen gilden die zijn aangesloten bij de regionale kring Dommelgroep houden zondag 25 juni hun jaarlijkse wedstrijddag in Gemonde. Op en rond het gildeterrein Datmunda in sportpark De Laat wedijveren de kruisboog- en geweerschutters met elkaar, maar ook vendeliers en tamboers.

De kringdag van de Dommelgroep wordt bij toerbeurt door een van de aangesloten broederschappen georganiseerd. Deze keer is dat Sint-Joris & Sint-Catharina in Gemonde. Om 08.30 uur worden de deelnemers aan de kringdag ontvangen in Datmunda; een uur later wonen zij de gildemis bij in de Sint-Lambertuskerk gevolgd door een optocht. Om 12.15 uur starten de wedstrijden.