Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

ORGANISATIE DENKT OOK AAN NIJMEEGSE VIERDAAGSELOPERS

Heel Gemonde loopt uit: vier dagen op stap rondom het dorp

De hoeveelste editie van de wandelvierdaagse in Gemonde er deze week gehouden wordt, blijft dinsdagavond onduidelijk. Niemand weet het exact, maar dat Gemondenaren al decennialang eropuit trekken tijdens de vierdaagse is duidelijk. Een deelneemster bevestigde tussen neus en lippen door dat ze dit jaar al voor de achttiende keer meeloopt.

Het organisatiecomité, dat bestaat uit Angelique en Alwien Geerts, Gerry van der Eerde, Lian Bolwerk en Paul Schneider, heeft gezorgd voor diverse mooie routes van vijf en tien kilometer. Nieuw is de mogelijkheid om op woensdag en donderdag twintig kilometer te lopen. ,,Dat doen we om mensen tegemoet te komen die bijvoorbeeld trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse", vertelde Alwien Geerts.

Doortje Kastelijn uit Gemonde gaat er in ieder geval gebruik van maken. ,,Ik loop binnenkort mee met de Heuvelland Vierdaagse in Limburg. Ik vind het fijn om te wandelen. Bewegen is goed en je kunt er je hoofd mee leeg maken", motiveerde ze. Ze was dinsdag niet de enige die zich verzamelde bij De Schuif. Het was druk bij het inschrijfbureau waar velen hun 'startbewijs' ophaalden en popelden om te mogen vertrekken.

TEAM VERSTAPPEN

Bijna niemand liep alleen, maar gezellig in groepjes. Team Verstappen, zoals ze zich lachend noemden, vertrok zowaar met 24 kinderen, allemaal getooid met een rood petje met zijn of haar naam. ,,We lopen vijf kilometer. De meeste van ons zitten in groep drie van de Sint-Lambertusschool, maar er zijn ook kinderen bij uit groep twee."

Hoewel het een vierdaagse betreft, kan er per dag ingeschreven worden. Ook een driedaagse deelname wordt beloond met een medaille. Dat is dusdanig verleidelijk


Brandweerploeg uit Liempde mist finale vaardigheidstoets

De wedstrijdploeg van de brandweer Liempde heeft zich zaterdag niet weten te kwalificeren voor de landelijke finale van de vaardigheidstoetsen in de 112-klasse. Ondanks dat het team het incident dat werd voorgeschoteld volledig meester was, werden onvoldoende punten behaald om door te gaan naar de eindronde.

Toch is de ploeg niet ontevreden met het bereikte resultaat. De Liempdenaren blijven in de vaardigheidstoetsen zo'n 250 andere deelnemers voor. De wedstrijdploeg in de 112-klasse kwam in actie in het Utrechtse Groenekan. Aan de tweede ronde van de gewestelijke toetsen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité namen nog acht andere teams deel.

dat ook Rens Schellekens en Tijs Hendriks (beide 13) aan de wandel waren. ,,We doen voor de tiende keer mee dus we krijgen een speciale medaille", glunderden ze.

Anneke Mensen uit Hazerswoude loopt samen met haar dochter Daniëlle en kleindochter Dafne die in Gemonde wonen. Alledrie de generaties zijn sportief aangelegd en vinden het leuk om wandeltochten met elkaar te ondernemen. Evenals meerdere deelnemers stellen ook zij het belangrijk te vinden om in beweging te blijven.

Vrijdag is de laatste wandeldag. Vanuit de Boomstraat - die speciaal voor deze avond omgedoopt wordt tot Via Chrysantia - worden alle deelnemers vanaf 20.00 uur muzikaal onthaald door muziekvereniging Sint-Lambertus bij café Kloosterzicht.

Terwijl andere jaren het gemiddelde aantal deelnemers op 150 lag, stond de teller dinsdagavond al op 183. Een record dat in de komende dagen waarschijnlijk nog verder oploopt. De klas met procentueel de meeste deelnemers wordt na afloop óók nog getrakteerd op een zakje chips. Een extraatje, want de medaille is toch écht waarvoor het merendeel meedoet en die is, als het goed is, dan al 'in the pocket'.

FOTO BOVEN: Drie generaties aan de wandel in Gemonde: moeder Daniëlle Persoons (links), oma Anneke Mensen en kleindochter Dafne Persoons. (Foto: Wendy van Lijssel).


Liempdse

schaapskudde

ontdaan van wol

De Kempische heideschapen die op dit moment grazen in het gebied rond het Duits Lijntje in Liempde, zijn ontdaan van hun dikke wollen vacht. Een schaapscheerder nam de Liempdse kudde zaterdag onder handen.

Hoewel er hier en daar wel wat gemekkerd werd door de dieren, was de komst van de scheerder - met het oog op de tropische temperaturen van de afgelopen én komende dagen - meer dan welkom. Het scheren zelf was door de hitte een hele klus. Een volwassen ooi weegt namelijk tussen de vijftig en zestig kilogram. (Foto: Peter de Koning).