Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DE MAREMAK MAG ZICHZELF 'GEZONDE SCHOOL' NOEMEN

'Dit is lekkerder dan echte frietjes'

LONNEKE HOONDERT

Smoothies van bessen en kiwi's, wraps met zalm en roomkaas, watermeloenijsjes, vlinders van popcorn en druiven én gezonde 'frietjes'. Met een eetmarkt vol gezonde lekkernijen op het schoolplein kan sbo De Maremak zich met recht een 'Gezonde School' noemen. Leerkrachten, leerlingen en ouders van de basisschool aan de Europalaan werkten afgelopen jaar hard aan dat doel. Gisteren werd het bordje onder toeziend oog van wethouder Marusjka Lestrade door leerling Eef Cijffers (13) vastgeschroefd. Uiteraard op een prominente plek pál naast de voordeur. Na het officiële gedeelte was het natuurlijk smullen geblazen.

Vanuit de rijksoverheid worden scholen gestimuleerd het vignet 'Gezonde School' te halen. Dat kan door aan te sluiten bij één van de zeven thema's. Voeding is er daar eentje van. Samen met preventiemedewerker Ingrid Bodeutsch van de GGD


Rommelmarkt

vogelvereniging

in De Rots

Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal organiseert zondag 25 juni van 10.00 tot 16.00 uur voor de 22e keer haar jaarlijkse tweedehands markt op het buitenterrein van gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.

Bezoekers kunnen struinen langs liefst honderd kramen waar standhouders uitsluitend gebruikte spulletjes aanbieden. Op deze ouderwetse vlooienmarkt wordt van alles aangeboden: tweedehands kleding, glas, aardewerk, boeken, speelgoed en lp's, maar ook spullen uit grootmoeders tijd. Terwijl ouders slenteren langs de kramen, is er voor kinderen ook genoeg te doen. Bij mooi weer wordt een buitenterras ingericht. De toegang bedraagt 1,50 euro. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis entree.

introduceerde De Maremak verschillende educatieprogramma's rondom voedsel. Zo doet de school sinds vorig jaar mee aan 'Les je dorst' van Brabant Water, waarbij kinderen worden aangespoord hun dorst te lessen met water in plaats van zoete dranken. ,,Daarnaast hebben we ook smaaklessen en het lesprogramma 'Ik eet het beter', eten de kinderen drie keer per week tussendoor fruit op school in plaats van zoetigheid én hanteren we een traktatiebeleid", somt Els van de Wijdeven van De Maremak op.

OUDERS BETREKKEN

Ook heeft de school een beleidsplan opgesteld voor het nieuwe schooljaar. ,,Elke vijf weken besteden we speciale aandacht aan voeding. Daar betrekken we ook de ouders bij en we zullen veel meer gebruik gaan maken van de prachtige keuken die we in dit gebouw hebben." Bodeutsch vult aan: ,,Door de ouders te betrekken hopen we wat betreft bewustwording verder te kunnen reiken dan de klaslokalen."

Om het behalen van het vignet 'Gezonde School' te vieren, organiseerde De Maremak een eetmarkt. Dinsdag waren de leerlingen op bezoek geweest bij biologische boerderij De Schoffel in Lennisheuvel. Gisterochtend konden de kinderen 'boodschappen doen' in een kraam van De Schoffel óp het schoolplein. Ze mochten zelf gerechten bedenken én klaarmaken. Die werden feestelijk uitgestald in verschillende kraampjes.

Robin Bergman (12) maakte smoothies. ,,Dat doe ik thuis ook weleens. Dan mix ik vaak bosvruchten met appel en melk. Nu heb ik een banaan-aardbeidrankje gemaakt en dat is érg lekker." Alyssa Bolsius (10) genoot van 'gezonde frietjes' met knakworst. Die waren gemaakt van paprika, komkommer en wortel. ,,En het is lekkerder dan echte frietjes." Ook Wietske van Dijk stond eveneens te genieten. Hoewel ze eigenlijk al propvol zat. ,,Het was heel leuk om in de keuken te staan. Ik heb allerlei traktaties gemaakt met fruit. Dat is mijn lievelingseten en ik heb daar al de hele ochtend van gesnoept..."

FOTO BOVEN: Op het schoolplein van nieuwbakken 'Gezonde School' De Maremak verrees gisteren een heuse markt met allerlei gezonde en zelfgemaakte traktaties. (Foto's: Peter de Koning).

Eef Cijffers bevestigde gisteren het bordje 'Gezonde School' op De Maremak.