Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EVENEMENT SPECIAAL VOOR OUDEREN IN SPIEGELTENT BON SALON

'Ouderen moeten zelf de regie nemen'

De helft van de inwoners van de gemeente Boxtel is ouder dan vijftig jaar. Niet zo gek dus dat het de hoogste tijd werd voor een evenement voor deze doelgroep. In de spiegeltent bij Stapelen waren zaterdag allerlei verenigingen en organisaties present tijdens de eerste Boxtelse 50-plus Fair. Met als doel: ouderen zelf de regie geven.

MARIËLLE WIJFFELAARS

Ouderen in Regie maakt zich al drie jaar hard voor senioren in Boxtel. Ze moeten zelf regie krijgen over hun leven, op alle gebieden, stelt de stichting. ,,Instellingen zijn er voor senioren en niet andersom", vertelde voorzitter Ad van den Brand. ,,Onze boodschap begint steeds meer door te dringen. Tijdens deze fair krijgen ouderen informatie over verschillende mogelijkheden. Van woonwensen tot zorg: alle belangrijke onderdelen zijn vertegenwoordigd."

Een nieuw initiatief is de zorgcoöperatie die ervoor wil zorgen dat ouderen ook regie voeren over de zorg- en dienstverlening waar zij behoefte aan hebben. ,,Meer zorg op maat dus", legde Kees de Waal uit. ,,In september houden we drie bijeenkomsten om het draagvlak te inventariseren. Als we minimaal vijftig leden krijgen, kunnen we van start."

Ook in het kasteelpark hadden verschillende instellingen hun stand neergezet. Stichting Heartsafe Boxtel bijvoorbeeld, die mensen informeerde over reanimatie en het gebruik van AED's. ,,In de gemeente Boxtel zijn 350 geregistreerde mensen die kunnen reanimeren. Dat lijkt veel, maar het is nog te weinig", aldus een vrijwilliger. ,,We hopen dan ook nog meer mensen te vinden die een cursus gaan volgen. Het is zo belangrijk."

Naast alle serieuze stands met informatie, was er natuurlijk ook volop ruimte voor vermaak. Met herkenbare liedjes als 'Het Dorp' en 'Hallelujah' zat de sfeer er in het park meteen goed in. Ook waren er optredens van zanger Willem den Brabander en de Liempdse troubadour Jan van der Heijden.

,,Het is ongelofelijk gezellig", zei Annemieke van Tongeren. Samen met vriendin Thea bezocht ze de fair. ,,We hebben ons al goed laten informeren, met name op het gebied van zorg. Dat gaat op onze leeftijd wel een rol spelen." Lachend: ,,Al voelen we ons soms nog 18!" Als het aan het tweetal ligt, wordt de fair jaarlijks herhaald. ,,Het is ook leuk om andere leeftijdsgenoten te ontmoeten en informatie te krijgen. Dus wat ons betreft: tot volgend jaar."

FOTO BOVEN: Wonen, zorg, voeding: informatieve stands waren er volop tijdens de fair. (Foto: Peter de Koning).


Food4Food:

zes mille voor

Voedselbank

Het sponsorevenement Food4Food ten bate van de Voedselbank in Boxtel heeft zondagavond een bedrag van bijna zesduizend euro opgebracht. In spiegeltent Bon Salon verzamelden zich zo'n honderdtwintig gasten die zich culinair lieten verwennen én graag een duit in het zakje deden voor de nieuw in te richten Voedselbank aan de Achterberghstraat.

Volgens voorzitter Arjen Witteveen was Food4Food een doorslaand succes, niet alleen door de culinaire bijdragen van Meneer van Dommelen, Soep d'Ing, N9NE, Lekkere Trek, ATS Verhuur en Het IJscafé. ,,Veel aanwezigen deden mee aan de lotenverkoop en boden diensten aan waarop geboden kon worden", aldus Witteveen. Zelf veilde de voorzitter een weekendje weg in jumelagestad Wittlich. Alle leden van het gemeentebestuur veilden eveneens diensten. Wethouder Eric van den Broek bood een avondje voetbal bij Ajax aan; Feyenoord-fan en collega-wethouder Peter van de Wiel hengelde dit 'kavel' binnen. De exacte opbrengst van Food4Food bedroeg 5.884,10 euro.