Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

F-ACT VIERT EERSTE LUSTRUM MET 'GEHEIM VAN TORENKRUIERS'

Boxtelse musical op bühne in Oirschot

HENK VAN WEERT

In 2011 opende Vincent Renes in Boxtel, waar hij opgroeide, een vestiging van musicalschool F-Act. Een jaar later vond de eerste grote voorstelling plaats in het Oirschotse theater De Enck. Daar wordt zaterdag 8 en zondag 9 ook de lustrumvoorstelling 'Het geheim van de Torenkruiers opgevoerd. Elke woensdagmiddag wordt onder leiding van Karin Tooren in brede school De Wilgenbroek door kinderen druk gerepeteerd aan de familiemusical.

In november heette de Boxtelse variant van de musical nog 'Het geheim van kasteel Stapelen', het was een bewerking van een verhaal van de 'Torenkruiers' dat Renes eerder schreef voor de musicalschool die hij tien jaar geleden opende in zijn Belgische woonplaats Bocholt. Nu houdt hij het bij zijn origineel, vertelt Renes.

Het verhaal speelt zich af in 1910. De aannemers Jos en Sjaak, respectievelijk uit Kaulille en Bocholt, krijgen de opdracht de kerktoren van Bocholt bijna 9,5 meter te verplaatsen, zodat de kerk meer zitplaatsen krijgt. Maar samenwerken wil het tweetal niet en ze gaan met ruzie uit elkaar. Ze weten echter niet, in tegenstelling tot de overige inwoners van de twee kerkdorpen, dat Eduard (zoon van Sjaak) en Jet (dochter van Jos) stapelverliefd op elkaar zijn. Het hele dorp is door hun ruzie verdrietig en boos, omdat nu de kerk niet vergroot kan worden. Maar dan dient zich een wonder aan. Een vreemdeling, die verrassend veel gelijkenis heeft met Jos uit Kaulille, zegt toverkracht te bezitten. En tegen beloning om alle schatten te krijgen die onder de toren liggen zal hij in de nacht de toren verplaatsen. ,,Of hem dat lukt? En krijgt hij inderdaad de schatten die onder de toren liggen? Je ziet het in deze familiemusical vol spanning, liefde en magie", glundert Renes.

De voorstelling op zaterdag 8 juli begint om 20.00 uur; zondag 9 juli is het publiek om 14.00 uur welkom in theater De Enck aan de Loop in Oirschot. De zaal gaat een kwartier voor aanvang open. Kaarten kosten 15 euro en zijn te koop via www.musicalfact.com/torenkruiers. Wie aan de


zaal een ticket koopt, betaalt 16 euro.

Zaterdag 1 juli wordt in Muziekhuis Boxtel (Passage Riche 4) een kort voorproefje vertoond van Het geheim van de Torenkruiers. Dan is de instrumentale begeleiding in handen van het onlangs gestarte muziektheaterorkest, een initiatief van Boxtel's Harmonie waaraan iedereen met minimaal een jaar muziekles kan deelnemen. Deze gratis toegankelijke uitvoering begint om 20.00 uur.

FOTO BOVEN: In november 2012 voerde musicalschool F-Act voor het eerst een voorstelling op in het Oirschotse theater De Enck. (Foto: Albert Stolwijk).


Jeugd Zomerorkest Nederland oefent in Muziekhuis

De circa zeventig jongeren vanuit het hele land die dit jaar Zomerorkest Nederland vormen, repeteerde vorige week in Boxtel. Steeds meer groepen weten het vorig jaar geopende Muziekhuis aan de Passage Riche te vinden voor bijeenkomsten.

Al zeventien jaar op rij wordt op projectbasis een harmonieorkest geformeerd met talentvolle jonge muzikanten tot 23 jaar. Deze keer wordt het gedirigeerd door oud-Boxtelaar Paul van Gils (27) en Ido-Gerard Kempenaar (37) uit Groningen. De eerste repetitie voor de vakantietournee die het gezelschap van 21 tot en met 29 juli door Nederland maakt, vond vorige week plaats in Muziekhuis Boxtel. Daar kwam het orkest terecht via Jules van de Loo, de Vughtse musicus die de saxofoons van het orkest begeleidt. En aangezien Van de Loo ook dirigent is van Boxtel's Harmonie was de keuze voor deze repetitielocatie niet zo verwonderlijk. De diverse orkesten van deze muziekvereniging repeteren wekelijks op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond in de zaal. Maar daarnaast hebben meer plaatselijke muziekgroepen de accommodatie gevonden. En vorige week dus ook muzikanten van elders...

Afbeelding