Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEZELLIGE MIDDAG MÉT INHOUD IN SPIEGELTENT BON SALON

'Vrijwilligerswerk moet normaal zijn'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een leuke en gezellige middag mét inhoud. Dat was vorige week donderdag het doel tijdens 'Boxtel verbindt', de bijeenkomst waar lokale vrijwilligers in het zonnetje werden gezet en konden meepraten over de toekomst van vrijwilligerswerk in de gemeente. Ondanks dat het snikheet was in de spiegeltent, was de opkomst hoog. Bovendien meldden twintig mensen zich aan voor een klankbordgroep om mee te denken over het vrijwilligersbeleid in de gemeente.

Muziek van Horse Horse Tiger Tiger (Gijs en Joep van Osch), leuke sketches van theatergroep Bint en een hapje en drankje werden afgewisseld met een interessante voordracht van David Wijnperle van bureau Kuperus&Co over vrijwilligers en uitleg van wethouder Eric van den Broek over de nieuwe notitie die Boxtel gaat opstellen over vrijwilligersbeleid in de gemeente. ,,Dit is een van de speerpunten van de gemeente", aldus de wethouder. ,,Wat zou een vereniging of zorgorganisatie immers zijn zonder vrijwilligers? Ik zou graag willen weten hoe we deze mensen op een adequate manier kunnen ondersteunen. We willen de nieuwe notitie over het vrijwilligersbeleid niet achter een bureau ontwikkelen, maar samen met inwoners." Hij hoopte dan ook dat mensen zich na afloop van 'Boxtel verbindt' zouden melden voor de klankbordgroep. Hier gaven twintig mensen gehoor aan.

Ad van Zwam was een van hen. De Boxtelaar zette zich zes jaar lang in voor Buro Sociaal Raadslieden Boxtel, dat mensen helpt met vragen over uitkering, werk, belasting, juridische kwesties en meer. ,,Je krijgt er veel voor terug. Zo kan ik mensen ergens mee helpen én ik doe kennis op over allerlei vakgebieden." Van Zwam hoopt dat vrijwilligerswerk nóg meer wordt ingebed in de samenleving. ,,Als je veel meer kijkt naar wat mensen kunnen en hen op de juiste plek zet, dan weet ik zeker dat iedereen vrijwilligerswerk wil doen. Ik hoop dat het in de toekomst normaal is om iets voor een ander te doen. Want daar draait vrijwilligerswerk uiteindelijk toch om?"

FOTO ONDER: Acteurs van theatergroep Bint (rechts) speelden tijdens de bijeenkomst in spiegeltent Bon Salon op hilarische wijze situaties na die de aanwezige vrijwilligers beschreven. (Foto: Peter de Koning).