Afbeelding
Foto: Ackermans

WERK WORDT ONDERDEEL VAN EXPOSITIE

Tosca van der Weerden
wint illustratiewedstrijd

Uitgeverij Lemniscaat organiseert in samenwerking met het International Centre for the Picture Book in Society de illustratiewedstrijd Picture This 2017! Prentenboekmakers uit de hele wereld mogen hieraan deelnemen. Uit Nederland en België zijn dit jaar drie prentenboeken geselecteerd, waaronder die van Tosca van der Weerden, oud-inwoonster van Boxtel. Zij studeert deze week af in de richting Illustratie op kunstacademie Sint Joost in Breda.

Nadat ze haar diploma behaalde op het Jacob-Roelandslyceum, startte Van der Weerden op Sint Joost in Breda. Voor haar afstuderen bedacht ze twee projecten. Een daarvan is een prentenboek over de kok Vatel. In dit waargebeurde verhaal kookt Vatel een omvangrijk diner voor koning Lodewijk XIV en driehonderd edelen. Als er van alles misloopt, neemt de kok een dramatisch besluit. Haar andere afstudeeronderdeel is een educatief project over Cuba. In een tekening heeft Van der Weerden acht animaties verwerkt die door 'augmented reality' zichtbaar worden.

Van der Weerden stuurde dit haar prentenboek over kok Vatel in naar Picture This 2017! Een professionele jury selecteerde de twaalf beste inzendingen uit Nederland en België, Zuid-Afrika, Duitsland en Groot-Brittannië. Van der Weerden werd samen met Marije Koelewijn en Nelleke Verhoeff tot winnaar van Nederland en België uitgeroepen. Het werk van de illustratoren wordt onderdeel van een 'reizende expositie' die te zien is op verschillende locaties in Nederland, België, Zuid-Afrika, Duitsland en Groot-Britannië. Bovendien worden de geselecteerde prentenboeken gepubliceerd in een internationale catalogus en aangeboden op de Bologna Children's Book Fair 2018.

Van der Weerden start komend schooljaar aan een master animatie. (Foto: Falco van der Velden).


Ackermans Autoschade heeft oog voor de dorpen

CARRY DIRKX

Frank Ackermans vergelijkt zijn bedrijf met een klein dorp, bijvoorbeeld zo'n dorp als Esch. Als lid van de Essche blaaskapel De Knoestjes, kent hij het dorp goed, hoewel Ackermans Autoschade gevestigd is in Sint-Michielsgestel aan de Halderse Akkers. Dezelfde gemoedelijkheid, dezelfde kleinschaligheid en overal de schouders onder zetten.

Franks vader begon in 1963 met Ackermans Autoschade; in in 2000 nam Frank het bedrijf over. ,,Mijn vader deed alleen aan autoschadeherstel", zegt hij. ,,Dat doen we nog steeds, maar omdat ik in het bezit ben van het patroonsdiploma autobedrijf, doen we tegenwoordig ook aircoservice, onderhoudsbeurten, APK en reparaties van alle merken auto's."

Autoschadeherstel is een vak apart. ,,Het is iets specifieks; je hebt er gedetailleerde kennis en technische apparatuur voor nodig, zoals uitleesapparatuur en een eigen spuiterij. Dat vergt investering, dus het is niet iets wat een autogarage er zomaar bij kan doen", zegt Ackermans. Ook werken al zijn medewerkers met een systeem op een eigen tablet, waarbij iedere reparatie stap voor stap gecontroleerd en vastgelegd wordt. ,,We waarborgen daarmee de kwaliteit, voor onszelf, maar ook voor de

Liempde

Kasterense kermis

Tijdens 'Kasterense kermis' treden zondag 2 juli diverse muziekkapellen op bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Zo spelen de Ollandse Dorpskapel, 't Kumt Wel, Gimmese Kapel en Op naor d'Honderd. Bovendien verzorgt de Liempdse troubadour Jan van der Heijden een gastoptreden. De kapellenmiddag begint om 13.30 uur.


klanten." Een bijzondere service die hij verleent: bij schadeherstel is er gratis vervangend vervoer, ook voor mensen die een busje rijden, zoals zzp'ers in de bouw.

GUNNEN

Het bijzondere aan zijn bedrijf Ackermans noemt natuurlijk kwaliteit, een goede prijs en een hoge servicegraad. Maar ook: flexibiliteit en kleinschaligheid. ,,Ik heb met alle klanten persoonlijk contact en werk mee op de werkvloer. De lijnen zijn kort. Onze klanten weten: 'Ik bel Frank, die regelt alles'. Ik wil niet groter worden. Dat directe contact vind ik leuk."

Hij laat zich graag zien in de dorpen in de omgeving, als fanatiek sporter en muzikant, en doet veel voor het verenigingsleven in verschillende dorpen, zoals Gemonde, Sint-Michielsgestel, Rosmalen en Esch. Zo kocht hij dit krantenartikel op de dienstenveiling van fanfare Sint-Willibrordus in Esch, waar hijzelf ook weer diensten aanbood. Hij doet dat soort sponsoring graag, omdat hij weet: je moet elkaar iets gunnen, helemaal in je eigen omgeving. Maar omdat hij niet alle verenigingen kan sponsoren, bedacht hij een clubactie. ,,Een klant mag een vereniging aanwijzen, waaraan ik dan een percentage van het schadebedrag uitkeer. Laatst had ik een klant uit Esch die voetbalclub Essche Boys aanwees." Op de sponsordag van de club reikt hij de cheque uit aan bestuurslid Helen Paymans. (Foto: Ackermans Autoschade).

PAALTJE

Ackermans kan alles repareren, maar ziet vooral kleine schades langskomen. ,,Het meest voorkomend is het paaltje dat over het hoofd wordt gezien, of parkeerschades. Een ongeluk gebeurt als mensen afgeleid zijn. En door mensen die weinig rijden. Mensen die veel kilometers maken, rijden het minst schade." Hij is blij met slechte chauffeurs, zegt hij lachend. ,,Uiteraard zolang niemand persoonlijk letsel oploopt." Maar alle andere schade? Die repareert hij graag.

Afbeelding