Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Managementteam slaat palen en rooit bieten

WSD-top 'vergadert' in Voedseltuin

Een paar extra helpende handen zijn altijd welkom in de Voedseltuin Boxtel op het terrein van De Kleine Aarde. Maandagochtend meldde zich het complete managementteam (mt) van WSD Boxtel om de handen eens flink uit de opgestroopte mouwen te steken.

,,De Voedseltuin is een fantastisch initiatief dat we graag steunen", vertelde Jan Simons, algemeen directeur van de WSD, maandagochtend. ,,Het biedt ook werkplekken voor de groep waarvoor onze organisatie actief is: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nu al werkt hier één van onze medewerkers, in de toekomst worden dat er waarschijnlijk meer. Zeker als straks het tweede deel van de Voedseltuin gereed is. Denk dan vooral aan leerwerkplekken waar mensen werkritme opdoen en zo een belangrijke stap kunnen maken." Volgens Theo Keijzers, directeur innovatie en projecten, wil de WSD in de toekomst ruimten huren in de Van Coothhoeve en het bezoekerscentrum op het terrein. ,,Als trainingsruimten voor verschillende doelgroepen. In de ochtend krijgen ze theorie, in de middag gaan ze praktisch aan de slag in de Voedseltuin", vertelde Keijzers maandagochtend.

Bieten

Meer tijd om te kletsen kregen de mt-leden niet. Theodoor van Leeuwen van de Voedseltuin zette ze aan het werk: bieten rooien, palen slaan, her en der opruimen. Van het idee om tijdens het werk wat zaken te bespreken, kwam niet veel. Gewerkt werd er des te meer. Niet alleen door Simons en Keijzers. De andere actieve mt-leden ter plekke waren Edith Bakker (directeur trajecten & detachering), Monique Ketelaars (directieassistente), Rob Vorstenbosch (directeur sociale en economische zaken) en Kees Peeters (directeur bedrijven). Eén 'vertegenwoordiger' van de WSD is dagelijks aanwezig in de Voedseltuin: de geïsoleerde zeecontainer die WSD cadeau deed voor de opslag van gekweekte groenten en fruit.

FOTO BOVEN: Op de voorgrond zijn Edith Bakker (links) en Monique Ketelaars druk met de rode bieten in de Voedseltuin Boxtel op het terrein van De Kleine Aarde. Op de achtergrond worden palen geslagen door Rob Vorstenbosch (met hamer) en Theo Keijzers. (Foto: Peter de Koning).


PvdA/GROENLINKS VRAAGT KROONRINGEN VOOR LANTAARNPALEN

Boxtel voelt niets voor afvalhaakjes

PÅL JANSEN

De plastic afvalzakken die om de week langs de kant van de weg worden gezet, komen niet aan haakjes. Raadslid Nico Bulter van PvdA/GroenLinks vroeg aan wethouder Herman van Wanrooij of dat wellicht een goed idee was voor Boxtel. Eerder meldde de gemeente al dat de afvalhaakjes onwenselijk zijn.

In verschillende gemeenten in de regio zoals Nuenen en Meierijstad, maar ook op talloze plekken elders in Nederland, werden ze de laatste jaren al opgehangen: de zogeheten kroonringen voor plastic afvalzakken. Deze worden onder meer aan lantaarnpalen bevestigd, waarna de zakken met plastic afval daar aan gehangen kunnen worden. Om te voorkomen dat de lichte zakken wegwaaien.

'NIET PRAKTISCH'

Raadslid Bulter vroeg daarom aan wethouder Van Wanrooij of deze ringen ook een goed idee zijn om de afvalzakken voor plastic in buurten te verzamelen. ,,Wellicht is het ook voor ons in Boxtel een goede mogelijkheid om te voorkomen dat plastic afvalzakken op de grond liggen en mogelijk rondslingeren door het spel van weer en wind", aldus Bulter.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: ,,Deze optie hebben wij al eens onderzocht. Er is voor gekozen om deze ringen niet aan te schaffen omdat de afvalklemmen niet praktisch zijn voor de collega's die het afval op halen. De zakken moeten los van de paal gemaakt worden, raken in de knoop, enzovoort. Dit komt de snelheid van het werk niet ten goede. Daarnaast zijn lang niet alle lantaarnpalen in de gemeente geschikt voor het aanbrengen van attributen, maar enkel voor het dragen van een verlichtingsarmatuur."


Zesdeklassers Paulusschool
houden na halve eeuw reünie

Leerlingen die precies een halve eeuw geleden samen in de zesde klas van de toenmalige Sint-Paulusschool aan de (oude) Nieuwstraat in Boxtel zaten, haalden onlangs met elkaar herinneringen op aan hun tijd op de lagere school. De groep is uitgewaaierd over het hele land, tot Drenthe aan toe. Maar op twee na was iedereen aanwezig.

In hun laatste schooljaar werd de Sint-Paulusschool gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouwwijk Oost. Alle klassen verhuisden naar Duinendaal, Zondagmiddag 11 juni kwamen de zesdeklassers-van-toen weer bijeen en werd gezellig bijgekletst. De reünisten van de Sint-Paulusschool maakten een groepsportret voor de entree van gemeenschapshuis De Rots, het vroegere jeugdhuis Sint-Paulus. Van links naar rechts: (voorste rij) Frans Schevelier (Drenthe), Leo Veraa, Piet van der Steen, Peter Valkx (Erp) en Jan Schepers (Olland); (tweede rij) Peter Timmermans (Gemert) en Hank van de Loo (Veghel); (derde rij) Cor Stoop (Nuenen); Peter Schoenmakers; Jan van Abeelen; (achterste rij) Twan Kusters (Vught); Hans van Lievenoogen. De personen zonder plaatsnaam wonen in Boxtel.

Afbeelding