VERNIELING KUNSTWERK HENDRIK VERHEES

'Kunstenaar draait op voor schade aan beeld'

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse beeldend kunstenaar Marten Groen heeft vorige week eigenhandig reparatiewerkzaamheden uitgevoerd bij een van zijn kunstwerken in de openbare ruimte. Vandalen hadden vernielingen aangericht bij 'Beeld op Hendrik Verhees' en Groen vond niemand anders bereid om voor de kosten op te draaien...

Groen beschouwde zijn actie als een symbolische daad; van grote vernielingen was geen sprake. ,,Bij het beeld staat een informatiebordje over Hendrik Verhees en uitleg over het kunstwerk. Dat bordje was vernield en ik heb het kunnen repareren." Volgens de kunstenaar waren de kosten beperkt, maar vindt hij dat niet hijzelf op zou moeten draaien voor dit soort reparaties. ,,Zo'n taak ligt bij de Kunststichting Boxtel of de gemeente", meent Groen.

Het steekt hem dat met meer beeldende kunst op straat slordig wordt omgesprongen. ,,Het is alweer enkele jaren geleden dat het prachtige beeld 'Twee geliefden' aan de Dommel in de Molenstraat werd vernield en werd weggehaald. Het staat al een tijdje op de gemeentewerf en het lijkt wel alsof het nooit meer terugkeert. Een kwalijke zaak..."

GEEN BUDGET MEER

Volgens voorzitter Anja Heesen van de Kunststichting Boxtel ligt de verantwoordelijkheid voor onderhoud aan kunstwerken evenwel niet meer bij deze stichting. ,,Onze rol is veranderd en we krijgen hier geen budget meer voor. We hebben eerdere toelagen teruggegeven aan de gemeente en de onderhoudstaak ligt nu bij het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC - red.). In opdracht van de gemeente kunnen herstelwerkzaamheden aangestuurd en uitgevoerd worden."

Dit betekent niet dat het de Kunststichting Boxtel niet aan het hart gaat wat zoal gebeurt. ,,Vernielingen aan kunstwerken zijn kwalijk en we hebben vrijwillig meegeholpen om te kijken hoe en op welke manier het beeld Twee Geliefden zou kunnen worden gerepareerd", vertelt Heesen.

Ze vervolgt: ,,We denken graag mee en beschouwen dit beeld als een kunstwerk met grote historische waarde. Het staat op een plek die de uitbreiding van Boxtel richting Selissenwal symboliseert, een soort sprong over de Dommel. De geliefden kijken als het ware naar de nieuwe wijk en het zou mooi zijn als het beeld terugkeert. Maar het is zwaar beschadigd; het beeld was bijna omgezaagd."

ABSOLUTE PRIORITEIT

Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel is het college van B. en W. nog in afwachting van een offerte waarin het BKKC aangeeft welke kosten gemoeid zijn met het structureel onderhoud van kunstwerken. ,,De gemeente Boxtel wil dat het onderhoud goed, planmatig en deskundig plaatsvindt", stelt de woordvoerster. ,,Wij willen daarvoor externe deskundigheid inhuren. Het is namelijk specialistisch werk waarbij kennis van materialen, kennis van vaktechnische bewerking en kennis rond restauratie noodzakelijk is. De gemeente Boxtel is nog in afwachting van de offerte van het BKKC."

De restauratie van het beeld Twee Geliefden is volgens de gemeente 'absolute prioriteit'. ,,Zodra het onderhoud van kunstwerken is aanbesteed, zal dit kunstwerk als eerste aangepakt worden." Het gemeentebestuur boog zich deze week over een nieuwe cultuurnota. Hierin is ook een hoofdstuk opgenomen over kunst in de openbare ruimte.