Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JONGEREN DE LA SALLE OP DE FIETS VOOR 'KINDEREN KANKERVRIJ'

Samen naar de top van Mont Ventoux

MARC CLEUTJENS

Veertien jongeren van orthopedagogisch instituut De La Salle in Boxtel hebben vorige week de 1.912 meter hoge Mont Ventoux beklommen. Samen met hun begeleiders maakten de jongeren deel uit van Equipe Mont Ventoux, een organisatie die sportieve uitdagingen organiseert voor mensen die in zorginstellingen wonen. ,,We hebben samen hele mooie dingen beleefd", blikt gezonde levensstijlcoach Pim van der Velden terug.

Na maandenlange voorbereidingen met onder meer pittige trainingen in het Limburgse heuvelland, vertrok de Boxtelse delegatie vorige week maandag per touringcar naar de Provence voor de beklimming van de Mont Ventoux. De jongeren verbleven met hun buddy's - elke deelnemer fietst samen met een begeleider de berg op - op een camping van waaruit ze ook uitstapjes maakten, onder meer naar Avignon. ,,Maar de hoofdmoot was natuurlijk fietsen", zegt Van der Velden. ,,Woensdagochtend moesten we vroeg uit de veren voor een stevig ontbijt. Om negen uur zat iedereen op de fiets om aan de beklimming van de beruchte col te beginnen."

MOOIE LANGE TOCHT

De jongeren van De La Salle fietsten niet alleen; in totaal deden 440 wielrenners mee aan de tocht van Equipe Mont Ventoux. ,,Vorige week reden we samen met 175 wielrenners naar boven, deze week gaat een andere groep de berg op", aldus de gezonde levensstijlcoach van het Boxtelse instituut. ,,De route begint in Sault aan de oostkant van de berg", gaat Van der Velden verder. ,,Dat is niet de steilste beklimming, maar wel een hele lange en mooie tocht. Van de 27 kilometer ben je er 21 aan het klimmen. En dat was puffen hoor. Het was tropisch warm. Zelfs op de top was het nog 28 graden."

Heel andere omstandigheden dus als vorig jaar, toen de top in nevelen gehuld was en kou en mist het de wielrenners zeer lastig maakte. ,,Nu was het zeer warm en afzien voor iedereen", aldus de gezonde levensstijlcoach. ,,Maar bijna al onze jongeren hebben de top gehaald. Eén meisje moest onderweg de strijd staken. Ze was helaas al eerder geblesseerd geraakt, maar wilde het toch proberen." Op de top waren de meesten aardig uitgeput, al waren de verschillen groot. ,,Sommigen vonden het meevallen, anderen hadden zich helemaal leeg gefietst en huilden op de top vreugdetranen..."

DIEPE BEWONDERING

Van der Velden heeft diepe bewondering voor de prestatie van 'zijn' pupillen. ,,We hebben samen maandenlang naar deze uitdaging toegewerkt. Het is een ervaring die je niet gauw vergeet als medewerker van De La Salle. Je werkt op een hele andere manier samen met de jeugd en je ziet hoe belangrijk het is om met elkaar naar iets positiefs toe te werken. Eigenlijk zou iedere collega een keertje mee moeten gaan om te zien waartoe onze jongeren ook in staat zijn."

Over de heldenontvangst, vrijdagochtend op het terrein van De La Salle aan de Schijndelseweg, is Van der Velden lyrisch. ,,Als je ziet hoeveel mensen er stonden om ons te begroeten, dan merk je dat onze deelname aan Equipe Mont Ventoux erg leeft. Iedereen kwam een kijkje nemen en ons feliciteren." Natuurlijk werd een groepsfoto gemaakt waarop alle wielrenners en hun buddy's poseren. En klonk de wens om ook in 2018 weer mee te doen aan de beklimming van de Reus van de Provence. Want zo moet de Mont Ventoux beslist genoemd worden. Wie die top haalt, verwerft een heldenstatus...

De delegatie van De La Salle heeft met de beklimming van de Mont Ventoux een bedrag van 2.705 euro opgehaald voor Kinderen Kankervrij (KiKa).

FOTO BOVEN: De delegatie van De La Salle poseert na de feestelijke ontvangst in Boxtel in restaurant De Dishoek. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO LINKS: De wielrenners van De La Salle werden met de nodige vreugdetranen begroet.

Afbeelding