Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (1) Blind Spots

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september uiteenlopende kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biƫnnale Kunst op Stapel. De Kunststichting Boxtel (KSB) heeft daarvoor zestien beeldend kunstenaars vanuit het hele land geselecteerd. Vandaag start een serie waarin de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van KSB. Deze keer is dat 'Blind Spots' van Mieke van der Hoeven uit Utrecht.

Te midden van dichtbegroeide bladeren van ontluikende waterlelies rondom het kasteel van Stapelen drijft 'Blind Spots'. Blank en wit is het wiegende watersculptuur dat oprijst uit de donkerkoele gracht. Luchtbellen die dobberen in een transparant frame die aan elkaar verbonden zijn door een haast onzichtbare drijvende constructie. Zichzelf in het zwarte water in een prachtige weerspiegeling verdubbelt en daardoor zich nog groter en ruimtelijk uitstralend presenteert. Meteen moet ik denken aan de eerste regel uit het gedicht van Frederik van Eeden (1898): Ik heb de witte waterlelie lief, daar die zoo blank is en zoo stil haar kroon ontplooit in het licht.

Mijn tip: Probeer je smaak en interesse te verbreden. Als je er het waardevolle van inziet dan kom je vanzelf dichterbij om het echt te waarderen.

De kunstenares schrijft zelf bij haar motivatie: 'In mijn ruimtelijk werk wordt met omtrekkende bewegingen de omgeving afgetast. Mijn werk biedt zowel een blik op de omgeving als op een denkbeeldige ruimte. Daardoor ontstaat er een wisselwerking tussen deze realiteiten. Verschillende plaatsen en tijden worden met elkaar verbonden. In een open ruimtelijke constructie suggereer ik waarin je je denkbeeldig kunt verplaatsen. Een realiteit die steeds verandert door de manier waarop je die waarneemt en je herinnert. Door de gelaagdheid van mijn werk wordt de kijker uitgenodigd om op een andere manier naar de omgeving te kijken'. (Foto: Huub Thorissen).