Gemondenaar

studeert af met

stage bij politie

Andrew Portier (23) uit Gemonde was nog maar nét terug van zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje of de volgende grote mijlpaal stond al voor de deur: de uitreiking van zijn universiteitsdiploma op 7 juni. De Gemondenaar mag zich nu officieel Master of Science (MSc) in de bestuurskunde noemen. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij politieteam Meierij.

Portier volgde zijn opleiding aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn laatste studiejaar liep hij stage bij het basisteam Meierij van de Nationale Politie. Daaronder vallen de politieteams van de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren, Meierijstad, Vught en Heusden. Hij deed onderzoek naar de methode 'vernieuwend werken' die twee jaar geleden werd ingevoerd. De politie in de Meierij was daarmee één van de eersten die op deze innovatieve manier te werk ging. De Gemondenaar kreeg tijdens zijn stage hulp van teamchefs Han van der Heijden en Erik Wanders.

VERNIEUWEND WERKEN

Voorafgaand aan zijn thesis formuleerde Portier zijn onderzoeksvraag. Hij was benieuwd welke factoren de implementatie van het 'vernieuwend werken' beïnvloeden binnen de verschillende wijkteams van het basisteam Meierij. Met behulp van literatuuronderzoek, observaties en interviews probeerde de Gemondenaar hier antwoord op te krijgen.

Het 'vernieuwend werken' moet ervoor zorgen dat agenten zich meer verantwoordelijk voelen voor de invulling van hun taken, beter samenwerken met burgers en andere partijen én dat ze kwalitatief goed politiewerk leveren. Ook experimenteren ze met nieuwe technologieën. Tijdens zijn onderzoek richtte Portier zich vooral op deze speerpunten. Er kwam naar voren dat tijdens het invoeren van de nieuwe manier van werken verschillende omstandigheden invloed hadden, zoals de mate van bureaucratie, beschikbaarheid van middelen, feedback en verantwoordelijkheidsgevoel.

TOT BLOEI KOMEN

Portier kon concluderen dat het 'vernieuwend werken' als positief werd ervaren door de agenten én dat ze het gevoel hebben dat ze op de goede weg zitten. Toch ervaren ze nog wel belemmeringen. Onder meer een te grote mate van bureaucratie, schaarsheid van hulpmiddelen en een tekort aan personeel zijn een doorn in het oog. Na het onderzoek werden echter al meteen vervolgstappen door het basisteam Meierij genomen om de pijnpunten aan te pakken. ,,Zo komt het vernieuwend werken nóg meer tot bloei", stelt Portier.